Коронавирус не зна за сезону, неопходна контрола мера на купалиштима

Према последњем пресеку, битку са ковидом 19 изгубило је још осам пацијената, а новозаражених је 258. Тестирано је 7.168 особа, на респиратору је 146 пацијената.

Од ковида 19 у Војводини оболело 3.790 особа

У Војводини је од ковида 19 оболело 3.790 особа, а највећи број активних случајева је у Новом Саду 1.790, док је у остатку покрајине још 2.000, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.

На лечењу у Новом Саду је 324 оболелих, њих 300 у Клиничком центру Војводине и 24 у Војној болници у Петроварадину. На респираторима су 22 пацијента.

"Током викенда регистрован је благ пад броја регистрованих случајева у односу на претходни период. Међу оболелима, током претходне недеље, доминирају особе узраста 20-49 година. Учешће оболелих опада равномерно ка најмлађим и ка најстаријима који најмање оболевају", наводи се у саопштењу.

Институт оцењује епидемиолошку ситуацију у Војводини као неповољну и додају да се током претходне седмице и даље региструје широка географска распрострањеност вируса на територији свих општина.

Како наводе, изразито неповољна ситуација регистрована је на територији Новог Сада, Врбаса, Сремске Митровице, Кикинде, Панчева, Руме, Бачке Паланке, Суботице, Вршца Зрењанина, Алибунара, Темерина, Беочина, Бача и Титела.

"Епидемиолошка ситуација се и даље оцењује као несигурна на територији свих осталих војвођанских општина", додаје се у саопштењу.

Институт за јавно здравље Војводине је податке о броју оболелих последњи пут објавио 27. јула. Од тада до данашњег извештаја број оболелих у Новом Саду порастао је за 169, а у покрајини 442.

У Чачку преминуо један пацијент, хоспитализовано 106 особа

У пријемно-тријажној амбуланти Опште Болнице Чачак свакодневно је уобичајен прилив пацијената са симптомима и знацима Цовид инфекције. У току дана прегледано 45 пацијената.

На свим одељењима која су претворена у ковид одељења хоспитализовано је укупно 106 пацијената.

У формираном респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом тренутно се налази девет пацијената, од тога је седам на респиратору.

У току дана преминуо један пацијент са тешком клиничком сликом.

На ковид одељењу болнице у Краљеву 52 пацијента, нема преминулих

У протекла 24 часа није било преминулих у Општој болници Студеница Краљево. Према подацима које је краљевачка болница саопштила, на ковид одељењу лечи се 52 пацијента. Девет их је на интезивној нези, од тога су два на респиратору, а још шест на неинвазивној вентилацији. Девет пацијената је примљено на лечење, а исто толико је и отпуштено из болнице.

Смањује се број људи који се јављају у ковид амбуланту Дома здравља у Краљеву.

У петак је прегледано 129 пацијената, у суботу 86, а недељу 69.

Међутим, међу њима је и значајан број контролних прегледа. Због сумње да су оболели од ковида 19, у суботу и недељу је тестирано по 28 људи.

У установама социјалне заштите и домовима за старе коронавирус потврђен код 264 корисника и 90 запослених

Закључно са даном 03.08.2020. године, у установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 264 корисника и 90 запослених, наводи се на сајту Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања.

 

Како се наводи, корисници и запослени у установама социјалне заштите код којих је потврђено присуство вируса доброг су здравственог стања, углавном без симптома или са слабим симптомима.

Ситуација у установама је под контролом, располажу са довољним количинама личне заштитне опреме и дезинфицијенаса, функционишу без неких већих проблема, каже се у саопштењу.

Ограничава се рад угоститељских објеката у Мионици

Због погоршане епидемиолошке ситуације проузроковане ширењем коронавируса Општински штаб за ванредне ситуације Мионица донео је одлуку да ограничи радно време угоститељских објеката који немају башту и ноћних клубова, тако да ти објекти неће радити од 21.00 сат до 06.00 сати наредног дана.

Донета је одлука и о ограничавању радног времена угоститељских објеката који имају башту, тако да ти објекти неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 сат, а у отвореном делу објекта (башти) од 23.00 сата до 06.00 сати наредног дана.

Непоступање по мерамае, проузроковаће затварање угоститељског објекта од стране надлежних инспекцијских органа, као и одговорност овлашћених лица, саопштио је општински штаб за ванредне ситуације.

На КиМ још седам преминулих и 250 особа инфицираних коронавирусом

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система касовске владе, у последња 24 часа преминуло је седам особа оболелих од ковида 19.

Укупно преминулих је 256, који су према наводима лекара имали и друге пратеће болести.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 250 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 454 узорка.

Укупно је 9.049 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 4.989, а активна су 3.804 случаја.

Овај вирус нема сезону

Др Предраг Кон је рекао да је приподна вентилација разрађивала присуство респираторних агенаса у простору.

