Следи дуга борба са вирусом, у наредним данима могућ пад броја заражених

Епидемиолошка ситуација у Србији је и даље нестабилна. Ванредна ситуација је проглашена у више од 30 градова и општина. Епидемиолози кажу да се последњих дана бележи релативна стагнација апсолутног броја оболелих, и да се може очекивати наредних дана силазни ток у броју заражених.

У Расинском округу преминуле још три особе, 37 новозаражених

Број оболелих од ковида 19 на подручју Расинског округа од почетка епидемије достигао је 855.

Према подацима Завода за јавно здравље у Крушевцу, за последња 24 часа, инфекција је потврђена код још 37 особа од чега је 20 новооболелих у Крушевцу, 9 у Александровцу, у Брусу 4, а у Трстенику и Варварину по двоје.

Преминуле су још три особе, две жене у Крушевцу и Александровцу и мушкарац из Варварина, чиме је број умрлих у Расинском округу достигао 42.

На инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу хоспитализована су 103 пацијента, осам више него јуче.

У односу на последњи извештај Завода за јавно здравље, број излечених већи је за 43, што значи да је битку са короном до сада добило 497 пацијената на подручју Расинског округа.

Према броју оболелих, од почетка епидемије, највише ковид позитивних бележи Крушевац 522, Александровац 161, Брус 88, Варварин 32, Ћићевац 27 и Трстеник 25.

У Шапцу 35 новозаражених

У Шапцу мањи број заражених него претходних дана. Новооболелих је 35, а разлог томе је већи број ретестирања у ковид амбуланти.

Јуче је у тој установи урађен 261 преглед, 117 пацијената јавило се са симптомима коронавируса, а остали због контролног прегледа.

У шабачкој болници смештено је 310 пацијента, у последња 24 часа, на лечење су примљене 24 особе.

Осам пацијената налази се на респиратору.

У Шапцу је у изолацији скоро 2.000 особа, а према подацима Завода за јавно здравље, укупан број заражених је 1.504.

У Подунавском округу 31 новозаражени, Браничевском 15

У Подунавском округу забележен је 31 нови случај вируса, док је у Браничевском округу број заражених већи за 15, саопштила је директорка Завода за јавно здравље Пожаревац Ана Јовановић.

Када је реч о Подунавском округу, у Великој Плани регистровано је још четири нова случаја, Смедереву 14 и Смедеревској Паланци 13.

У Смедереву је од почетка епидемије забележено 396 случаја, у Смедеревској Паланци 284, а у Великој Плани 119.

У Браничевском округу, у Пожаревцу је регистровано највише нових случајева позитивних на вирус и то 12, па је сада укупан број заражених од почетка епидемије у том граду 223.

Када је у питању тај округ, нови случајеви забележени су и у општини Кучево и то три, па је сада у тој општини регистровано укупно пет случајева.

Од почетка епидемије, у осталим општинама Браничевског округа, до сада је у Великом Градишту укупно регистровано 15 позитивних, Голупцу четири, Жабарима осам, Жагубици четири, Малом Црнићу пет и Петровцу 48.

Поново отворена линија за психотерапијску подршку грађанима

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да је то министарство поново уступило телефонску линију 19833 Савезу друштава психотерапеута Србије, како би грађани могли да добију бесплатну психотерапијску помоћ током пандемије.

Истакла је да ће на линији Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, свакога дана од 15 до 21 час, волонтери Савеза пружати подршку свим грађанима који имају психолошке тегобе услед пандемијске кризе.

Истовремено, Центар ће наставити са својим редовним активностима на истом броју телефона са циљем пружања савета за јачање безбедности деце на интернету и пријема пријава угрожавања деце онлајн.

Грађани ће имати техничку могућност избора опције за разговор са едукаторима Центра или са психотерапеутима.

Скоро 5.000 електронски пријављених за информације о тесту

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић рекао је да се за два дана скоро 5.000 грађана пријавило за електронску услугу која ће их обавестити да су њихови резултати пи-си-ар теста готови.

Оценио је да је интересовање велико и најавио да ће ова електронска услуга до краја недеље добити и нову опцију.

"У овој фази смо пустили да се грађани пријављују за нотификацију, за пар дана очекујем да ћемо пустити унапређену верзију која ће омогућити да грађани који остављају код лекара узорак за тестирање оставе свој имејл или број мобилнога, па да им преко тих података стигне нотификација када тест буде завршен", рекао је Јовановић.

Потврдио је и да многе службе и у оквиру Канцеларије за ИТ и у другим државним службама размишљају о апликацији за праћење контаката.

"Битно је да она буде усклађена са свом нашом законском регулативом, да буде лака за употребу, да јој грађани верују, и да могу лако да је користе. Када будемо сигурни да су сви предуслови испуњени, ући ћемо и у имплементацију такве једне апликације", рекао је Јовановић и додао да ће то бити у наредном периоду.

Тошић: Ситуација у Чачку за нијансу лакша

У чачанској Општој болници хоспитализовано је 174 пацијената на свим ковид одељењима. Јуче је примљено 20 апцијената.

