Преминуло још 8 пацијената, коронавирусом заражено 379 особа

У Србији је у последња 24 сата од последица коронавируса преминуло још 8 особа. Од 9.817 тестираних, 379 је позитивно.

Косовска влада одобрила нове мере, нема самоизолације

Према најновијим мерама владе житељима Косова и Метохије биће забрањено кретање од 22:30 до 05:00 у 13 општина, а истовремено свим грађанима централне Србије, Албаније, Северне Македоније, Црне Горе и БиХ биће потребан негативан тест на ковид 19 за улазак на Косово.

За житеље Косова неће бити мере самоизолације ако долазе из окружења.

Кретање грађана ограничено је у Приштини, Призрену, Пећи, Подујеву, Ђаковици, Урошевцу, Липљану, Глоговцу, Вучитрну, Јужној Митровици, Гњилану, Косовом Пољу и Штрпцу.

Према одлукама донетим на електронској седници одржаној вечерас, маске ће бити обавезне усвим активностима изван кућа и станова, као и физичка удаљености од два метра у заједничким просторијама.

Послодавци су обавезни да створе услове да се та раздаљина примени и у радном окружењу.

Влада је забранила окупљање више од пет људи, као и јавна окупљања, укључујући породичне забаве. Забрањене су и рекреативне, културне и спортске активности.

Јавни превоз мораће да ради са пола капацитета у погледу броја путника. Јавним здравственим установама препоручује се смањење небитних услуга.

Као део мера, влада је предвидела отварање јавних и приватних вртића после процене инадзора од стране локалних власти.

Сектору гастрономије биће забрањен рад после 22:30, али не и на отвореном пре тог термина.

Грађани Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, централне Србије и Босне и Херцеговине који уђу на Косово преко аеродрома у Приштини не треба да имајуи сертификат за негативан тест, ако су у транзиту и под условом да на улазу потпишу изјаве да ће у рокуод три сата напустити Косово.

Кон: Не очекујем вакцину ове године

Кон каже да не очекује вакцину против коронавируса ове године.

"Волим да будем оптимиста, али нажалост имам одређено искуство. То када кажу долази вакцина и онда ти пошаљу пар десетина хиљада и ти једино што можеш је да се питаш шта ћу ја сада са тим", додаје Кон.

На питање да ли се боји отпора према вакцини, Кон каже да је забринут због тога што "свашта делује по друштвеним мрежама, постоји огроман број људи који су неповерљиви, нису сигурни и ломе се".

"Међутим, увек има више од пола оних који тврде да ће одмах примити вакцину и то у свим истраживањима. Ако би то било тачно, то је више него довољно", истакао је Кон.

У Пчињском округу девет новооболелих, пацијент преминуо у Врању

У Пчињском округу је протеклог дана тестирано 146 људи од којих је девет било позитивних. Један пацијент је током дана преминуо у Врању.

Лекари кажу да је проценат позитивности мењи него претходе недеље, али је и дље неопходан опрез.

Јанковић: У болници у Нишу хоспитализована пета трудница

Анестезиолог КЦ Ниш др Радмило Јанковић каже за РТС да су у нишку болницу примили пету трудницу која је у деветом месецу трудноће.

Указао је да је једна трудница из Куршумлије јуче отпуштена кући.

"Стање друге труднице је данима било јако тешко, јуче је она у неком тренутку доживела и срчани застој, имали смо једну успешну реанимацију. Проверили смо стање плода и гинеколози су сугерисали да је можда последњи тренутак да покушамо да спасимо дете", рекао је Јанковић.

Додао је да је двадесетак лекара различитих специјалности учествовало у томе и успели су да спасу бебу.

"Она је 27. гестацијска недеља, наравно да је њено стање још увек јако рањиво, али она је тренутно стабилно", рекао је Јанковић.

Навео је да су примили још две труднице – једну из Врања и једну из села из околине Ниша.

Кон: Потребан посебан опрез у градовима

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да увек има разлога за оптимизам, али да су још високе бројке и да треба бити опрезан.