"Догодило се да овај вирус нема сезону. Имамо значајан епидемиолошки догађај у септембру, као формирање колектива и нешто што се посебно прати", навео је Кон.

Кон: Препорука за вакцину против сезонског грипа иста

Др Кон је истакао да је вакцинација против грипа обавезна само за оне који имају неке хроничне болести. За децу се препоручује.

"У овој ситуацији ће бити иста препорука као и увек. Тражили смо од свих домова здравља да се изјасне о додатној потреби за вакцином. Оно што је било приче, није одлучено, да мора да буде и одређена резерва. Направљен је план и биће већих количина. Јер 350.000 доза треба да буде реализовано, а 150.000 је најавио Торлак", казао је Кон.

Додаје да ако нешто постоји као резерва, онда не треба ни размишљати да то по сваку цену буде утрошено.

Кон: Полазак у школу је суштинско питање јер се приближава

Др Предраг Кон је рекао да је Кризни штаб данас добио допис од Министарства просвете са моделима.

"Морам да нагласим да су неке ствари добро процењене од самих просветара. Важно је да они сами процене да ли је могуће одржати такву наставу и сам капацитет школе. Детаљна питања како ће то да се спроводи нисам сада спреман да одговорим, јер не знам. Једна је прича када прозори буду отворени, а друга када буде хладно и када буду затворени на школама", истакао је Кон.

Навео је да је већ речено да постоје изузећа за ношење маски у вртићима.

Неопходно да се види контрола на купалиштима

Предраг Кон је навео да је чуо замисао да се смањи број људи на купалиштима. Ми о томе нисмо расправљали. Најтежи су, каже, викенди.

"Треба пренети поруку свима да су та места, посебно Ада Циганлија, додатни ризик који сваки појединац прихвата. Ако имате овакву ситуацију да ви на 100.000 људи претпоставите да имате оне који јесу инфицирани, а не знају да су инфицирани. Ми знамо да је репродукциони број 2,7. У нормалним околностима сваки тај би могао да зарази 2,7 особа, а то је много. Када причамо о томе треба да будемо свесни да ризик постоји", истакао је Кон.

Других мера осим бројања у базенима нема, наводи Кон и додаје да је неопходно да се види контрола на купалиштима.

Удовичић: Бројеви су охрабрујући

Иво Удовичић, начелник ВМЦ Карабурма, рекао је да се у тој болници ради у пуном капацитету, имамо 78 пацијената, а од тога је осам у интензивној нези. Троје је интубирано.

"Морам да кажем да ми и даље имамо између десет и 20 одсто пацијената који имају тешку клиничку слику", истакао је Удовичић.

Нагласио је да су теже форме болести сада везане за старију популацију. 

Подаци су, каже, охрабрујући, али апелује да се и даље носе маске. 

Кон: Опада број оних који се јављају у ковид амбуланте у Београду

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је на конференцији за штампу Кризног штаба да број оних који се са симптомима јављају у ковид амбуланте у Београду опада.

"Број прегледа се смањује и број оних који се третирају као сумњиви на ковид и којима се узима брис. Са 2. августом у Београду су била 252 таква случаја. У односу на 900 случаја, колико је било 13. јула, сада је знатно опадање. Проценат тестираних на Торлаку јасно указују да се веома смањује активност вируса на територији Београда. Још је то висока активност која може час да се пребаци. Ситуација је и даље несигурна", нагласио је Кон.

Преминуло још осам пацијената, новозаражених 258

Према последњем пресеку, битку са ковидом 19 изгубило је још осам пацијената, а новозаражених је 258. Тестирано је 7.168 особа, на респираторима је 146 пацијената.

Ситуација са коронавирусом је повољнија, али смо далеко од времена за опуштање, упозоравају лекари.

Кризни штаб поново је апеловао на становништво да поштујe све мере, као што су хигијена, дистанца и маске, како би се смањио број пацијената у болницама, чиме би здравствене установе биле ослобођене за пацијенте који нису заражени коронавирусом. 

Заменик директора КБЦ "Драгиша Мишовић", др Предраг Савић, рекао је за РТС се у тој установи на лечењу налази 195 пацијената, од чега је четворо деце. Како је рекао, 60 пацијената је теже облелих, а њих 23 су на респиратору. 

Савић је рекао да теже оболели имају обостране тешке пнеумоније и да су у овом таласу млађи пацијенти.

Истакао је да је у претходном таласу за два месеца у КБЦ "Драгиша Мишовић" лечено 1.500 људи, а сада је за месец дана збринуто 1.000 особа.

У четири ковид болнице у Врању укупан број пацијената је 110. Међу хоспитализованима нема деце. Тренутан број слободних места је 105.  

У Ваљеву је јуче регистровано 16 новооболелих, што је мање него претходних дана. Мање је и пацијената који се јављају у ковид амбуланте на преглед.