Косовска влада мења одлуку о уласку житеља Албаније и општина југа Србије

Косовски министар здравља Арменд Земај појаснио је да житељима Албаније и општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, са југа централног дела Србије, неће бити потребан негативан тест на коронавирус да би ушли на Косово. Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић рекао је да негативан пи-си-ар није неопходан ни за становнике других општина Србије.

Земај је ту вест пренео преко свог Фејсбук налога, након сусрета са амбасадором Албаније у Приштини Кемаљом Минђозијем.

"Одлука Владе Косова заснива се на принципу реципроцитета, што значи да није потребан тест грађанима Косова и Албаније, нити нашим суграђанима из Прешевске долине", навео је Земај.

Није прецизирао медјутим да ли се одлука о непотребном тесту односи и на грађане централне Србије који живе ван општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Према новим мерама косовске владе усвојеним синоћ на електронској седници, обавезан негативан тест онда не би требало да се односи ни на житеље других општина централне Србије, јер власти у Београду нису увеле обавезан негативан тест за житеље косовских средина за улазак у централну Србију.

"Сви грађани Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине који уђу на територију Косова морају да докажу да су здрави помоћу пи-си-ар теста, по принципу реципроцитета, са изузецима", каже се у одлуци косовске владе.

Јевтић: Негативан тест није потребан за долазак из Србије

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић на Твитеру је објавио да је "нетачна информација да је потребан негативан пи-си-ар тест за оне који долазе на Косово из Србије".

"Негативан пи-си-ар тест није потребан за улаз из Србије на Kосово било да грађани поседују косовске или српске личне карте", написао је Јевтић на Твитеру.

Додатно је објаснио тачку одлуке која се односи на реципроцитет.

"Да појасним прву тачку Одлуке Владе Kосова: реч репроцитет значи да за улазак на Kосово ће се тражити негативан пи-си-ар тест од оних у региону који такође траже за грађане Kосова негативан пи-си-ар тест, а то су тренутно Северна Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина", објавио је Далибор Јевтић на Твитеру.