Кон: Бројеви су значајни за праћење трендова, али немогуће је да буду потпуно тачни

Члан Кризног штаба и епидемиолог др Предраг Кон рекао је за РТС да су бројеви значајни за праћење трендова ширења заразе, али да је готово немогуће да буду потпуно тачни. Додао је и да број људи који се лече код куће зависи од извора од којег се добијају подаци.

Др Предраг Кон је рекао да је и током пандемије свињског грипа 2009. године постојала дискепанца између онога о чему се говорило као случајевима, због тога што су се бележили само лабораторијски потврђени случајеви.

"Тада није било могућности оваквих као што има сад. Дакле, тада је неупоредиво више било оболелих и умрлих него што се било пријављивало", рекао је др Кон током гостовања у Јутарњем програму.

Ипак, др Кон је напоменуо да су те цифре врло јасни показатељи стања, а да је неприхватљиво да медији истражују појединце, што је, како је рекао, његово мишљење.

Додао је да су бројеви значајни због тога што се на тај начин прате трендови, али и и да је готово немогуће да буду тотално тачни.

"Са овом технологијом они се приближавају могућности да буду у реалном времену потпуно тачни. У пандемији грипа је било свега између 18 и 19 хиљада потврђених случајева, на крају се своди да је број оних који су умрли између 250 и 500 хиљада. То су огромне разлике", навео је Кон.

"Број људи који се лече код куће зависи од извора података" 

Истакао је да број људи који се лече код куће зависи од извора података.

"Оно што је извор података за оно што се објављује је ковид база, где сваки лекар или свако ко убацује под наздором лекара, на преко 200 здравствених установа у Србији, убацује да ли је то први позитивни резултат или није", навео је др Кон.

Додао је да се велики број поновљених и контролних тестова не убраја у ковид позитивне случајеве.

"Поново све зависи од самог извора. Други извор је непосредни подаци из ковид амбуланти и они су неприкосновени. Имате број оних који се јаве, број прегледа, па после се такви упућују као сумња на ковид, и то је трећи број, на пи-си-ар тест. Проблем је што су ти резултати каснили након седам до осам дана. Сада је то на два до три дана, по изјави коју сам чуо", казао је др Кон.

Др Кон је навео да се пред конференцију за новинаре извлаче подаци који су, како је рекао, "потпуно сагледани и наводно поуздани".

Београд остаје "темпирана бомба" до краја пандемије 

Истакао је да је Београд темпирана бомба и да ће то остати до краја пандемије.

"У недељу је дошло до стабилизације, али Београђани чим чују да је стабилизација одмах се осећају као да је већ све готово. Не само Београђани, то сви ми заједно, једва чекамо да чујемо позитивне вести и одмах се опуштамо", казао је др Кон и додао да је његов посао да каже да више никад не смемо да се опуштамо, јер нам се једном већ то догодило.

Навео је да је ситуација тренутно повољнија и да се види да то поступно и полако пада.

"Не иде то тако брзо као код рестриктивних мера и то аутоматски значи да ће дуже да траје падање те криве", истакао је др Кон.

Члан Кризног штаба је додао да је дошло до заравњења криве другог пика и да почиње да се спушта.

"Спушта се већ пуне две недеље, али то је толико мало, да ми не бисмо смели ни да говоримо као спуштање. Последњих недељу дана то се види, али је још увек јако, јако споро", нагласио је др Кон.

Рестриктивне мере могуће само уз ванредно стање 

Навео је да ће Кризни штаб рестриктивне мере увести када буду морали.

"Али рестриктивне мере, у смислу онога што људи замишљају, то подразумева да буду у кућама. Те рестриктивне мере су могуће само уколико имамо ванредно стање. Ако је другачије, молим правнике да се тако и изјашњавају", истакао је др Кон. 

Додао је да труднице досад нису виђене као посебно ризична група становништва и да је код грипа то било дефинисано, док у случају коронавируса још није.

"Сама инфекција се може десити буквално свакоме, а последице и какав ће бити ток клинички, изгледа да нема неког стриктног правила, осим те статистике која се прати и где се види да је мања смртност код жена", казао је др Кон.

"Јасно убрзање пандемије" 

Говорећи о ситуацији у свету, Кон је истакао је да је свуда дошло до пораста и да је јасно убрзање пандемије.

"Убрзање пандемије на светском нивоу подразумева и да негде расте, а да негде буде нагло повећање. То је такозвани феномен преливања. То се нама дешава да смо сада у спуштању, али то не значи да када се спустимо да ћемо бити трајно спуштени", рекао је др Кон и додао да је сада јасно да нема сезонског облика коронавируса и да ширење зависи једино од нас.

Истакао је да нема дилеме да људи носе маске, али да и даље постоји одређен проценат људи који апсолутно не прихвата никакве мере.

"Немамо другог излаза него да сами сузбијемо вирус", нагласио је др Предраг Кон.