Спровођење мера током викенда веома важно, апел грађанима да се јављају лекарима

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 22.852 особе, а забележено је 518 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. Ванредна ситуација је од јуче на снази и у Трговишту, укупно у више од 30 градова и општина.

Лекари и сестре послати у Геронтолошки центар у Лесковцу

Коронавирус потврђен је код 43 корисника и четворо запослених у Геронтолошком центру у Лесковцу.

Три пацијента су примљена у болницу и тренутно су у стабилном стању, а остали су у дому, рекао је за РТС доктор Божидар Миљковић, управник ковид болнице у Лесковцу.

Према његовим речима, у Геронтолошки центар су послати лекари и сестре као испомоћ.

Извештај Светлане Панић Цонић

Почели радови на изградњи ковид болнице у Крушевцу

У Крушевцу ће бити изграђена ковид болница која ће имати капацитет од око 500 лежајева. Војска Србије је добила задатак да у најкраћем могућем року изгради болницу, уради све што је потребно да се овде смештају људи који су оболели од ковида, да их лечимо и да им помогнемо, истакао је министар одбране Александар Вулин.

У Новом Пазару хоспитализовано 138 пацијената, један преминуо

Према подацима који су Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и Завода за јавно здравље Новог Пазара хоспитализовано је укупно 138 пацијената, број нових пријема је 15, а отпуштено је 11 особа. 

На респираторима су два пацијента, а на "хај флоу" је седам. Преминуо је један пацијент (Сјеница). 

Према подацима Регионалног ковид центра Нови Пазар, у последња 24 сата нема преминулих из категорије нон-ковид.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 304.

На основу наредбе Штаба за ванредне ситуације Регионалном ковид центру у Новом Пазару да достави податке о укупном броју преминулих од последица заразне болести ковид 19 од почетка епидемије у Општој болници у Новом Пазару (касније Регионалном ковид центру) издате 20. јула, Регионални ковид центар је доставио податке: укупан број леталних исхода 154, од чега 100 ковид, 54 нон-ковид.

По градовима: Нови Пазар 81 ковид, 53 нон-ковид, Сјеница 12 квоид, 1 нон-квоид, Тутин 7 ковид.

У српским срединама на КиМ још 11 новооболелих, једна особа преминула

У српским срединама на КиМ у последња 24 преминула је још једна особа а 11 је новозаражених од корона вируса, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Преминула особа је из Лепосавића и двадесета је међу преминулима од избијања епидемије средином марта.

Међу новозареженима по троје су из Косовске Митровице и Звечана, двоје из Лепосавића. Нови случајеви заразе регистровани су у Косовској Каменици, Прилужју и Штрпцу.

Од почетка епидемије у српским срединама урађно је тестирање за 3181 особу, међу којима је присуство вируса установљено код 680.

Активних случајева је 508. У болници у Митровици на лечењу су 94 особе, у болницама у Београду три, колико и у болници у Крагујевцу. У Нишу четири, а на кућном лечењу 394.

Смањује се број пацијената у ковид болницама у Врању

Укупан број пацијената који се од коронавируса лече у четири ковид болнице у Врању је 165, од чега ковид позитивних 82. Међу хоспитализованима нема деце.

Тренутан број слободних места је 50. На кућно лечење отпуштено је 30 пацијената, а један пацијент је транспортован у Клинички центар Ниш, саопштио је градски Штаб за ванредне ситуације.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 249 прегледа, од чега првих прегледа 70, а контролних 179. Узоркована је крв код 123 лица и сачињено је 186 рентген снимака плућа.

У АТД ковид амбуланти урађена су 53 брза теста, као и 76 пи-си-ар тестова.

Кон: Београд права епидемиолошка бомба

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је Београд права епидемиолошка бомба зато што има огроман број места где коронавирус може нагло да почне да се преноси.

"Апелујем на поштовање мера и на укључивање свих инспекцијских органа и свих оних који треба да контролишу да ли се мере спроводе", поручује Кон.

Привремена болница у Шапцу спремна за прве пацијенте

Због великог броја оболелих као и пацијената на лечењу у ковид болници, у Шапцу је отворена и привремена болница.

Потпуковник др Жарко Мићовић, кординатор привремене ковид болнице каже за РТС да је све спремно и да очекује да током дана стигну први пацијенти.

Наводи да имају довољан број и лекара и сестара. 

"Привремена болница је спремна и ту ће долазити сви пацијенти са упутом из ковид болнице у Шапцу", рекао је Мићовић.

Сви пацијенти на Институту за реуматологију стабилно

Институт за реуматологију од пре десет дана постао је ковид болница. Директор Института Немања Дамјанов каже за РТС да су сви пацијенти стабилно и добро.

У тој болници се лече пацијенти са средње тешком клиничком сликом као и они са слабијим упалама плућа.

"Тренутно имамо само три слободна места, али биће визита и и надам се да ће се још неко ослободити", рекао је Дамјанов.

Трговиште, у ковид амбуланти 20 до 30 прегледа дневно

Због све више оболелих од јуче је и у Трговишту ванредна ситуација. 

У ковид амбуланти дневно се прегледа у просеку 20 до 30 пацијената, каже Новица Живановић, директор Дома здравља и додаје да се последњих дана бележи смањен број потенцијално заражених.

То су, према његовим речима, пацијенти који су асимптоматски, али има и оних са тежом клиничком сликом.  

У Трговишту је заражено четворо медицинских радника од којих су два лекара.

"Будимо одговорни - водич кроз корону" у Крагујевцу

Град Крагујевац је кренуо да грађанима дистрибуира 6.000 брошура "Будимо одговорни - водич кроз корону".

Брошура садржи све информације почев од оних шта је коронавирус, који су путеви инфекције, до понашања на јавном месту,  како се користи маска и како се одлаже ...

"Наставак поштовања мера је императив"

Надлежни наводе да је стабилизован однос између броја примљених пацијената у болнице и оних који се отпуштају, али поручују да је наставак поштовања мера сада императив.

Према последњем пресеку, још 10 пацијената преминуло је од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 409 људи.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је на конференцији за новинаре да је стабилизован однос између броја примљених пацијената у болнице и оних који се отпуштају.

"То нам је био императив, успели смо у томе, сад нам је императив да наставимо да поштујемо све оне мере о којима смо говорили до сада".

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", Верица Јовановић је рекла да све популационе групе, без обзира на узраст, плаћају пи-си-ар тестирање на лични захтев, док су сви тестови који се спроводе према одлуци лекара – бесплатни.

Епидемиолог др Предраг Кон поручио је да смањивање бројева заражених и преминулих од ковида 19 директно зависи од дисциплине грађана.

Кон је упозорио да је поштовање мера током викенда јако важно, да се не бисмо опет вратили у потпуно нестабилно стање.

Драган Крстић, заменик председника Општине Трговиште, сматра да је највећи проблем што се људи не јављају лекарима.

"Aпелујем на те људе да се јаве лекару, да преузму све неопходне мере", поручио је Крстић.

Републички фонд за здравствено осигурање је саопштио да почиње да враћа новац грађанима који су желели да на лични захтев обаве пи-си-ар тест на коронавирус или серолошко тестирање на присуство антитела, а то нису обавили из одређених разлога.