Корона није поштедела ниједну земљу, али су неке ипак прошле боље – зашто?

Представник Светске здравствене организације Маријан Ивануша каже за РТС да не постоји део света који нема жариште коронавируса. Вирус се тренутно брзо шири по Африци. Неколико земаља од почетка добро контролише ситуацију, а Ивануша објашњава и како су то успели.

Maријан Ивануша је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да је тешко рећи која су нова жаришта пошто, каже, огромних има свуда по свету.

"У Африци се појављују, брзо се повећава број оболелих. Најгора ситуација у САД, Бразилу, Чилеу, Перуу, Јужноафричкој Републици. Кад кренемо ближе нама – Иран, Израел, Јерменија, све су то земље које јако интензивно имају епидемију", рекао је представник СЗО у Србији.

Према његовим речима, постоје земље где је ситуација константно лоша, али се може рећи да је стабилна. То су, каже Ивануша, Украјина и Молдавија, где ситуација није тако страшна, али није добра.

С друге стране, константно добра ситуације је у Вијетнаму, Грузији, Словачкој. Те земље, наводи, укупно имају мали број оболелих, и још задржавају то стање.

"У тим земљама су брзо применили прве мере, слично као у Србији, с тим што је Србија имала другачију ситуацију због повратка грађана из других земаља. Брзо су реаговали и одржавали те мере дуго времена", наводи Ивануша.

Додаје да су и те земље прогласиле ванредну ситуацију, али тај прелаз од ванредне ка новој нормали није био тако драматичан.

"Људи су схватили да треба да се придржавају мера", напомиње представник СЗО у Србији.

У Србији сада другачија ситуација него пролетос 

Говорећи о ситуацији у Србији, Ивануша је рекао да је Србија у марту брзо реаговала без обзира на то што је, каже, епидемиолошка ситуација била компликована због повратка великог броја грађана из европских земаља.

"Оштрим мерама се обезбедило да први врх првог таласа буде релативно мали, брзо је прошао. Кренуо је нагоре, брзо се зауставио и кренуо брзо да опада", напомиње представник СЗО.

Данас је, наводи, ситуација другачија – нема ванредног стања, мере су блаже.

"Појавио се други врх, битно је да остане негде на нивоу да може да се контролише, омогућује здравственом систему да обезбеђује здравствене услуге које су битне. Да они којима треба болничко лечење имају места", напомиње Ивануша.

У јуну су се, подсећа, многи људи опустили. Сада су схватили да пренос вируса треба спречавати превентивним мерама, јер је извор вируса човек.

Према његовим речима, и даље су најугроженији старији људи, са хроничним болестима: шећерна болест, болест плућа, срца.