Кризни штаб: Ситуација несигурна, али са назнакама стабилизације

Доктор Бранислав Тиодоровић рекао је на конференцији за штампу у Палати "Србија" да се тренутна епидемиолошка ситуација у земљи може означити као несигурна са назнакама стабилизације, посебно у великим градовима – Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Доктор Бранислав Тиодоровић каже да се, од Војводине па све до крајњег југа Србије, ситуација у доброј мери стабилизује.

"Имамо сасвим јасно забележене податке о мање пацијената за прву дијагнозу. Све је више пацијената које отпуштамо из клиничких центара и болница, креће се чак до 30 одсто", наводи Тиодоровић.

Истиче да је само на крајњем југу Србије, у општинама Прешево и Бујановац, и то код популације албанске мањине, тренутно забележен благи раст броја заражених који може бити и већи.

"Они се за сада лече највише у приватним здравственим установама и на Косову и Метохији. Морам нагласити да користе здравствени систем Врања и Клинички центар у Нишу искључиво када су то најтежи случајеви. Онда је повећана и стопа хоспиталне смртности код тих пацијената", објашњава доктор Тиодоровић.

Наглашава да им је на то скренуо пажњу на лицу места.

"Сви они су одговорни. Као држављани Србије имају сва права да се на време јаве и буду на време збринути. Надамо се да ће они то прихватити на прави начин и да ћемо и тамо имати стабилну ситуацију", каже Тиодоровић.

Истиче да би епидемиолошка ситуација до краја месеца могла бити још боља, али да треба бити опрезан са оптимистичним прогнозама.

"Налазимо се у једном битном раздобљу и морамо јавности да скренемо пажњу да је велики број наших људи остао да летује у Србији – на језерима, планинама, у бањама... Уочљиво је да се не користе сва средства заштите на начин како би требало. Морамо да мислимо на то да је вирус међу нама, да је присутан и да ће бити и даље присутан", упозорава доктор Тиодоровић.

Наглашава да је значајно да се ситуација до краја месеца стабилизује јер нас у септембру "чекају велики изазови". 

"Делови окружења ризични за путовање, могуће додатне мере" 

Покрајински секретар за здравство доктор Зоран Гојковић подсећа да су од почетка говорили да за све грађане Србије одлазак у иностранство на летовање може да буде ризичан, али да је одлука и одговорност на самим грађанима.

"Још немамо значајан број оболелих који су придошли из туристичких земаља да би се уводиле рестриктивне мере према грађанима Србије који се налазе ван територије Србије. То не значи да се таква ситуација неће догодити у наредном периоду", истиче Гојковић. 

Каже да су епидемиолози на данашњој седници Кризног штаба заузели јасан став да ће се ситуација након пет до седам дана поново процењивати, па ће се доћи до закључка да ли ће се и према неким државама уводити додатне мере, као и да ли ће се за грађане Србије који се враћају са ризичних места уводити обавезно тестирање или самоизолација. 

"Грађани морају бити свесни да су неки делови нашег окружења ризични за путовање и мораће након седам до десет дана, кад се враћају, имати или немати одређене консеквенце односно епидемиолошке мере, све у зависности од тога колико епидемија буде распрострањена у тим земљама", објашњава Гојковић. 

Навео је да имамо неке болнице које су биле само ковид и тако ће остати док последњи пацијент из њих не изађу. Један део општих болница су једним делом били ковид, а једним делом нонковид.

"Изузетно је зато битно да до почетка септембра и почетка школе успемо да и даље смањимо број новозаражених да бисмо што више одморили здравствени сектор, испразнили болнице и спремно дочекали октобар, новембар. Ако се сада понашамо овако, мислим да на зиму неће доћи до озбиљног поремећаја система", истакао је Гојковић. 

"Нема бесплатног ручка" 

Доктор Бранислав Тиодоровић је истакао да наша Агенција за лекове може да уради проверу вакцине за шест месеци.

"Треба мало сачекати, да имамо јасну представу о томе. Бићемо на оној страни где је сигурно да су подаци о вакцини сигурни. Зато је важан мониторинг, јер није могуће до краја увидети шта ко ради. Да ли можемо бесплатну вакцину очекивати – нисам сигуран, не постоји нигде бесплатан ручак", каже Тиодоровић.