Кон: Чудо се очекује од вакцине, а чуда углавном нема

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да тихо задовољство тренутном епидемиолошком сликом постоји, али да је далеко од тога да смо у повољној ситуацији.

Доктор Предраг Кон истиче да бројеви још увек показују да нигде немамо "нулу".

"Јуче је Кикинда мало излетела, био је нешто већи број случајева. То само показује да смо ми у једној несигурној епидемиолошкој ситуацији и да ће тако бити док год је вируса", упозорава доктор Кон.

Наглашава да је довољно једно славље или било какво окупљање на којем дође до озбиљнијег преноса вируса да изазове неочекиван скок броја заражених.

"Сада смо опрезнији са прогнозама из једноставног разлога - очекивали смо током лета значајан пад преношења и оболевања, а догодило се управо обрнуто и то је доста уздрмало не само нас, него и читав свет", каже доктор Кон.

Иако епидемиологе брине "судар" ковида 19 и сезонског грипа, који се очекује на јесен, доктор Кон каже да на јужној хемисфери, где је сада зима, вирус грипа није драстично присутан.

На питање о вакцини коју је регистровала Русија, доктор Кон каже да имамо Агенцију за лекове и медицинска средства која крајње активно прати сва истраживања.

"Нико још није овде поднео захтев за регистрацију вакцине. Имамо врло јасне прописе по том питању. Опрезност по питању безбедности вакцина је нужна. Присутан је и притисак да вакцина што пре буде доступна и сад ту треба наћи најбоље решење", објашњава Кон.

"Једном смо се опекли, више не размишљамо о престанку преношења"

Доктор Кон истиче да је притисак који трпе лекари који раде на лечењу пацијената "историјски" и да највише што становништво може да учини јесте да поштује меру ношења маски јер она даје резултате.

"Сада узимамо у обзир све најгоре варијанте. Једном смо се опекли, иако је било упозорења Светске здравствене организације, али је дубоко у нама лекарима да се респираторне болести не шире преко лета. Сада смо видели да и то може да се деси. Више не размишљамо о томе да ће доћи до престанка преношења све док се не створи колективни имунитет", објашњава доктор Кон. 

Истиче да би стварање колективног имунитета без вакцинације трајало више година, па се од вакцине много очекује.

"Упозоравајуће је да се чудо очекује од вакцине, а чуда углавном нема. И вакцина која дође неће давати баш најбезбеднију и најсигурнију заштиту, али то је тренутно најбоље што свет може да очекује", каже доктор Предраг Кон.