Имамо градове без нових случајева вируса али сада је преломни моменат

Прво смо бележили стабилнији број оболелих од ковида 19, а сада бележимо тренд лаганог пада, међутим то су још увек изузетно високе вредности, упозорава епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић за РТС. Каже да то значи да се сада налазимо у преломном моменту и да морамо да дамо све од себе и да поштујемо мере превенције.

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је од свих врсти забрана и препорука важније то у којој мери ће свако успети да узме ствар у своје руке да би заштитио себе и своју породицу.

"Можемо да приметимо практично стабилизацију или пад учесталости у готово свим крајевима земље", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, указујући да постоје градови где у последња 24 сата није забележен ниједан нови случај коронавируса, као што су Тутин и Врање који су били жаришта.

Истакла је да је досадашње искуство показало да, ако у било којем крају земље постоји зона интензивне трансмисије, вирус може да се прошири, и због тога не смемо да се опустимо већ морамо да дамо максимум.

Дарија Кисић Тепавчевић је говорила о антителима и објаснила разлику између ИГГ и ИГМ антитела. Рекла је да се убрзо након инфеције јављају ИГМ антитела и да она указују на свежу инфекцију. ИГГ антитела показују да је особа стекла имунитет.

Каже да у једном моменту постоји истовремено присуство ИГГ и ИГМ антирела, и да су истраживања показала да по правилу те особе нису вирусоноше, нарочито ако имају негативан пи-си-ар тест.

Како каже, код серолошких испитивања је много битније како ће се антитела одржавати током времнског периода.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је јако битно да свако разуме да може да буде и асимптоматски носилац.

Апеловала је на свест грађана јер је то битно и за њих и за околину и додала да постоје инстанце које врше контроле и по потреби кажњавају.