Дописница РТС-а јавља да је протеклих дана приметан већи прилив пацијената из Ивањице. Да би се растеретили капацитети, у Београд и Крагујевац превезено је девет пацијената.

Приметно је и да се нешто мањи број грађана у Чачку јавља на преглед у ковид амбуланте.

Аксентије Тошић, директор Завода за јавно здравље у Чачку, каже да је ситуација сада стабилнија и додаје да је увек и била под контролом.

"Нисмо долазили у ситуације да се питамо да ли ћемо прегледати, сместити, да ли имамо довољно медикамената и медицинске опреме. Долазило је до повећања, смањења и морали смо да припремамо додатне просторе, заједно са свим органима урпаве у граду. Ситуација је сада за нијансу лакша", наводи Тошић.

Додаје да се у заводу свакодневно раде пи-си-ар тестови, као и брзи тестови, а цео процес иде по приоритетима – прво две болнице у округу.

"Све оно што је важно успевамо да задовољимо, радимо и комерцијалне тестове за путнике", наводи директор Завода за јавно здравље у Чачку.

Један пацијент преминуо у Новом Пазару, у болници 167 oсоба

Према најновијим подацима новопазарског Штаба за ванредне ситуације, у болници у том граду преминуо је један пацијент.

Хоспитализовано је укупно 167 пацијената, од чега је 12 нових пријема. Из те болнице отпуштено је 40 пацијената.

На респиратору су два пацијента, а шест има "хај флоу" потпору.

На Инфективном одељењу је 13 пацијената, на Грудном 27, ОРЛ 13, Дечијем 20, Интерном 71, Анестезији и реанимацији 13, а у пољској болници је 10 пацијената.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 315.

У Дому здравља урађено је 139 лабораторијских анализа, 111 ренгена плућа. Такође, урађено је 105 серолошких (брзих) тестова из крви, од којих је 100 позитивно.

Узето је и 40 брисева, који ће бити тестирани пи-си-ар методом.

Закључак састанка Лончара са директорима ковид болница: У београдским болницама има места

Министар здравља Златибор Лончар имао је састанак са директорима ковид болница, а након састанка закључено је да у београдским болницама има места пошто су капацитети реорганизовани, а поједини пацијенти отпуштени.

Лончар је рекао да проблема са капацитетима има у болницама у Шапцу, Чачку, Пожаревцу и Краљеву. Због тога ће из те четири болнице један део пацијената данас бити пребачен у Београд.

Завршава се довод кисеоника у Београдској арениц, након чега ће у тој привременој болници бити капацитета за 200 респиратора.

У српским срединама на КиМ 22 нова случаја инфекције

У српским срединама на Косову и Метохији регистрована су 22 нова случаја инфекције коронавирусом, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

У том граду и Лепосавићу у последња 24 часа евидентирано је по пет новооболелих, троје је из Зубиног Потока, а једна особа из Звечана.

У срединама јужно од Косовске Митровице има осморо новооболелих.

У Грачаници је евидентиран још један случај, којим је укупан број потврдјених инфекцијом у тој општини порастао на 51.

Тренутно су у српским срединама на Косову активна 483 случаја. Хоспитализовано је укупно 119 особа, а у самоизолацији су 344.

Од поновне појаве инфекције од 18. јуна, у српским срединама на КиМ регистровано је 540 новооболелих.

Од почетка епидемије 12. марта до данас тестирана је 3.001 особа, а 659 је позитивно на коронавирус.

У Косјерићу уведена ванредна ситуација

Штаб за ванредне ситуације у Косјерићу је, услед епидемиолошке ситуације изазване коронавирусом, прогласио ванредну ситуацију у тој општини, наведено је сајту општине.

Од почетка епидемије у Косјерићу је регистровано 26 позитивних особа, а две су преминуле, док се за 30 особа чекају резултати.

Увођењем ванредне ситуације ограничава се радно време угоститељских објеката који немају башту и ноћних клубова тако да ће ти објекти бити у могућности да раде од 6 до 21. час.

Објекти који имају башту, у затвореном делу објекта, неће пружати угоститељске услуге од 21 сати, а у отвореном делу од 23 до 6 часова.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра, а у парковима и игралиштима и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет особа, уз одговарајуће мере личне заштите.

Такође, забрањено је организовање свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација.

Забрањено је и окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

Кон: Поправља се епидемиолошка ситуација у Београду

Епидемиолошка ситуација у Београду се поправља, о чему јасно сведоче подаци из ковид амбуланти, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Кон је нагласио да је пре 13. јула у Београду било и до 900 људи сумњивих на ковид-19 дневно, а да је потом та цифра почела да се смањује.

"Осамнаестог и деветнаестог јула број сумњивих је био испод 600. То је знак да мере дају резултате и да се све већи број људи навикава на обавезно ношење маски у затвореном простору, јавном превозу. Људи сада поштују физичку ситанцу", каже Кон за Пинк.

Додаје да опуштање не сме да се понови.

Како каже, већ сада се мора размишљати вакцинисању становништва када за то дође време.

