Почели радови на изградњи ковид болнице у Крушевцу

У Крушевцу ће бити изграђена ковид болница која ће имати капацитет од око 500 лежајева. Војска Србије је добила задатак да у најкраћем могућем року изгради болницу, уради све што је потребно да се овде смештају људи који су оболели од ковида, да их лечимо и да им помогнемо, истакао је министар одбране Александар Вулин.

Александар Вулин је обишао радове на изградњи болнице за смештај и лечење пацијената оболелих од ковида 19 у оквиру Војног комплекса "Расина" у Крушевцу и рекао да се болница гради по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

Према речима министра, реч је о вишенаменској болници, саопштило је Министарство одбране.

"Када све ово једнога дана прође, а проћи ће и наравно да ћемо победити, ова болница ће моћи да буде употребљена и за неке друге сврхе. За сада, ово мора да буде ковид болница, мора да буде најопремљенија, најспремнија и мора да буде изграђена у најкраћем могућем року. Војска Србије је обезбедила простор, који ће бити очишћен од непотребних објеката и урадили смо све што је било потребно што се тиче документације", нагласио је Вулин.

Како је истакао, Град Крушевац паралелно ради све потребне дозволе и помаже и у рушењу и у одношењу шута.

"Војска Србије ће, као и увек, испунити свако наређење свог врховног команданта. Тамо где је војска, тамо је и ред и закон и организованост и наравно успех. Сви грађани Србије могу да буду поносни на своју војску, не само када их брани од непријатеља, већ и када је у стању да наш живот учини бољим, а изградити болницу у овако кратком року може само Војска Србије", поручио је Вулин.

Током обиласка локације, министар је информисан предузетим мерама и предвиђеној динамици радова. Град Крушевац пружиће логистичку подршку током извођења радова.

Према речима начелника Управе за инфраструктуру пуковника Радмила Кравића, у болници ће у свим собама бити разведен медицински гас.

"Тренутно се изводи рушење, а по добијању задатка Министарство одбране је припремило и послало закључак Владе за рушење и изградњу болнице који је усвојен, а на основу којег смо ми донели Одлуку о изградњи болнице", рекао је пуковник Кравић и додао да је израђена сва неопходна документација за уговарање радова које ће спровести Војнограђевинска установа "Београд" и да ће изградња почети за седам до 10 дана.

Како је изјавила градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, у касарни "Расина" ће у најкраћем року бити изграђена ковид болница.

"Тренутно се рашчишћава терен и сви стари објекти на овој локацији биће уклоњени. Ово је од изузетне важности, како за Град Крушевац тако и за овај део Србије, јер ће овде бити изграђена болница капацитета 500 лежајева и биће инсталирана најсавременија опрема која ће бити коришћена за лечење пацијената оболелих од коронавируса", рекла је градоначелница Крушевца.

Обиласку су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, командант Команде за развој расинске бригаде пуковник Раде Рњаковић и директор Војнограђевинске установе "Београд" Слободан Ракић.