Тиодоровић за РТС анализира ситуацију – хоће ли бити обавезан пи-си-ар тест за странце

Потенцијална жаришта коронавируса су свуда, на територији целе државе, рекао је за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Истакао је да имамо стабилнију ситуацију и лагани падајући тренд, нарочито ако се гледају подаци из ковид амбуланти, где је мањи број првих прегледа.

Бранислав Тиодоровић је рекао да је тај тренд присутан свуда, осим на крајњем југу земље, прецизирајући да пре свега мисли на Бујановац и Прешево.

Како је рекао, део становништва се лечи код куће и код приватних лекара, одлази у здравствени систем на КиМ, а тек кад имају најтежу клиничку слику, долазе у Врање и Ниш.

Тиодоровић напомиње да то за последицу има повећан број умрлих, што се могло избећи да су се људи раније јављали здравственом систему Србије.

Рекао је и да се многи грађани налазе на туристичким местима у Србији и апеловао на њих да поштују мере, да носе маске у затвореном простору и да држе дистанцу на отвореном. Истиче и да је важно прање руку и дезинфекција.

На питање да ли ће се уводити обавезан пи-си-ар тест за странце и грађане који се враћају из иностранства, Тиодоровић је нагласио да мора да се размишља о томе у ком су амбијенту били наши грађани на летовањима.

Истиче да све мора да се договори и одлучи на основу показатеља СЗО и Европског центра за заразне болести. Како истиче, показатељи говоре да ни Грчка ни Турска немају сјајне податке. Тиодоровић је навео да ће одлука бити донета врло брзо.

Каже и да редовна вакцинација деце мора да траје и да су деца вакцинисана у одвојеним деловима домова здравља, а педијатријска служба је била добро организована.

Када је реч о вакцини против ковида 19, истакао је да ће се сачекати да се виде ефекти руске вакцине, као што се чекају и остале.

Тиодоровић је нагласио да ће се пратити која вакцина даје најбољу одбрану и што мање нежељених ефеката.