Лончар: Тест не лечи, битно је како се осећате; директорка "Батута": Превентивне мере остаће и на јесен

Министар здравља Златибор Лончар наводи да данашњи резултати нису за панику, да је мање преминулих, а да је тестирано убедљиво највише људи. Оцењује да у наредних 48 сати неће бити проблема са смештајним капацитетима у ковид болницама, и да су пацијенати из Чачка, Краљева и Пожаревца премештени из превентивних разлога.

Министар здравља Златибор Лончар наводи да је задовољан данашњим резултатима, посебно због мањег броја преминулих.

"Данашњи резултати нису за панику, данас је убедљиво највећи број тестираних особа, мање је и мртвих. Процентуално је нешто нижи број заражених у односу на тестиране и желим да замолим грађане да поштују све мере", поручио је Лончар и додао да је поносан на здравствени систем који је успео да тестира толико људи.

Истакао је да је процентуално нешто нижи број заражених, када се има у виду број тестираних, али је поново апеловао на грађане да поштују све прописане мере, како бисмо се даље успешно борили са коронавирусом.

"Сви који имају нешто да нам кажу, а тестирају неупоредиво мање људи, усуде се да коментаришу наше мере и оно што ми радимо. Свима је јасно, када имате 90-100 позитивних на 1.000 тестираних, колико би било да је 10.000 тестираних. Нећемо се обазирати на њих, већ на пацијенте и њихово лечење", поручио је министар на конференцији за штампу. 

У наредних 48 сати неће бити проблема са смештајем

Поводом изјава да се очекује већи прилив пацијената у болницама, на питање како ће бити распоређени, указао да је имао састанак са директорима ковид болница и да је жариште Београд.

"У наредних 48 сати нећемо имати проблема са смештајним капацитетима. Из Чачка, Краљева и Пожаревца, где смо из превентивних разлога хтели да повећамо број места јер смо видели да се повећава број прегледа и пријава, преместили смо пацијенте у Београд да би могли мирније да сачекају ноћ, да не уђу у ни у какве ванредне ситуације", објаснио је министар.

Објаснио је да се тиме жели ићи неколико корака испред ситуације која може да се деси.

Треба да се понашамо као да је свака особа инфективна 

Говорећи о методама праћења контаката са особама оболелим од ковида, директорка Института "Батут" Верица Јовановић објаснила је да се контактом сматра боравак без маске дужи од 15 минута са зараженом особом.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић рекао је да ти контакти зависе и од тога каква је клиничка слика зараженог и да је тешко да се процени ко је инфективнији.

Наглашава да би сви требало да се понашамо као да су сви потенцијално заражени и да поштујемо мере.

"Треба да се понашамо као да је свака особа са којом долазимо у контакт заражена. Главна брига нам је да збринемо све пацијенте којима је потребно лечење", истакао је Стевановић.

Нови талас на јесен

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић наводи да здравствене институције у Србији раде на припремању плана превентивих мера у спречавању ширења коронавируса на јесен, када се очекује нови талас.

На конференцији за медије, Јовановићева је рекла да се превентивне мере односе и на школе, факултете и сва она места где се очекује окупљање великог броја људи који због тога представљају ризик за ширење вируса. 

Директорка "Батута" истиче да се све мере заштите морају примењивати како би се добили добри епидемијски резултати и како би дошло до гушења епидемије.

"Задатак здравствених служби и институција је да пратимо епидемиолошку ситуацију и да извештавамо о кретању ковида 19. Истовремено ради се и на плановима који су од великог значаја и који укључују примену превентивних мера у времену које је пред нама", рекла је Јовановићева. 

На питање новинара хоће ли деца носити маске у школи и који број заражених на дневном нивоу треба да буде да би деца могла у школу, др Јовановић је одговорила да се ради на плановима за јесен, као и да ће вирус и у септембру бити међу нама. Када дођемо до показатеља, тачније једноцифреног броја заражених, остаћемо и даље при мерама.

"Не можемо имати нулу, али када је одјава епидемије, мора да прође инкубациони период од 28 дана у којем би број био нула, али пошто је ово пандемија, тај број не можемо очекивати", објаснила је директорка "Батута".

Тест не лечи, битно је како се осећате

Лончар наводи да тестови не лече, већ да они само лекарима помажу да одреде терапију и спасу живот.

"Битно је како се осећате, каква вам је слика плућа, гасне анализе, крвна слика, то је битно др Горану (Стевановићу) да одреди како ће да вас лечи", рекао је Лончар додајући да је потпуно сулудо да људи иду на три места у једном дану да се тестирају.

"Ватрено око" сада ради у пуном капацитету

Говорећи о лабораторији "Ватрено око", Лончар објашњава: да би радила у пуном капацитету, лабораторија мора да има четири компоненте, сем реагенаса.

"Два-три дана је фалила једна од те четири компоненте, а то нису били реагенси", рекао је министар и додао да је та компонента стигла и да сада лабораторија ради у пуном капацитету.

Лончар о отвореном писму 

Говорећи о отвореном писму у којем су лекари окупљени у групу "Уједињени против ковида" затражили смену Кризног штаба, министар каже да су у Кризном штабу епидемиолози и да ми немамо боље од њих.

"Није време за политику. Да би грађани Србије знали о чему се ради, неопходно је да кажем да се на људе из разних струка вршио притисак да потпишу отворено писмо за смену Kризног штаба", рекао је Лончар одговарајући на питање о овој теми.

"Оно што желим да кажем је свака част сваком хирургу, ортопеду, анестезиологу, али морам да кажем да мере доносе епидемиолози, ја сам хирург и не могу да донесем одлуку. Епидемиолози доносе одлуке, а сви ми остали их спроводимо. Не могу да се мешају бабе и жабе. Медицина је крање једноставна, само морају да се поштују мере", нагласио је министар.

Поручује да је главни задатак здравље људи.

"Наши најбољи епидемиолози раде 24 сата већ месецима и успешно се боре са коронавирусом. Наш задатак је здравље свих људи у Србији", рекао је Лончар.