Преминуло 7 пацијената, 287 новозаражених

У последња 24 сата потврђена нова 287 случаја коронавируса. Преминуло је седам особа. На респиратору 143 особе. Епидемиолошка ситуација полако се поправља, али је број људи на интензивној нези и даље велики. Како се ширење вируса не би поново убрзало, потребан је непрекидан опрез.

Коронавирус потврђен код још 31 особе у Краљеву

У последња 24 часа, у Краљеву није било преминулих од последица ковида 19. Инфекција је званично потврђена код још 31 Краљевчана, а званични подаци кажу да је од почетка епидемије 1.241 особа из Краљева оболела од вирус.

Из лабораторије "Ватрено око" стигли су резултати узорака узетих у току три дана, од 30. јула до 1. августа, и од 124, њих 31 је позитиван.

На ковид одељењу Опште болнице "Студеница" у Краљеву лечи се 52 људи, исто колико и јуче.

За последња 24 часа девет пацијената је примљено на лечење, а осам отпуштено из болнице. Деветоро њих је на интезивној нези, од чега двоје на респиратору, а још седам на неинвазивној вентилацији.

Иако су бројке нешто повољније, координатор краљевачког кризног штаба, епидемиолог Радован Чеканац оцењује да је ситуација и даље неповољна и позива грађане да се строго придржавају мера превенције.

Изјава епидемиолога Радована Чеканца

Смањује се број новозаражених у Шумадији

Према подацима Института за јавно здравље у Крагујевцу, од 261 тестираног коронавирус je потврђен код 15 грађана из Шумадијског округа.  Oд тог броја, 12 је из Крагујевца, два је из Кнића и један из Тополе.

У кућној изолацији, налази се 1.037 Шумадинаца- највише у Крагујевцу: 788.

У Клиничком центру Крагујевац хоспитализовано је 115 пацијента, од којих је девет на респиратору.

Како је за РТС потврдила Данијела Петровић из Дома здравља у Крагујевцу, у ковид амбуланти те здравствене установе, дневно се прегледа око 140 грађана, док их је пре петнаестак дана, било готово двоструко више.

У Чачку прегледан 41 пацијент са симптомима коронавируса

У пријемно-тријажној амбуланти Опште Болнице Чачак свакодневно је уобичајен прилив пацијената са симптомима и знацима ковид инфекције

У току дана прегледан је 41 пацијент. На свим одељењима која су претворена у ковид одељења хоспитализовано је укупно 109 пацијената.

У формираном респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом тренутно се налази седам пацијената - од тога је пет на респиратору.

У домовима за старе 360 заражених

У установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих у Србији потврђено је присуство коронавируса код 271 корисника и 89 запослених.

Како се наводи у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заражени у установама социјалне заштите су доброг здравственог стања, углавном без симптома или са слабим симптомима.

Додаје се да је ситуација у установама под контролом, да располажу довољним количинама личне заштитне опреме и дезинфицијенаса и функциониссу без неких већих проблема.

На КиМ још 13 особа преминуло

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система владе у Приштини, у последња 24 часа преминуло је 13 особа оболелих од ковида 19. Укупно преминулих је 269, који су према наводима лекара имали и друге пратеће болести.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 225 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 477 узорака.

Укупно су 9.274 особе инфициране на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 5.190 а активно је 3.815 случајева.

Све вакцине које буду у употреби проћи ће све безбедносне контроле

Питање имунизације је значајно здравствено питање. Када и како ће да се уведе нека вакцина одређује протокол који је базиран на стручним елементима и потребама за вакцинацију, истиче Дарија Кисић Тепавчевић. Додаје да, када је у питању вакцина против ковида 19, у овом моменту још ниједна вакцина није направљена. Како каже, свима треба да буде јасно да ће све вакцине које буду у употреби проћи све безбедносне контроле.

Мере остају на снази јер дају резултате

Мере остају на снази до даљег јер дају ефекте, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. Последњих недеља се бележи померање узрасне дистрибуције оболелих ка старијима.

И даље највише оболелих у Београду и Новом Саду

Осим смањења лабораторијски потврђених случајева, сада већ јасно видимо у свим деловима земље тенденцију смањења броја оболелих. Бројни градови и општине немају ниједан потврђен случај. Апсолутни бројеви оболелих и даље су највећи у Београду и Новом Саду, рекла је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за новинаре.

Нови подаци – 7 преминуло, 287 заражено

Према последњим подацима, у послдња 24 сата тестирано 9.590 особа, од којих је 287 позитивно.

Битку са ковидом 19 изгубило још седам особа.

Укупан број тестираних премашио 700.000 и сада је 703.246.

Нови бројеви у Србији охрабрују, али опрез и даље постоји. Смањује се број пацијената у боницама, али и притисак на здравствене установе, речено је на састанку министра здравља Златибора Лончара и директора ковид болница.

Лончар каже за РТС да се смањује број пацијената на респираторима.

Према сазнањима Новости, серолошка истраживања почела су да се раде и у приватним лабораторија, укупно у 27 њих.

Критична ситуација у протеклом периоду била је у Шапцу, где је дневно регистровано и више од 100 заражених. Сада је у том граду ситуација боља, а последњи подаци показују да је број заражених једноцифрен.

И у Лесковцу иде набоље. У Завод за јавно здравље у Лесковцу јуче су стигли резултати 92 узорка, од којих је шест позитивно. То је најмањи број позитивних у другом таласу.

Да се ситуација не би поново погоршала, потребна је одговорност и поштовање мера свих грађана.