Много тога код ковида 19 је индивидуално, ко би требало највише да се чува

Много оболелих има вирус без симптома, са блажим симптомима, и клиничком сликом после које се лако опорави. Ипак, код пацијената који су били на болничком лечењу, или респиратору, код оних код којих лечење траје недељама, ковид 19 може да остави многоброје последице. Често су угрожени плућа, срце, јетра. Проф. др Арсен Ристић, кардиолог КЦ Србије каже за РТС да је много тога у болести индивидуално и да су најважније превентивне мере.

Проф. др Арсен Ристић, кардиолог Клиничког центра Србије каже за РТС да су кардиоваскуларне болести важан фактор ризика за исходе, и да се у последње време, највише пазе тромбоемболијских компликација.

"Оно што се може лечити су запаљенске болести срчаног мишића. Када сам вирус захвати срчани мишић, какву год да се имали болест раније, миокардитс који долази са ковидом ће то погоршати", рекао је Ристић.

Према њебовим речима, у овој болести је много тога индивидуално и много тога се још не зна. Имамо оне који су се брзо опоравили, а има и оних којима је требало много времена.

"Уколико сте компликацију на време препознали и дали терапију, ми имамо ситуацију да болесника са 89 година и претешком срчаном болешћу пуштамо кући потпуно опорављеног практично без компликација, а имао је корону", казао је Ристић.

Уколико су плућа, додаје, оштећена, трпи срце.

"То је само знак упозорења за клиничаре да се адекватна терапија примени", додаје Ристић.

Много тога је важно да се препозна она популација пацијената која је најугроженија.

"Велика истраживања тек следе. Постоје неколико кандидата у различитим групама лекова који ову тешку упалу, поготово најтеже форме инфламације могу да приведу у стабилније форме болести", истакао је Ристић

Указује да су најважније превентивне мере.

"Ако неко има кардиоваскиларне болести удружене са дијабетесом, тај део популације је најосетљивији. Што сте старији, што је дијабетес лоше регулисан, што је озбиљнија срчана болест коју имате, то ће ковид 19 погоршати и та популација мора највише да се чува", казао је Ристић.