Када је реч о заравњавању криве, каже да се не прати само један податак већ да сви остали подаци морају бити кохерентни.

Указао је да је Београд специфичан и да може да се деси један инцидент који може да промени ситуацију.

"Зато је тај посебан опрез за градове, јер не ставља се тако лако под кронтолу као мање место", рекао је Кон.

Објаснио је да када је вирус јако присутан и када се преноси он може да налети на осетљиву популацију и да се брзо пренесе.

Нагласио је да смо сада у ситуацији да се ослањамо само на превентиве заштитине мере и да је то веома важно.

Краљево, два пацијента пребачена за Београд

У пријемно-тријажној амбуланти Опште Болнице Чачак свакодневно је уобичајен прилив пацијената са симптомима и знацима ковид инфекције 

У току дана прегледано је 45 пацијената на свим ковид одељењима, а хоспитализовано је укупно 137 пацијената.

У формираном респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом тренутно се налази 13 пацијената, од тога је 11 на респиратору.

У току дана два пацијента на респираторној потпори су транспортована за Београд.

Сви јавни објекти у Бујановцу раде до 21 сат

После седнице општинског Штаба за ванредне ситуације у Бујановцу, донета је одлука да се сви јавни објекти затворе у 21 сат и наложено инспекцијама да чешће проверавају да ли се у угоститељским објектима спроводе мере заштите, ношење маски и физичка дистанца.

У Бујановцу је на снази ванредна ситуација од 17. јула.

Из Штаба апелују да се прославе сведу на минимум.

У тој општини, према подацима Дома здравља, од почетка епидемије укупно су заражене 122 особе, а за још 19 се чекају резултати.

У Крагујевцу потврђен још 31 случај

Од 132 узорка, који су стигли у крагујевачки Институт за јавно здравље до 15 сати, још 34 особе позитивне су на коронавирус.

Међу новозараженима, је 31 Крагујевчанин, два из Кнића, и један из Баточине.

У Рачи, Аранђеловцу,Тополи и Лапову нема новозаражених.

У крагујевачком Клиничком центру хоспитализовано је 129 пацијента, док је девет особа на респираторима.

У кућној изолацији су 852 особе из Крагујевца, 93 из Аранђеловца, 12 из Лапова, 69 из Кнића, 60 из Баточине, 20 из Тополе и 24 из Раче, што је укупно 1.130 особа у Шумадији.

Foto: EPA/DRAGAN KARADAREVIC

Стокић: Цену рада у ковид јединицама носе здравствени радници, али и њихове породице

Директор Клиничког центра Војводине Едита Стокић нагласила је колику жртву подносе здравствени радници који су на првој линији борбе против коронавируса и додала да они раде не водећи рачуна да ли је прошло радно време и да често остају прековремено, као и да су дали од себе много више него што је њихова обавеза.

Показала је и писмо једне петогодишње девојчице, која ју је замолила да њеном тати дозволи неколико дана годишњег одмора.

"Цену рада у ковид једницама носе здравствени радници и немедицинско особље, али и њихове породице", поручила је Стокићева.

Кисић Тепавчевић: Осам приватних лабораторија показало интересовање за пи-си-ар тестирање

Приватне лабораторије су у последњим недељама исказале заинтересованост да се укључе у тестирање и њима је омогућено у овом моменту да раде серолошка тестирања, каже Кисић Тепвчевићева.

"Када је у питањи пи-си-ар тестирање, свим лабораторијама које су приложиле захтев да би желеле то да раде, достављен је списак услова које морају испунити", објаснила је докторка.

Неке од тих осам лабораторија су послале документацију и она се евалиуира и надамо се позитивном решењу, каже Кисић Тепавчевићева.

"Што је већи капацитет у тестирању то смо и ми сви снажнији када је у питању надзор над овом болешћу", закључила је докторка.

"Казнена политика крајња инстанца, надамо се да неће бити потребна"

Што се тиче казнене политике, Кисић Тепавчевићева каже да казнена политика генерално није популарна, као да лично мисли да она није ефикасна, али да је крајња инстанца.

