Ситуација и даље несигурна - само здраво дете може у школу, родитељи ће бити сарадници

Епдимиолог Предраг Кон је рекао на конференцији за новинаре Кризног штаба да су бројеви и даље високи а ситуација несигурна и поред побољшања. Према његовим речима, само здраво дете може да иде у школу, а родитељи ће бити сарадници. Понашање у школи биће дефинисано и за наставнике и за ученике. Термин наредне конференције биће накнадно саопштен.

Према последњим подацима, у Србиjи је регистровано 236 нових случајева коронавируса. Преминуло је још 9 пацијенатаНа респиратору је 106 особа.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је у Београду ситуација таква да се из дана у дан региструје смањење дефинисаних сумњи на ковид 19 али то иде спорије него што би се очекивало за разлику од пражњења болница.

"Вирус је и даље са нама. Бројеви су и даље високи и стуација је и даље несигурна и поред побољшања", упозорио је Кон.

Што се тиче ученика, о томе ће бити у уторак састанак Кризног штаба, указао је Кон. "Разматра се и доста тога је продискутовано, постоје техничка питања за могућности школа и заједно са Министарством просвете ће се све решавати", подвлачи Кон. 

Према његовим речима, само здраво дете може у школу, родитељи ће би сарадници.

Родитељи ће морати да измере температуру детету, да се не би то препуштало школама, каже Кон и додаје да ће бити потребно да разговарају са својом децом.

"Само понашање у школи биће дефинисано за наставнике и ученике, то неће бити тешко како изгледа у први мах. У млађим разредима до 5. разреда ће бити настава у школама, а за остале комбиновано, другачије ће бити за остале ученике", рекао је др Кон.

То је подложно промени, истакао је Кон и указао да сутра имају завршни договор са делом Кризног штаба, тако да ће се пажљиво приступити овоме.

У млађим узрастима нема тежих случајева оболевања 

"Оно што је битно - да у млађим узрастима нема тежих случајев оболевања, нити је висок ниво трансмисије", каже Кон и додаје да ће бити у приправности све епидемиолошке службе.

Говорећи о проблему деце са аутизмом, рекао је да тој деци не може да се контролише понашање у смислу контаката и не можете гарантовати да они што раде са њима не могу да донесу ковид.

"Крајње решење је да би требало да раде сви ти центри, дневни боравци, али ту постоји страх људи да их неће довољни заштитити и како ће то родитељима пренети. Решења практично нема. Центри треба да раде као вртићи, то је моје мишљење. Не постоји поптуна сагласност свих страна", каже Кон.

У овом тренутку вирус је главни проблем

У заједничкој борби против вируса морамо бити јединствени без обзира на личне анимозитете или неке друге разлоге и различитости, поручио је Кон.

На питање новинара о смени инфектолога у Новом Пазару др Лејле Ћеранић, Кон је рекао да не зна непосредно о чему се ради.

"Проблема има свуда, нисмо ми без проблема и не могу тако нешто да кажем. Једини начин је да схватимо да је у овом тренутку вирус главни проблем и да заједно какви год сукоби постоје морамо да нађемо снаге да те сукобе превазилазимо. Не изјашњавам се по питању да ли је једна или друга страна у праву", рекао је др Кон.

Према његовим речима, проблеми се решавају или постају дубљи. 

Др Кон је истакао да само заједничким снагама може бити вођена борба против вируса.