Какво је стање ковид пацијената на реуматологији и медицини рада

Директор Института за реуматологију Немања Дамјанов рекао је за РТС да су за 24 сата имали осам пријема и да су пацијенти стабилно. Директор Института за медицину рада Александар Миловановић каже да су имали 12 пријема. Истиче да се о средње тешким пацијентима консултацију са докторима са Инфективне клинике, који праве визиту заједно са њима, да се не би направила омашка.

Институт за реуматологију и Институт за медицину рада су установе које су међу последњима ушле у ковид систем. У првој ковид болници се лече 78 пацијената, а у другој 48.

Директор Института за реуматологију Немања Дамјанов рекао је за РТС да су сви пацијенти стабилно и да све иде по плану - 24 сата су под контролом.

"Имамо средње тешке пацијенте, морамо да им дајемо кисеоник, велика већина има блаже до средње пенумоније, упале плућа, али су стабилно и добро уз одговарајућу контролу и лечење", рекао је др Дамјанов.

Последњих 24 сата имали су осам пријема. Др Дамјанов каже да имају три слободна места али ће после визите бити пацијената који ће бити отпуштени кући.

"Први пут смо у квоид систему од 14. јула, али наши доктори и сестре су радили у другим ковид установама, имали смо спремне људе који су нам били драгоцени да се брзо организујемо", истакао је директор Института за реуматологију.

Према његовим речима, натежи реуматолошки пацијенти се лече у оквиру Института за ендокринологију КЦС где је уступљен простор - тамо функционише дневна болница, где долазе  хитни случајеви. 

Дамјанов додаје да је у питању мала служба, која брине за око 1.300 болесника на биолошком лечењу. Омогућен је и транспорт лекова до куће - пацијенти добијају лекове на кућу да би се смањио ризик да се инфицирају.

Како функционише Институт за медицину рада

Директор Института за медицину рада Александар Миловановић је рекао да је ноћ прошла релативно мирно.

Како каже, у току 24 сата имали су 12 пријема а има слободних места. "Обавештавамо једни друге преко вајбер групе, која се бави ковид пацијентима, очекујемо прилив током викенда из три референтне амбуланте", истакао је Миловановић. 

Говорећи о клиничкој слици пацијената, Миловановић каже да су пацијенти разне старосне доби, а да се стање мења драстично од доброг ка лошем и обрнуто, али то је ређе и теже.

"Нема правила, када смо 17. ушли у ковид систем било је старијих а сада долазе и млађи пацијенти, који треба да се стрпе јер никад се не зна када клинички ток и слика болести може да се нагло погорша", указао је Миловановић.

"Ми смо као и колеге са реуматологије радили у три болнице, тако да смо релативно припремљени дошли у ову ситуацију, а наш изазов је да нико не умере, да сви оздраве и да сви изађемо из ове тешке глобалне тешке приче", истакао је он.

Објаснио је да за средње тешке пацијенте имају консултацију са докторима са Инфективне клинике који праве визиту да се не би направила омашка - то је права ствар да имамо ту врсту сарадње.

Каже да цео Институт медицине рада није у ковид систему јер су једним делом на тржишту. 

Иначе, у болницама широм Србије се лечи више од 4.500 ковид позитивних пацијената.