Лончар за РТС: Смањује се притисак на ковид амбуланте, све зависи од нашег понашања

Смањује се број пацијената у боницама, али и притисак на здравствене установе. То је речено на састанку министра здравља Златибора Лончара и директора ковид болница. Лончар каже за РТС да се смањује број пацијената на респираторима.

Златибор Лончар је рекао да охрабрује то што има довољно места у свим ковид болницама.

"Данас имамо први дан после дужег времена да нећемо потребе за превођењем пацијената нити из Београда у унутрашњост, нити из унутрашњости у Београд. Смањује се притисак на ковид амбуланте и лагано се смањује број пацијената на респираторима, али то је огроман број", рекао је Лончар.

Мере су, додаје, дале резулате, али ће нам убудуће бити онако како смо се понашали.

"Сад смо доказали да када примењујемо мере добијемо резултат. Ако изменимо навике и понашамо се као у последње време имаћемо боље резулатте, ако не имаћемо више заражених", казао је Лончар.

Према његовим речима неће се затворити ковид амбуланте.

"Смањићемо капацитет људи који морају да раде. Пустићемо људе да се одморе анредних четири, пет дана, не знамо шта нас чека у наредном периоду. То важи и за болнице. Договорили смо се за болнице у унутрашњости које имају за то простора, да враћају одељења у редован процес рада за пацијенте који су ковид негативни. За Београд нам је приоритет да Клиника за дерматовенерологију, за реуматологију, ортопедију Бањица да полако враћамо у нормалан систем рада", казао је Лончар.

Наводи да пацијенти и сада не трпе.

"Ортопедију је преузео КЦС, 187 пацијената са реуматологије свакога дана примају терапију на ИНтерној Б. Све пацијенте смо решили да не трпе. Волео бих да сви грађани знају када ће се те болнице и клинике врате у редован рад. Што се више придржавамо мера, то ће се брже вратити", напоменуо је Лончар.

Италијански лекари који су дошли у Србију су, истиче, обишли Инфективну клинику, а сада иду у Земунску болницу.

"Они са нашим лекарима из сата у сат размењују искуства. Сутра је састанак где ће бити прва размена искустава. У наредна два три дана ћемо имати и неки заједнички закључак шта би требало да урадимо", напомиње Лончар.

У болницама широм Србије лечи се више од 3.500 пацијената.