Кризни штаб: Прелазимо из неповољне у несигурну ситуацију – и даље обавезне мере

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је највећи број грађана изузетно одговоран. У том смислу ми се чини да улазимо у јесен много спремније, рекла је премијерка. Епидемиолог Предраг Кон каже да се епидемиолошка ситуација благо поправља, да се види смањење потврђених случајева као и постепено пражњење болница и смањење броја прегледа. Директорка КЦ Војводине Едита Стокић истиче да је лечење пацијената са ковидом 19 компликовано.

На конференцији за новинаре Кризног штаба саопштено је да је преминуло још девет пацијената.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре да је у последња 24 часа потврђено још 295 позитивних случајева, да је девет особа умрло а да су 132 особе на респираторима.

"Реалност је да нам се проценти смањују и да притисак на здравствени систем слаби, и по броју прегледа и на основу хоспитализованих", рекла је премијерка.

Каже да је 287 хоспитализовано у последња 24 часа, а отпуштено 390 особа. "Све долази под контролу, очекујемо даље смиривање ситуације, али то зависи од свих нас", рекла је премијерка.

"Дугујем захвалност грађанима, заједно се боримо, највећи број грађана је изузетно одговоран, то се види у градском превозу, затвореним просторима, у том смислу ми се чини да улазимо у јесен много спремније него што смо били до пре неколико месеци", каже Брнабићева.

Девет локација за нове лабораторије 

Премијерка је указала да је данас почео обилазак постојеће 22 пи-си-ар лабораторија широм Србије за коронавирус.

"Почели смо са обиласком лабораторија, 22 лабораторије, као и девет локација за нове лабораторије да бисмо се још боље припремили за јесењи талас", рекла је она. 

Каже да је потребна још једна лабораторија у Београду и то у оквиру Градског завода за јавно здравље и "Батута", затим то су заводи за јавно здравље у Шапцу, Ужицу, Крушевцу, Зајечару и Врању.

Ту је, истиче и Медицински факултет у Крагујевцу и биће отворена још једна лабораторија у Косовској Митровици. Као приоритет је навела отварање лабораторије у Косовској Митровици. 

Како је рекла, кадар са КиМ долази у Београд, на обуку у лабораторији у Батајници, која креће данас или сутра. 

Премијерка Брнабић је рекла да мисли да Србија данас много спремније дочекује јесен у односу на то како смо изашли из првог таласа. Верује да нам се више неће десити опуштање и да ћемо на јесен много боље проћи.

Одбацила је спекулације да има 5.000 преминулих.

Додаје да се ради на новом информационом систему који ће бити прецизнији, и да је данас кренуло његово тестирање. 

Обавеза ношења маски остаће још дуже време, сматра премијерка. 

Епидемиолошка ситуација се благо поправља 

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да се епидемиолошка ситуација благо поправља и да се види смањење потврђених случајева као и постепено пражњење болница и смањење броја прегледа.

"Сви ови показатељи указују на то да се ми налазимо у једној ситуацији постепеног смиривања и преласка из једне јасно неповољне у несигурну ситуацију и то је оно што имамо. Врло је битно, посебно преко викенда, спроводити мере, водити рачуна о контактима, носити заштитне маске", навео је Кон. 

Према његовим речима, обично суботом и недељом се смањује број оних који се јављају, то је навика да се код лекара иде после викенда.

Показатељи указују на то да се налазимо у ситуацији постепеног смиривања и преласка у несигурну ситуацију, поновио је Кон.

Врло је битно спроводити мере, водити рачуна о контактима, користити маске – то је оно што је пресек наше ситуације, подвлачи др Кон.

"Изаћи ћемо из ове ситуације, скептичан сам да ћемо се вратити у нормалу док немамо начин како да повећамо колективни имунитет", упозорио је Кон. 

Указује да је полазак деце у школу тренутно најзначајнији догађај и апсолутни приоритет у вези са епидемијом коронавируса. 

Жаришта се полако смирују 

Број заражених ковидом у Београду се смањује у укупном броју, а и у свим другим местима која су била жаришта у Србији ситуација полако иде набоље, рекао је Кон.

Каже да му се чини да су бројеви у Новом Саду и даље доста високи. 

Истакао је да клиничко-болнички центри неће бити потпуно враћени у нон-ковид стање, пошто ће постојати делови који ће остати за ковид пацијенте. 

Компликовано лечење ковид пацијената 

Директорка КЦ Војводине др Едита Стокић каже да је та установа са највише хоспитализовних. Број пацијената које смо отпустили је већи, што иде у прилог ономе што је др Кон поменуо.

Према њеним речима, њихови капацитети су проширени и ангажован је велики број медицинског и немедицинског особља.  

Др Едита Стокић каже да ковид 19 осим промена на плућима изазива промене и на другим органима, међу којима је акутна бубрежна инсуфицијенција.  

Према њеним речима, уколико пацијент доспе у јединицу интензивне неге, акутно запаљење бубрежне функције може да се јави чак у од 78 до 90 одсто случајева. 

Каже да говоримо о пацијентима позитивним на коронавирус, лечење захтева мултидисциплинаран тим лекара.

Др Стокић је навела да је у Гинеколошко-акушерској клиници КЦВ у последња 24 сата рођено 35 беба, од тога 24 дечака и 11 девојчица.