Преминула трудница из Ниша

Двадесетседмогодишња трудница која је била на респиратору, а која је јуче изгубила бебу одмах по рођењу, преминула је у Нишу.

Стање труднице на респиратору јуче се погоршало, па је конзилијум лекара одлучио да је породи царским резом у 31. недељи трудноће. Рођен је дечак, који је недуго после порођаја, преминуо.

Трудница је поново враћена на респиратор, али је јутрос у 8.55 изгубила битку.

"Стање труднице је било животно угрожавајуће, враћена је на механичку вентилацију. Болест је добила системски карактер, у последњем триместру патила је од ЕПХ гестозе и повишеног притиска, прилично компликована ситуација", рекао је за РТС др Радмило Јанковић.

У КЦ Ниш су још две труднице, из Куршумлије и Врања.

Према речима др Јанковића, трудница из Куршумлије је стабилно, у стационару је новог клиничког центра и под надзором лекара.

Трудница из Врања је, каже, у озбиљнијем стању, животно угрожена.

"На механичкој вентилацији је, њене животне функције се прате, лекари се боре за њен живот. Рано је размишљати о порођају, надамо се да ћемо успети да њено стање стабилизујемо", наводи др Јанковић. 

Анђелка Славковић, руководилац Клинике за дечију хирургију КЦ Ниш, рекла је раније за РТС да је трудница која је данас преминула у болницу примљена као суспектна на коронавирус, али да су тестови рађени неколико пута показали да је негативна.