Гојковић за РТС: Мере остају док не будемо сигурни да нећемо имати нагло повећање броја оболелих

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је за РТС да морамо да пробамо што је могуће више да смањимо број заражених да бисмо јесен сачекали са мањим проблемима и са одморнијим здравственим кадром.

Епидемиолошка ситуација се полако стабилизује, и прелази из неповољне у нестабилну, али се по броју прегледа и пацијената види да долази до смањења.

И баш због тога, како је највио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Град ће продужити све актуелне мере на још седам дана, јер очигледно дају резултате.

Гостујући у Дневнику РТС-а, покрајински секретар за здравство, професор Зоран Гојковић, рекао је да ће све обавезујуће мере и даље остати на снази док не будемо сигурни да неће поново бити наглог повећања броја оболелих, јер би то било изузетно опасно.

Како каже, речено је почетком јула да ће бити потребне две до три недеље да се заустави тренд повећања броја оболелих.

"Благи смо оптимисти, из неповољне епидемиолошке ситуације покушавамо да уклизимо у несигурну, имамо мањи прилив пацијената у болнице и мало лакши посао за здравствени систем", рекао је Гојковић.

Потребно је, како истиче, да пробамо, колико је у нашој моћи, да помогнемо да се смањи број заражених како бисмо јесен сачекали са много одморнијим здравственим кадром.

Велики број прекршајних пријава 

Поред превентивних мера, Гојковић каже да постоје прописане мере рада угоститељских објеката.

"Наше инспекције су на терену, санитарна инспекција Министарства здравља и Покрајинског секретаријата, велики број прекршајних пријава је поднесен, стотине излазака на терен", указао је Гојковић.

Санитарна инспекција контролише ношење маски, дистанцу, дезобаријере. Установљава се да поједини објекти не раде као што би требало па се подносе прекршајне пријаве и казне – до 500.000 динара се крећу казне за приватне субјекте.

"Потребно је да имамо максималну свест, да разумемо тренутак у коме се налазимо, али држава мора да ради свој посао", истиче покрајински секретар за здравство.

На територији Војводине мање од 700 ковид позитивних

Гојковић је рекао да је од јутрос мање од 700 пацијената позитивних на коронавирус у Војводини и да је то број са којим можемо бити задовољни, после дужег времена.

У Клиничком центру Војводине су 244 особе, што је мање него јуче, 16 на респиратору, рекао је Гојковић и додао да је то добар показатељ.

"Све ово може да се промени у једном тренутку ако коронавирус уђе у објекте социјалне заштите, геронтолошке центре, поготово ако се не придржавамо мера, а то је једини начин за борбу против пандемије", подвлачи Гојковић.

Тестирање важна карика

Гојковић указије да нема много држава које су тестирале чак 10 одсто своје полулације. Осим Института за јавно здравље и КЦВ, свих шест завода за јавно здравље раде тестирање.

"Успели смо у ових пет месеци да отворимо нове лабораторије, сада се укључују приватници", каже он.

"Имали смо велики број установа у Војводини које су то радиле, био је један део грађана незадовољан, првенствено путника који су хтели да се тестирају на лични захтев, покушаћемо са приватним лабораторијама да то унапредимо у наредном периоду", рекао је Гојковић.

Припрема за јесен

Како каже, држава има довољно и опреме и средстава намењених дијагностици и лечењу пацијената оболелих од ковида.

"Долази школска година и јесен када се више убрзава активност људи", каже он.

Мере ће бити кључ свега, али је важно, истиче, с обзиром на то да вакцине немамо, да активно сарађујемо са међународним чиниоцима који имају могућност да пласирају вакцину и бићемо међу првим земљама у реду да применимо вакцину.

"Апел свима да о томе причамо и на стручној основи објаснимо грађанима о чему се ради, јер неки вакцинацију покушавају да злоупотребе, научна достигнућа су показала где се здравство налази сада", каже Гојковић.

Враћање у нековид режим

Говорећи о томе колико су трпели пацијенти који нису позитивни на коронавирус, Гојковић каже да нико не може да каже да нису трпели. У питању су хроничне болести и пацијенти чији је имунитет смањен.

"Ми смо од старта прокламовали да хитне интервенције и стања која не смеју да трпе – морају се спроводити, не могу да се чекају", указао је Гојковић.

Изнео је податак да је скоро 2.000 пацијената нон-ковид који се лече у војвођанским болницама.

"КЦВ ради ургентни програм, али се надам да ће смањењем броја ковид пацијената, ући у квалитетнији начин и пружања услуга нон-ковид пацијентима", закључио је Гојковић.