У плану отварање девет нових лабораторија за тестирање на коронавирус

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић каже за РТС да ће се лабораторије оспособљавати за тестирање на коронавирус, а да се планира и отварање девет нових државних лабораторија.

Берислав Векић говорио је у Дневнику РТС-а о могућем решењу за почетак школске године, чије је објављивање најављено за данас, као и о отварању нових лабораторија за тестирање на ковид 19.

Векић, председник недавно формиране Радне групе која ради на отварању нових лабораторија за тестирање на коронавирус, наводи да је то тело имало задатак да види простор, апаратуру, структуру запослених и да процени који је то број људи који треба да заврши додатну едукацију.

Седам тимова је у претходна четири дана обишло лабораторије, наводи Векић и најављује да ће у наредних два дан-два сублимирати резултати и поднети извештај Влади.

Истиче да постоје објекти и лабораторије који имају изузетно добре услове, где треба урадити добру едукацију, а има и оних које кубуре са простором, док у одређеним лабораторијама треба да се обезбеде нове пи-си-ар машине и екстрактори.

Ићи ће се у правцу оспособљавања нових лабораторија и повећања капацитета постојећих, напомиње Векић и додаје да је плану отварање девет нових државних лабораторија – у Шапцу, Зајечару, Ужицу, Крушевцу и другим градовима.

Што се тиче укључивања приватних лабораторија, Векић наводи да је више од 30 конкурисало за серолошка тестирања, а 27 је добило дозволу за рад.

"У току је обилазак терена за све оне лабораторије које су аплицирале за добијање дозволе за пи-си-ар тестирање. Очекујемо да здравствени инспектори изађу и са конкретним резултатима са терена које ће приватне лабораторије добити и сертификат да раде и пи-си-ар тестирања", каже Векић. 

"Деца ће носити маске у школама"

Говорећи о почетку школске године, Векић каже да је његов став да школе треба што пре отворити.

Наводи да је медицински део Радне групе радио претходних дана интензивно и предложио неколико мера које ће требати да се поштују у школама у вези са одржавањем наставе, као и за онај период између часова.

У питању су мере, како је додао, које ће бити данас објављене и које одређују како деца треба да се понашају, која је дистанца, у којим временским интервалима треба да се очисте кабинети, дезинфикују заједничке просторије, столице, столови.

"У учионицама ће морати да се поштује социјална дистанца, деца ће носити маске, углавном тек кад одговарају имаће прилику да скину маске, дезинфиковаће се комплетан школски прибор, школске клупе, предмети који се налазе у учионицама, тоалети ће се дезинфиковати током школског одмора, време ће се користити да се проведе напољу", наводи Векић.

Што се тиче данашње епидемиолошке ситуације, Векић истиче да вирус није ослабио и да је пад броја новооболелих резултат спровођења мера.