Кон: Јасно се уочава када је дошло до спуштања криве епидемије

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да се смањује број људи који могу да преносе коронавирус, као и број оних који су у болницама. Потврђује да то не доказује да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера. Што се тиче почетка школске године, навео је да се бирање модела препушта школама и родитељима, као и да се предлаже да од првог до четвртог разреда може да буде највише четири часа, који ће трајати свега 30 до 35 минута.

Предраг Кон је, говорећи у Јутарњем програму о епидемиолошкој ситуацији у Србији, рекао да долази до смањења потенцијала преношења вируса.

"Број оних који могу да преносе вирус се значајно смањује. Смањује се број оних који су у болницама, што све указује на то да се поступно излази из врло нестабилне и врло неповољне ситуације, али је далеко од тога да можемо да кажемо да се стабилизује, поготово када су Београд и велики градови у питању", истиче Кон.

Потврђује да то не доказује да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера.

"Овде се јасно уочава да је након увођења обавезности коришћења маски и врло стриктног поштовања дистанце и онога што стално причамо – прања руку и дезинфекције, да је дошло до заравњења, а сада већ и до спуштања криве", наводи Кон.

Укупно гледано, на територији Србије долази до поступног смањивања активности вируса, то се ставља под контролу, додаје Кон, али напомиње да је врло опрезан у било каквим изјавама зато што одмах долази до попуштања пажње.

"Ми имамо младе који не воле баш много да слушају. Углавном су млади ти који имају јаку фреквенцију контаката и код њих долази до заражавања, а старији оболевају акцидентално, тако што долазе у контакт с њима", објашњава Кон.

Упитан о враћању ковид болница у нормалан режим рада, Кон наводи да, према ономе што је њему познато, неће бити потпуног укидања као што је раније било, већ ће остати делови који ће служити за ковид пацијенте. 

"Бирање модела наставе се препушта школама и родитељима"

Што се тиче почетка школске године, наводи да је Кризни штаб добио од Министарства просвете моделе наставе, који су посебни за основну и за средњу школу.

"Ту се ипак препушта сама организација и бирање одговарајућег модела директорима, наставничким већима, управи школа, затим родитељима да се заједно договоре који је модел најприхватљивији", каже Кон.

Оно што је медицински оправдано да се спомене, како је истакао, јесте да од првог до четвртог разреда може да буде највише четири часа, док ће час трајати свега 30 до 35 минута.

Наводи да ће између часова бити 20 минута одмора, са дезинфекцијом.

"Ношење маски по мом мишљењу, а то ће се расправити, дакле ово је само предлог, не помиње се у овом допису, ношење маски има смисла кад се устане и када се излази напоље", истиче Кон.

Додаје да у једном одељењу може да буде свега 15 ученика. "Требало би да буде више од четири квадратна метра по ђаку", навео је Предраг Кон.