Ђорђевић: Жаришта у два старачка дома, реаговано на време

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да су у два дома за старе у Србији мања жаришта коронавируса, али да ситуација није алармантна и да је реаговано на време.

Навео је да је у приватном дому за стара лица у Гаџином Хану заражено 19 особа, док је у Геронтолошком центру у Суботици вирус потврђен код 12 особа.

"То није алармантно, али само присуство вируса сигнализира да будемо у приправности и да анализирамо како је вирус ушао у домове", рекао је Ђорђевић новинарима у Палати Србија.

Он је рекао да је клиничка слика заражених добра и да немају теже симптоме болести, те да очекује да ће следеће седмице бити отпуштени са болничког лечења.

Додао је да су заражени у Геронтолошком центру у Суботици били у издвојеном објекту, тако да остали корисници нису били угрожени.

"Није познато како је вирус ушао с обзиром да су у домовима забрањене посете , једина могућност је да преко запослених. Зато инсистирамо да се инструкције које смо дали у потпуности поштују, јер тамо где су примењиване није било проблема", рекао је Ђорђевић.

Навео је да је у неколико домова у Србији регистрован по један случај заразе и додао да је углавном реч о новим корисницима тих установа.

"У сладу са епидемиолшким инструкцијама нови корисници домова морају да имају пи-си-ар тест који није старији од 72 сата, али пошто тестови нису потпуно поуздани, прописано је да по пријему у дом морају да буду у изолацији 14 дана", нагласио је министар.

Према последњим подацима, у установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за одрасле и старе вирсуом Kовид-19 заражена су 63 корисника и 56 запослених.