Стабилизован однос броја примљених и отпуштених у болницама, тестове на лични захтев плаћају сви

У последња 24 часа тестиране су 10.634 особе, а коронавирус је потврђен код њих 409. Преминуло је још 10 пацијената. Члан Кризног штаба Зоран Гојковић навео је на конференцији за новинаре да је у овом тренутку у Србији због ковида 19 хоспитализовано 4.575 људи.

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба Зоран Гојковић је, коментаришући наводе СЗО да је ситуација на Балкану забрињавајућа, рекао да је више пута говорио да ће о успешности и неуспешности земаља говорити када се пандемија заврши.

"Различите земље се налазе у различитим стадијумима епидемије. Све земље нашег региона су се веома успешно бориле у првом кругу епидемије и тада смо имали сигурно сви заједно, а Србија је предњачила у томе, најмањи број преминулих на 1.000 становника", рекао је Гојковић.

Навео је да су неке земље много теже поднеле први круг епидемије и да се сада налазе у ситуацији у којој је Србија била у мају и јуну.

Зоран Гојковић је казао да се ситуација у Војводини у овом тренутку може окарактерисати као епидемиолошки неповољна. Додао је да је на територији Војводине забележено 720 оболелих и да је стабилизован однос између броја примљених пацијената у болнице и оних који се отпуштају.

"То нам је био императив, успели смо у томе, сад нам је императив да наставимо да поштујемо све оне мере о којима смо до сада говорили", поручио је Гојковић.

"Тестове на лични захтев плаћају сви" 

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" др Верица Јовановић је, одговарајући на питање да ли деца плаћају пи-си-ар тестирање у случају путовања, рекла да све популационе групе, без обзира на узраст, плаћају пи-си-ар тестирање.

"Ако се ради о грађанима Републике Србије, 6.000 динара је цена пи-си-ар тестирања и то је тестирање на лични захтев. Једна од тих индикација је тестирање на лични захтев због путовања", казала је др Верица Јовановић и додала да је само у једном двонедељном периоду важило да деца не плаћају овај вид тестирања.

Истакла је да су сви тестови по одлуци лекара бесплатни. 

Покрајински секретар за здравство је напоменуо да је изузетно битно и важно да се поштују мере и да се избегавају окупљања у затвореном и на отвореном простору зато што је то једини начин да се спречи ширење коронавируса.

"Ово што смо успели да урадимо то је заслуга свих нас – и здравственог сектора, али првенствено грађана. Неизмерно смо захвални свима онима који схватају у каквој смо позицији и каквом смо тренутку и све оне мере које смо препоручили, сад грађани максимално поштују", рекао је Гојковић. 

"У Србији постоји само један тип коронавируса" 

Верица Јовановић је рекла да, према њиховим информацијама, у Србији постоји само један тип коронавируса.

"Ми немамо податке о томе да ли се ради о неким различитим сојевима, нити је то било могуће доказати. Дакле, постоји један једини сој који је идентификован крајем децембра 2019. године и тај сој је присутан у различитим епидемиолошким појавама на територији бројних земаља, само су манифестације тог вируса у појединим државама биле другачије", рекла је др Јовановић. 

"Кризни штаб отворен за све критике" 

Гојковић је, одговарајући на питања о отвореном писму медицинских радника који су незадовољни радом Кризног штаба, рекао да је штаб отворен за све критике и да је свако ко може и жели да помогне добродошао.

"Србија је демократска држава. Свако има право да искаже и свој став, да искаже и своје неслагање", рекао је Гојковић.

Додао је да у Кризном штабу раде "наши најеминентнији стручњаци" и да су у рад тог тела укључени стручњаци, између осталих, са медицинских факултета у Београду ,Новом Саду и Нишу.

"Ја само апелујем да будемо јединствени, да будемо солидарни. Не бих желео да будем патетичан, али налазимо се на озбиљној историјској прекретници у овом тренутку", рекао је Гојковић.

Верица Јовановић је рекла да све колеге треба укључити на начин на који се то и очекује и што је део лекарске праксе, као и да су све сугестије добродошле.

"Рано је говорити о цени вакцине"

Јовановићева је рекла да је рано говорити о примени и цени вакцине која ће се употребљавати против коронавируса.

"Када је у питању спремност наше државе да буде део земаља које ће се укључити у набавку вакцина, наравно да ћемо бити на првом месту и да сигурно желимо као држава која улаже у обавезну имунизацију као једну суверену методу за све болести које се могу спречити вакцинацијом да их примени и да оне буду доступне свим грађанима", рекла је Верица Јовановић.

Додала је да је ковид 19 нова болест и представља претњу за здравствено стање целе популације и да ће вакцина бити један од приоритета за све грађане Србије, као и да не очекује да се вакцинација против коронавируса наплаћује.

Гојковић је казао да би сви требало да схвате да је вакцинација кључна ствар уколико се не пронађе лек за коронавирус.

"У 20. веку преминуло је 400 милиона само од богиња. Више је људи од заразних болести само у 20. веку умрло него од свих насилинх смрти и ратова у цивилизацији. Сви морамо да радимо на томе, да схватимо да је, уколико се не пронађе лек, вакцинација кључна ствар", рекао је Гојковић и апеловао на све здравствене раднике, медије, и сву, како је рекао, прогресивну јавност да се што више разговара о вакцинацији.