Шта треба да знају заражене труднице које дођу у КБЦ "Драгиша Мишовић"

У новом таласу све труднице са симптомима коронавируса, сумњом или потврђеном заразом могу бити хоспитализоване у било ком породилишту где су обезбеђени услови за њихово збрињавање. Др Снежана Здјелар, начелница Неонатологије Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ "Др Драгиша Мишовић", за РТС објашњава каква процедура чека труднице које дођу у ту установу.

Снежана Здјелар је, говорећи у Дневнику РТС-а, рекла да у овом летњем таласу труднице и мала деца нису поштеђени коронавируса.

Због тога апелује на труднице и мајке са малом децом да се суздрже од контаката, да се придржавају мера, воде рачуна о хигијени руку и простора. 

Уколико се заразе коронавирусом, биће збринуте у било ком породилишту, за разлику од пролећног таласа, када су се труднице лечиле само у КБЦ "Драгиша Мишовић".

Начелница неонатологије Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ "Др Драгиша Мишовић" каже да у тој установи заражена трудница добија комплетну негу, пошто сарађује комплетан тим различитих специјалиста.

Објашњава и каква је процедура за третман заражених трудница. 

"Када трудница из ковид амбуланте дође код нас, прегледа је гинеколог и, у зависности од њене клиничке слике и триместра трудноће, укључују се и други чланови тима – радиолог, анестезиолог, инфектолог, по потреби интерниста и хирург. Они даље одлучују у ком делу ће бити збринута и како, да ли јој је потребна потпора или не. Заједнички се одлучује место и начин лечења, да би исход био добар и по мајку и по плод", истиче Снежана Здјелар.

Указује да све инфекције могу негативно утицати на плод, а нарочито ова инфекција која, каже, захвата не само плућа већ све органе.

Уколико је заражена трудница при крају трудноће, у зависности од тежине њене клиничке слике, тим одлучује о томе да ли ће, када и како бити порођена.

У тим се укључује и неонатолог, који одлучује о томе где ће и како бити смештена беба.

До сад је у КБЦ "Драгиша Мишовић" било смештено укупно десет беба, старости од четири до 25 дана.