Ђерлек: У Новом Пазару, Сјеници и Тутину ситуација под контролом

За епидемиолошку ситуацију у Новом Пазару, Сјеници и Тутину може се рећи да је тренутно под контролом, изјавио је координатор регионалног ковид центра Опште болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек и додао да то показују епидемиолошки подаци у последњих неколико дана.

У регионалном ковид центру у Новом Пазару тренутно је хоспитализовано 43 пацијената, а како је рекао доктор Ђерлек за Танјуг, пре двадесетак дана од укупног броја тестираних било је 48 одсто позитивних, а у последњих четири-пет дана од укупног броја тестираних, позитивних на коронавирус је око пет-шест одсто.

"Гледајући све што се дешавало у последњих месец и по дана, можемо рећи да је ситуација у регионалној ковид болници у Новом Пазару потпуно под контролом", казао је Ђерлек.

Како је навео, у најтежем моменту овог пика, 8. јула било је 389 хоспитализованих пацијената, а на данашњи дан имају 43 и полако су почели да прелазе из ковид система у нековид болницу.

То чине, како каже, врло опрезно, са великом озбиљношћу, с обзиром да је вирус такав и не сме му се допустити да изненади.

Уз обазривост због коронавируса, како је испричао Ђерлек, полако се поново води више рачуна и о пацијентима који су хронични болесници, а који су због ковида 19 и ситуације, донекле били у другом плану.

Када је реч о Сјеници, Ђерлек истиче да је каснила са великим бројем оболелих за Новим Пазаром десетак дана и додаје да је тамо ситуација још увек озбиљна, али може се рећи да је под контролом.

У Тутину 70 одсто пацијената са лакшом клиничком сликом 

Оно што охрабрује када је у питању Тутин, како је напоменуо Ђерлек, јесте да је 70 одсто пацијената са лакшом клиничком сликом.

За 43 хоспитализована пацијента доктор Ђерлек каже да имају средњу клиничку слику, а један од њих је на респиратору, док су два на "хај флоу".

У болници се труде и очекују да ће сачувати и животе свих тих пацијената, а Ђерлек, подсећајући да већ два-три дана нису имали смртних исхода, каже да се нажалост ипак може очекивати.

"Имали смо два-три дана без преминулих пацијената од последица коронавируса, што не значи да нећемо имати у наредним дана гледајући старосну доб пацијената који су тренутно хоспитализовани. Неколико пацијената има преко 80 година, што значи да можемо очекивати, али ћемо све учинити да се то не деси и да спасимо сваки живот", наводи Ђерлек.