Доктор Кон за РТС објашњава зашто не постоји најбоља вакцина

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да не постоји најбоља вакцина - или је регистрована и за употребу или није. Др Кон каже да су за употребу вакцине наше законске норме најстоже, мора се завршити четврта фаза испитивања, тако да бисмо могли још пола године чекати на њу.

Члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је, гостујући у Београдској хроници, да је суштина у томе што је практично свако од нас можда био у контакту са зараженим особама, а да није био свестан, па би свако могао да буде у самоизолацији, што је немогуће.

Доктор Кон је поновио да је пробијена епидемиолошка баријера, где су контрилисани контакти, а сада то зависи од сваког појединца.

"Вероватно је далеко већи број људи имуно од провобитног тестирања, процењивања одока није прихватљиво", рекао је др Кон.

Истакао је да ћемо имати конкретније податке, сада је 6,4 одсто, и приближавамо се 10 одсто, јер имамо велики број оних који нису имуни и који могу бити заражени у наредном периоду.

Говорећи о оксфордској вакцини, која је добила зелено светло, Кон каже да је вакцина вероватно завршила трећу фазу, али вест се најављује унапред пре Европске медицинске агенције, која региструје вакцину за употребу.

Осврћући се на то колико смо временски далеко од те вакцине, Кон каже да су наше законске норме за употребу вакцине строге - да се мора завршити четврта фаза, тако да можемо још око пола године чекати на њу.

"Да ли би и могли доћи до те вакцине, да ли сно ун реду за чекање - знамо да смо нека средства уложили у окткривање нове вакцине, сада је на одговарајућим установама, Агенцији за лекове и медицинска средства да прате ситуацију", указује Кон.

Која је вакцина најбоља 

Одговарајући на питање, на основу чега ће се донети одлука о томе која је вакцина најбоља, епидемиолог Кон каже да не постоји најбоља вакцина - или је регистрована за употребу, може да буде коришћена, или није - нема између.

"Свака вакцина може да буде умртвљена, да користи делове микроорганизма, вируса, све су вакцине различите, било која да постане званична - било која је безбедна и за употребу", истакао је Кон.

Према његовим речима, једино што може да се прати је колика је ефикасност испољена, да ли реагује стварањем антитела и колико штити од саме болести.

Говорећи о томе колико ће вакцина да штити, Кон каже да није говрио да је питање антитела дискутабилно, већ се појављују појединачни случајеви, па и код нас, да се јављају реинфекције.

"То је врло мали број, углавном се сматра да је до 18 месеци заштита, то ће се испитивати и то ће имати утицаја на вакцинацију, али заштита антителима у овом тренутку више се добије вакцином него два и по пута прележаном короном ", рекао је Кон.

Поштовање мера заштите

Велика већина грађана поштује мере заштите. Суштина је да не смеју да раде кафићи после 23 сата. Та одлука мора да се поштује, изричит је Кон.

Члан Кризног штаба каже да казне нису наивне када су угоститељи у питању, ако то не контролишу онда намерно то раде.

Указује да смо имали сусрет са вирусим у самом старту где је било потпуни нејасно како ће то да се одвбија и да је тада био став СЗО да маска штити свега 30 одсто.

"Знало се да ако маске носе болесни - заштита је 95 одсто, болесни не знају да су болесни, па и не стављају маске. Последње истаживање показује да ако сви носе маске - заштита је 99 одсто, ту информацију нисмо имали на почетку", истакао је Кон.

"Битно је схватити да су рестриктивне мере, укључујући и ванредно стање, брзо и добро дале резултате, па је био утисак да ћемо лако са короном, то је грешка историјски запамћена. Нема лако у пандемији, ни у једној пандемији не смемо да се понашамо да ће бити лако", закључио је др Предраг Кон.