"То није лична одлука, већ једна колективна одговорност и не могу да схватим да би се неко пре придржавао мера како не би платио казну, а не како би заштитио себе и своју породицу", рекла је Кисић Тепавчевићева.

"То је крајња инстанца за коју се надамо да нам неће бити потребна", рекла је Кисић Тепавчевићева и додала да смо постали свесни да морамо да се продржавамо мера.

"Бројеви показују да се и те како продржавамо превентивних мера и не смемо да се сада опустимо, него и да утичемо на своје најближе да се придржавамо мера", поручила је Кисић Тепавчевићева.

Стокић: Гојазност и дијабетес препознати као фактор ризика

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић рекла је да су гојазност и дијабетес типа 2 препознати као фактор ризика за оболевање од ковида 19.

Кисић Тепавчевић: Сва заражена деца у стабилном стању, имају благу слику

Када је реч о деци која су ковид позитивна, у КБЦ "Драгиша Мишовић" је смештено деветоро деце, а на гинекологији и акушерству шест трудница које су позитивне.

У болници у Нишу је шесторо деце, а у болници у Шапцу троје.

"Сва деца су у стабилном стању и имају блажу клиничку слику", рекла је Кисић Тепавчевићева.

"Шездесет одсто заражених до 50 година"

Кисић Тепавчевићева је нагласила да највећи број пацијената коју су имали или имају ковид 19 у распону од 30 до 39 година и од 40 до 49 година.

"Око 60 одсто свих пацијента је у узрасној групи до 50 година", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Кисић Тепавчевић: Смањује се број заражених, сада потребна највећа одговорност

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже да је данас мањи број људи код којих је потврђен коронавирус него претходних дана, али су и даље доста високе вредности.

"Управо ови индикатори укупног оптерећења болешћу показују да се придржавамо мера и да смо да добром путу да идемо ка том силазном току епидемијске кривуље и да управо сада треба да будемо најажурнији и најодговрнији и да дамо све од себе да се ова епидемија што пре угаси", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Још седам преминулих и 239 нових случајева коронавируса на Косову

У последња 24 сата у већински албанским срединама на КиМ тестиран је 401 узорак од чега је 239 позитивних случајева, док је седам особа преминуло, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

Од почетка епидемије на КиМ су, према евиденцији Института, преминуле 192 особе оболеле од ковида 19.

У последња 24 сата излечена су још 102 пацијента, па је укупан број до сада излечених 4.129, а активних случајева је 3.331.

Очекује се почетак конференције за новинаре

Очекује се почетак конференције чланова Кризног штаба о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Тестирано 9.817 особа, позитивно 379

У Србији је у последња 24 сата тестирано 9.817 особа, а 379 је позитивно.

Од последица коронавируса преминуло још 8 људи.

На респиратору је 156 пацијената. 

Број новозаражених се, према речима епидемиолога, стабилизовао и налазимо се на "платоу".

Министар здравља Златибор Лончар организовао је неформални састанак са здравственим радницима ковид болница КБЦ Звездара и Опште болнице Панчево.

Сви заједно су апеловали на грађане да поштујући мере заштите помогну онима који свакодневно раде у црвеним зонама, на првим линијима фронта у борби против коронавируса и у тешким условима боре се за здравље и живот сваког пацијента. 

У Ужицу је отворена нова привремена ковид болница у згради некадашње касарне, чији је капацитет више од 150 места. 

У Шапцу је епидемиолошка ситуација боља него претходних десетак дана, укупно је 1.760 заражених.

Јелена Беговић из лабораторије "Ватрено око" рекла је за РТС да има довољно тестова и реагенаса и да се успоставила континуирана набавка.

Др Беговић је рекла да ће сви узорци који дођу бити обрађени за максимално 24 сата. Како истиче, понекад се догоди да дође више од 2.000 узорака у лабораторију, што је велико оптерећење.