Лончар: У ковид болницама у Београду има довољно места

У овом моменту има довољно места у ковид болницама у Београду, јер су капацитети реорганизовани, а у току дана ће из ковид болница у Чачку, Шапцу, Пожаревцу и Краљеву између 10 и 15 пацијената бити пребачено у Београд, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Министар Златибор Лончар рекао је, после састанка са директорима ковид болница, да се не смањује број прегледа у тим градовима и да се очекује већи прилив пацијената.

Према његовим речима, пребацивањем пацијената у Београд биће ослобођени капацитети у тим локалним болницама.

Договорено је да у најскоријем року буде завршено увођење система кисеоника у привременој болници у Арени у којој ће у сваком тренутку 200 пацијената моћи да буде прикључено на кисеоник, уколико то буде потребно. 

У Новом Пазару се налази око 160 пацијената у Општој болници, а десетак у пољској ковид болници. 

"Пошто у болници сада има места, договор је да се тих десетак пацијената пребаце у болницу, а да око 40 медицинских радника Војске Србије прерасподелимо на нека друга места где је то потребније", рекао је Лончар.  

Министар здравља је истакао да је са ВМА постигнут договор око пријема онколошких пацијената како не би каснили са терапијом и прегледима. 

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић је рекао да смо постигли плато, где се одржава приближно исти број пацијената који се јављају на преглед.

Каже да ковид амбуланте раде несмањеним обимом, ту су углавном лакши пацијенти. Указао да је током ноћи било 65 пријема.

"Добро је што сада имамо ситуацију да је број пацијената које можемо да отпустимо за град Београд уравнотежен за бројем пацијената које примамо", рекао је Стевановић.

Говорећи о писму лекара за разрешење Кризног штаба, Лончар је рекао да су му се јављали лекари који нису схватили да је повод смена Кризног штаба, већ помоћ ковид болницама.

Напоменуо је да нема места политици у здравству и да је у овом тренутку циљ Србије да буде нула заражених и да се земља економски оснажи.