Једна особа преминула у Врању

Према најновијим подацима, у Пчињском округу забележен је један смртни случај од ковида-19.

Од 114 узорка са територије Пчињског округа, код шест особа је утврђено присуство вируса – три из Врања, по једна особа из Бујановца, Сурдулице и Владичиног Хана.

Током јучерашњег дана обављено је 312 прегледа у ковид амбуланти, од чега првих прегледа 127, а контролних 185.

Укупан број пацијената који се од коронавируса лече у четири ковид болнице у Врању је 188. Међу хоспитализованима нема деце. Тренутан број слободних места је 27.

На кућно лечење отпуштено је 12 пацијената и налазе се у изолацији, док су три пацијента транспортована у Клинички центар Ниш.

Ашанин: Кратког застоја у "Ватреном оку" било због недостатка реагенса

Директор Клиничког центра Србије рекао је за РТС да је у лабораторији "Ватрено око", где се врши пи-си-ар тестирање, у претходном периоду дошло до кратког застоја због недостатка реагенаса.

Како каже, у тој ситуацији ниједан брис није загубљен.

Према његовим речима, мање је прегледа и пријема него раније.

У пријемно-тријажној амбуланти Инфективне клинике прегледано је више од 200 пацијената, што је много мање од 360, колико је било максимално.

Ипак, каже, не треба се опуштати. 

Петогодишње дете заражено коронавирусом лечи се на Институту за мајку и дете

Проф. Владислав Вукомановић с Института за мајку и дете рекао је за РТС да једно петогодишње дете, код ког је потврђена инфекција коронавирусом, има упалу плућа и лечи се на Институту.

Владислав Вукомановић рекао је да се клиничко стање детета релативно брзо поправило уз примену антибиотске терапије. 

У Војној болници у Петроварадину 25 пацијената у критичном стању

У Клиничком центру Војводине на лечењу је 296 пацијената, а у Војној болници на Петроварадину 27. Од тог броја, код 25 пацијената примењује се механичка вентилација и они су у критичном стању.

Широм АП Војводине још шест општих болница претворено је у ковид болница. 

Последњи званични подаци за територију Војводине су објављени пре два дана и, према њима, био је 131 новооболели за 24 сата.

Директор Института за јавно здравље Војводине, Владимир Петровић, рекао је, гостујући на Радио-телевизији Војводине, да се јуче број новозаражених у Новом Саду преполовио – 58.

Укупно је у Новом Саду заражено 1.700 људи, а на територији целе покрајине 4.000.

Поред Новог Сада, лоша ситуација је у Врбасу, Сремској Митровици, Руми и Кикинди.

Извештај Милана Срдића

На респиратору 12 пацијената у Чачку

У чачанској Општој болници хоспитализовано је 160 пацијената на свим ковид одељењима.

Петнаест особа са најтежом клиничком сликом налази се у формираном респираторном центру, од којих је 12 пацијената на респиратору.

Четворо пацијената превезено је у Крагујевац, а двоје у КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду.

Неки пацијенти упућени су у терцијарне установе, како би се растеретио капацитет болнице у коју може да се смести 200 људи.

Нова болница у Чачку је ван ковид система и у њој се лече грађани са другим здравственим проблемима.

Дописник РТС-а јавља да охрабрује нешто мањи број пацијената са симптомима коронавируса који долазе у ковид амбуланте, дом здравља, пријемно-тријажну амбуланту болнице.

Једна особа из Књажевца преминула у Нишу, у Зајечару се чекају резултати тестираних

Књажевачки здравствени центар саопштио је да је једна особа, која је из Књажевца била упућена у Ниш на лечење, преминула од ковида 19.

Од 1. јула тестирано је 138 особа у Књажевцу, од који је 50 позитивно. За њих 40 чекају се резултати. 

Према информацијама из Градске куће у Зajeчару, у последња 24 сата обрађено је само 11 узорака тестираних грађана, а међу њима нема позитивних.

Израђује се 110 тестова, а јуче је послато још 35.

Према последњим подацима, у протекла 24 сата у Србији умрло је још 9 оболелих од ковида 19а зараза коронавирусом потврђена је код 352 особе.

Тренутно се у болницама лече 4.722 оболела, а на респиратору је 198 пацијената у најтежем стању, што је највише од почетка епидемије.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић каже да се последњих дана бележи релативна стагнација апсолутног броја оболелих, тзв "плато", и да, ако се такав тренд настави, можемо очекивати наредних дана, до краја недеље, силазни ток у броју заражених.

Ванредна ситуација је проглашена у више од 30 градова и општина, а од јуче и у Врњачкој Бањи.

У Београду је у благом порасту број грађана који се јављају у ковид амбуланте.

Поред Београда, највише новооболелих од ковида 19 регистровано је у Шапцу, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу.

У Општој болници у Пријепољу 12 медицинских радника је позитивно на коронавирус, а због великог прилива пацијената, угрожен је редован рад болнице.

Стручњаци напомињу да је ношење заштитних маски најбоља заштита док се чека вакцина.