Преминуло још 9 особа, 295 новозаражених

Према најновијим подацима, коронавирусом у Србији је заражено још 295 особа, а преминуло девет. У последња 24 сата тестирано је 9.858 особа. На респираторима се налазе 132 пацијента. У Кризном штабу истичу да се епидемиолошка ситуација благо поправља, а премијерка Ана Брнабић сматра да спремније дочекујемо јесен.

Од 67 обрађених узорака, двоје позитивних у Крагујевцу

Од 67 обрађених узорака, два пацијента из Крагујевца су позитивна на коронавирус, саопштио је Институт за јавно здравље у Крагујевцу.

У другим општинама Шумадијског округа, нема новозаражених.

Укупан број заражених пацијената у Шумадијском округу, од почетка епидемије је 2.211. Од тога  1.732 у Крагујевцу, у Аранђеловцу 152, Книћу 120, Тополи 73, Баточини 71, Рачи 51 и Лапову 12 особа.

У кућној изолацији је 974 особа из целог округа, највише у Крагујевцу 728.

На лечењу у КЦ Крагујевац је 108 пацијента, од којих је девет на респиратору.

Ускоро пи-си-ар тестови и код приватника

Дозволу да обављају серолошка тестирања на коорнавирус добило је 27 приватних лабораторија у Србији, рекао је за РТС Берислав Векић, државни секретар у Mинистарству здравља.

А које ће приватне лабораторије добити дозволу за пи-си-ар тестирање, знаће се у наредних неколико дана, после извештаја комисија са терена, рекао је Векић. 

Пи-си-ар тестови у државним лабораторијама коштају 6.000 динара, а колика ће цена бити код  приватника још није познато.

Векић каже да је Министарство здравља предложило униформну цену. Разговарало се, наводи, и о рефундацији, али се још чека одлука. 

Гостовање Берислава Векића у Београдској хроници

Златиборски округ, још седморо оболелих од ковида 19

У последња 24 сата у Златиборском округу потврђено је још седморо оболелих од ковида 19, саопштио је ужички Завод за јавно здравље.

Прибој бележи троје новооболелих, Бајина Башта двоје, а Нова Варош и Пожега по једног.

Од почетка епидемије до данас укупно су потврђена 2.242 позитивна случаја, а од последица инфекције вирусом преминуле су 62 особе.

На КиМ још 15 особа преминуло

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је 15 особа оболелих од ковида 19.

Укупно су од избијања епидемије преминуле 284 особе, које су, према наводима лекара, имале и друге болести.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 218 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 461 узорка.

Укупно су 9.492 особе инфициране на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 5.346, а активна су 3.862 случаја.

 

Уобичајен прилив пацијената у Чачку

У пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак свакодневно уобичајен прилив пацијената са симптомима и знацима ковида. У току дана прегледано је 38 пацијената.

На свим одељењима која су претворена у ковид одељења хоспитализована су укупно 102 пацијента.

У формираном респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом, тренутно се налази седам пацијената, од којих је пет на респиратору.

Млади се јављају касније јер се дуже осећају добро

Едита Стокић је рекла да свака хронична болест не мора пер се да значи и тежу клиничку слику, али да је код тих болесника који већ имају поремећај у раду органа ризик свакако већи.

"И ризик је већи да се хоспитализују и да доспеју у јединице интензивне неге и да се примени метода механичке вентилације", каже Стокићева.

Додаје да има и младих особа које имају веома тешку клиничку слику и које захтевају интензивну негу, али је код њих доминантна промена на плућима. Како каже, ти пацијенти се често дуже осећају добро, не придају значај температури, кашљу, малаксалости и касније се јављају лекару.

Едита Стокић је указала да се старији који имају друге болести обично јаве раније, тако да је могуће и мере интервенције применити раније.

Такође, рекла је да је веома битно да ли је нека хронична болест регулисана и под контролом.

У Мачванском округу још 31 особа оболела од коронавируса

У односу на претходна два дана, благи пораст заражених је у Шапцу – још 13 особа у том граду је заражено. Седам у Лозници, троје у Богатићу, четири особе су из Крупња, две из Коцељеве и по једна из Малог Зворника и Љубовије.

Јуче се у ковид амуланту јавило 158 Шапчана, од којих су 33 била због првог прегледа. Према речима Јасмине Станковић, директорке Дома здравља, све је мања позитивност узорака код ретестирања.

На лечењу у шабачкој болници је 190 пацијента, двадесет осам мање него јуче.

Кон: Нећемо се вратити у нормалу без колективног имунитета

Кон: Даље пооштравање мера није логично ни корисно. Ми ћемо изаћи из ове ситуације, али да ли ћемо то спустити скроз до нуле, то је велико питање. И одмах да вам кажем, прилично сам скептичан. И уопште сам скептичан да ће се све потпуно вратити у нормалу све док не дођемо у ситуацију да имамо не само вакцину него и начин како да стекнемо колективни имунитет.

Указује да је полазак деце у школу тренутно најзначајнији догађај и апсолутни приоритет у вези са епидемијом коронавируса.

