Контрола и одговорно понашање – мере које обарају вирус

Увек има разлога за оптимизам, али и за озбиљан опрез када је реч о епидемији коронавируса, сматра епидемиолог Предраг Кон. Југ Србије је у последњем пику прошао нешто боље него на пролеће, када је кроз Клинички центар у Нишу прошло 3.000 пацијената, рекао је гостујући у емисији "Око" директор Клинике за анестезиологију Радмило Јанковић.

И поред мањег броја регистрованих случајева коронавируса него претходних дана, Предраг Кон сматра да се и даље превише људи заражава.

"Пратимо и друге параметре, а то је број пријављених у ковид амбуланте. Ако свуда буде падао број попуњености у болницама, онда можемо говорити о заравњењу криве. Али у срединама као што је Београд довољан је један инцидент да дође до ширења вируса", објашњава Кон.

Не ставља се тако лако већи град под контролу као мање место, истакао је Кон и објаснио да ако је вирус јак и налети на неку осетљиву групу, може да дође до преношења вируса, а то је могуће у сваком колективу.

"Не би требало да буде рестриктивних мера, треба да пратимо ситуацију, али не на начин да нас она потпуно обузима, јер ћемо морати да живимо са вирусом до вакцине, коју ћемо још чекати", рекао је Кон.

Директор Клинике за анестезиологију Клиничког центра Ниш, Радмило Јанковић, каже да су клининичари само "врх леденог брега", где се огледа целокупна ситуација.

"На југу Србије овај пик је био релативно добар, јер смо у марту и априлу имали више од 3.000 пацијената, а сада имамо довољно места. Ипак, под сталним смо притиском, јер дуже од две недеље имамо 60 пацијената на интензивној нези", наводи Јанковић.

Кон: Док људи не виде неког свог оболелог, не поштују се мере

Када је реч о мањем или већем броју оболелих у појединим местима, Кон каже да код сваке респираторне инфекције имате феномен преливања.

"Негде имате велики скок, а негде још није ни кренула. Нажалост, док становништво не види неког свог оболелог, не поштују се мере. Ја нисам за кажњавање, већ за контролу. Инспекција мора да изађе, а ако не може да наплати казну, онда је то неприхватљиво. За мене је фрустрирајуће да чим јавите добру вест, одмах видимо непоштовање мера", истиче Кон.

Доктор Јанковић каже да он после слика са интензивне неге није ни умерени оптимиста.

"Можемо да се носимо са ситуацијом ако се поштују мере. Ако не, систем ће бити пред пуцањем. Због патње коју смо видели у јединицама интензивне неге, ја не могу да се опустим. Опуштање није још на видику, бар према слици из јединица интензивне неге, док подаци говоре да има побољшања", објашњава Јанковић.

Говорећи о периоду за нама, када смо после пролећног пика имали смиривање епидемије, а онда нагли скок броја оболелих, Кон каже да је сада јасно да је дошло до претераног опуштања.

"Јасно је да је дошло до претераног опуштања. Нашим понашањем директно утичемо на преношење вируса. Код нас је попуштање мера почело још 27. априла. Економија директно утиче на доношење одлука, као и различити догађаји као што су избори, утакмице. Када се постави питање одговорности, наравно да је било непоштовања мера на свим нивоима", сматра Кон.

"Морамо да мислимо на здравствене раднике"

Директор Клинике за анестезиологију каже да се крајње мере уводе када је здравствени систем под притиском и пред пуцањем.

"Овога пута се то није десило иако је систем био пренапрегнут због великог броја оболелих, а тиме и великог броја тешких случајева. Морамо да мислимо и на здравствене раднике који већ више од пет месеци раде под великим оптерећењем и који су на измаку снага. Због тога сви морамо да водимо рачуна и да будемо одговорни и у понашању, а јавне личности и у изреченом", рекао је Јанковић. 

Пандемија коронавируса је потпуно ново искуство за цео свет, па су и разни отпори и неповерење присутни од ношења маски до вакцине.

"Питање је зашто је постојао отпор према ношењу маски, а сада је јасно да оне имају ефекта. Велико је питање да ли је потребно да се носе маске и у спољном простору. На јесен са захлађењем може се очекивати нови талас без вакцине, а ја је не очекујем ове године. Наравно да сам забринут када видим неповерење људи, али на крају нека истраживања говоре да би половина људи била спремна да прими вакцину, а то је сасвим довољно", рекао је Кон.

И доктор Јанковић каже да сви лекари очекују и надају се пробоју у клиничком лечењу, али да за сада не постоји лек против корнавируса.

"Тако да је вакцина једина опција да се не нађемо поново у оваквој ситуацију. И ја јесам увек за вакцинацију", закључио је Јанковић.