Вучић: Данас смо претекли и Немачку по броју тестираних пропорционално броју становника

Председник Србије Александар Вучић наводи за РТС да за недељу дана почиње изградња две ковид болнице - у Београду и Крушевцу. Додаје да је Србија данас претекла Немачку по броју тестираних на 100.000 људи и да се налази на петом месту у Европи.

Александар Вучић је, коментаришући најновије епидемиолошке податке, рекао да је нормално да су сви људи забринути и да брину за своје породице, будућност, децу и најмилије и да то је нормална реакција.

Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је данас забележен мањи проценат заражених у односу на протекле дане.

"Јуче смо тестирали скоро 12.000 људи. Проценат заражених пре четири дана био је значајно већи. Данас је хоспитализовано око 480 људи, а 540 је пуштено кући. И даље је страшан притисак на болнице, али није језив какав је био пре четири, пет дана, нарочито у Београду који је на највећем удару. Упркос пренапрегнутости болница, Београд може да издржи. Београдске болнице могу да издрже, ту је највећи број заражених. Када имате више отпуштених него примљених, знате да ваш здравствени систем то може да поднесе", рекао је Вучић.

Додаје да су данас примљени и људи који су позитивно тестирани и они који су негативни, али имају симптоме.

"Почиње изградња две ковид-болнице" 

Додаје да за недељу дана почиње изградња две ковид болнице  – у Београду и Крушевцу са укупно 1.500 лежајева за најтеже случајеве.

"У Београду, код Батајнице, биће 1.000 лежајева, интензивне неге, у Крушевцу још 500. Имаћемо до 1. децембра те болнице и бићемо припремљени чак и да не добијемо вакцину до 1. децемнра. Морамо бити спремни да заштитимо људе", рекао је Вучић.

Истакао је и да је у здравство само у претходних неколико година уложено више него у последњих 75.

"И у Београду и у Крушевцу биће све са кисеоником, да можемо 1.500 најетжих болесника да збринемо. Бићемо спремни за јесен и зиму", поручио је Вучић.

Ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину под контролом

Председник Србије је навео да је ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину стављена под контролом и додао да се сада може проверити шта је допринело пређашњој лошој ситуацији.

"Нису људи били недисциплиновани пре 10 или седам дана, већ сада тачно можете да погодите шта су били разлози за огроман пораст. Тако и у Београду и Новом Саду. Нема ту скривања и лажи нити било чега, јасно је шта је допринело", рекао је Вучић.

Истиче да је Србија данас претекла Немачку по броју тестираних на 100.000 људи и да се налази на петом месту и како каже, испред нас су само Аустрија, Швајцарска, Луксембург и још једна земља.

Објашњава да је Србија донела другачију одлуку у односу на друге у региону, Хрватску, Бугарску, јер жели да идентификује болест и да се брине за здравље и животе људи, а не за политичке бројеве и наклоност становништва.

"Када тестирате много људи, откриваћете више болесних и мртвих. Наш циљ и жеља је да покажемо да огромним тестирањем желимо да сачувамо и лечимо људе и да заустављамо тако даље ширење короне", рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да не путују у земље које не тестирају ништа и да прво провере да ли неко тестира и колико.

"Када тестирате много, наравно да ћете открити више болесних, а имаћете и више мртвих, јер када их не тестирате на корону од чега су умрли", додао је Вучић.

Грађанима Србије је поручио и да у магацинима имамо 958 респиратора, а, како каже, стижу нам још 72 респиратора у наредних 48 сати, али и донација из Немачке у виду респиратора.

"Потпуно смо припремљени", истакао је председник гостујући у Дневнику 2.

Очекује да у наредном периоду број пацијената на респиратору почне да опада. 

Смањење броја заражаних "наредних дана"

Упитан када ће се стићи до резултата у борби против пандемије, каже да верује да ће се наредних дана кренути са смањењем бројева.

"Нисмо имали догађаја у претходних пет-шест дана који би могли да изазову повећање броја заражених, поготово не у Београду и Новом Саду", навео је председник.

То су јасне закономерности, ту нема случајности, напомиње председник и поручује да ће држава још више тестирати и трошити још више.

Коментаришући петицију коју је потписало више од 300 лекара, рекао је да жели да се прекину "бесмислене приче и бесмислени напади" о томе шта ради Кризни штаб и како раде инфектолози и епидемиолози.

Поручио је да се неће срушити репутација најбољих у земљи.