Кон: Деца ће морати здрава да долазе у школу

Предраг Кон је рекао да клиничко-болнички центри неће потпуно бити враћени у редован рад, него ће делови бити остављени за ковид пацијенте.

"Тако се обезбеђује нека додатна еластичност да не дођемо у ситуацију да се потпуно испразни болница, па опет да се пуни после неког времена", рекао је Кон.

Када је реч школама, Кон је рекао да се на онлајн наставу више рачуна у средњим школама и старијим разредима, а за млађе је планирано да се настава одвија у школи.

Истиче да би требало разговарати са родитељима и да деца морају здрава да долазе у школу. Каже и да ће бити обавеза да се деци мери температура пред полазак у школу.

Кон је рекао и да ће бити приче о томе када морају да се користе маске, а мораће да се имају уз себе.

Разматра се предлог Министарства просвете за нову школску годину

Када је реч о новој школској години, премијерка Брнабић је рекла да је Министарство просвете Кризном штабу упутило њихов предлог који се у овом тренутку разматра.

"Нисмо ништа додатно одлучили и даћемо јасне препоруке и инструкције које ће онда Влада усвојити и тако ће се одвијати настава", истакла је премијерка.

Додаје да је пажљиво слушала министра просвете и да она лично тежи томе да се дају јасни критеријуми по којима ће школе радити.

Сматра да је онлајн-настава добро функционисала када је уведена у јако кратком року и да је то резултат онога што је рађено на дигитализацији образовања.

"Ми смо били, ја мислим, једина земља у Европи која ниједан дан наставе није изгубила током пандемије", навела је премијерка.

Важне превентивне мере при поласку у школу

Брнабић: "Кризни штаб се сада интензивно бави септембром и поласком у школу. Навела је да су важне све мере превенције да би настава почела. Такође, важна је привреда да би фирме могле да функционишу."

Говорила је и о масовном тестирању где се у неком колективу узима од сваког брис, па се ради анализа тога, и ако је неко позитиван, онда се тестирају сви.

Наводи и да се размишља о протоколима за отварање установа културе.

Брнабић: Много спремније дочекујемо јесен

Ана Брнабић је рекла да мисли да Србија данас много спремније дочекује јесен у односу на то како смо изашли из првог таласа. Верује да нам се више неће десити опуштање и да ћемо на јесен много боље проћи.

Одбацила је спекулације да има 5.000 преминулих.  

Додаје да се ради на новом информационом систему који ће бити прецизнији, и да је данас кренуло његово тестирање. 

Едита Стокић: Лечење ковида 19 компликовано

Директорка КЦ Војводине Едита Стокић рекла је да та установа тренутно има највећи број хоспитализованих пацијената. Али указује да је број отпуштених већи од броја хоспитализованих.

"Међутим, ми клиничари, КЦ Војводине пре свега, заузимамо такав став да су наши капацитети проширени с обзиром на број пацијената, и да је ангажован велики број медицинског и немедицинског особља", навела је Едита Стокић.

Истиче да је лечење пацијената са ковидом 19 компликовано и да захтева мултидисциплинарни тим лекара.

Кон: Прелазимо из неповољне у несигурну ситуацију

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да се епидемиолошка ситуација благо поправља и да се види смањење потврђених случајева као и постепено пражњење болница и смањење броја прегледа.

"Сви ови показатељи указују на то да се налазимо у једној ситуаицији постепеног смиривања и преласка из једне јасно неповољне у несигурну ситуацију и то је оно што имамо. Врло је битно, посебно преко викенда, спроводити мере, водити рачуна о контактима, носити заштитне маске", навео је Кон.

Брнабић: Највећи број грађана се понашао одговорно

Премијерка Ана Брнабић је на конференцији за новинаре рекла да је мањи притисак на болнице и захвалила је грађанима који су озбиљно схватили заједничку борбу. Рекла је да је смањење броја евидентираних случајева вируса резултат тога што се највећи број грађана понашао одговорно. Најавила је и могуност отварања нових лабораторија за пи-си-ар тестирање.

Девет преминулих, 295 нових случајева

У последња 24 сата, откривено 295 нових случајева коронавируса у Србији од 9.858 тестираних. Преминуло још девет особа.

Очекује се обраћање Кризног штаба

Премијерка Ана Брнабић, уместо председника Александра Вучића, одржаће конференцију за новинаре Кризног штаба у Палати "Србија", саопштила је Влада.

На конференцији ће говорити и епидемиолог Предраг Кон и директорка КЦ Војводине Едита Стокић.

Значајно се смањује број људи који могу да преносе коронавирус, као и број оних који су у болницама, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон за РТС.

Потврђује да то не доказује да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера.

За епидемиолошку ситуацију у Новом Пазару, Сјеници и Тутину може се рећи да је тренутно под контролом, изјавио је координатор регионалног ковид центра Опште болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић навео је да је у Бујановцу и Прешеву неповољна епидемиолошка ситуација и да је добрим делом ван контроле.