Преминуло 10 пацијената, 359 новозаражених

Према последњим информацијама, у Србији је коронавирус потврђен код још 359 људи, а преминуло је 10 пацијената. Од данас грађани и електронски могу да сазнају резултат свог пи-си-ар теста.

У Шапцу још 52 нова случаја

У Шапцу је коронавирус потврђен код још 52 особе, саопштио је Завод за јавно здравље. У граду је тренутно 1.385 позитивних, у изолацији двоструко више.

У ковид болници смештено је око 280 пацијената, а било је и отпуста излечених.

Према најавама из Министарства здравља, део пацијената из Шапца биће пребачен у Београд.

За лакше оболеле спремна је привремена болница у сали Економске школе коју је град опремио креветима и потребном немедицинском опремом, а обезбедиће и храну за пацијенте. 

У ковид абмбуланти у последња два дана прегледано је 375 пацијената, дневно је протекле недеље свакодневно било и до 280. Охрабрује податак да је све мање грађана са симптомима а све више контролних прегледа и ретестирања.

Дијагностика ће бити бржа, а притисак на болницу смањен, јер ће се убудуће у ковид амбуланти снимати и плућа.

"Из Опште болнице колеге су нам изашле у сусрет да се мобилни апарат који су они добили прекјуче уступи нашем дому здравља у простор Ковид амбуланте, с обзиром да ми немамо кадар ни рендгенску дијагностику као делатност од 2007, када смо се одвојили од здравственог центра, из Министарства здравља ће нам омогућити и рендген техничаре који ће радити снимање,  а радиолози из болнице ће снимке читати", каже Јасмина Станковић, директорка Дома Здравља Шабац.

Извештај Тање Димитрић Мијаиловић

Кон: Наше законске норме за вакцину су најстроже

Коментаришући вест да је оксфордска вакцина добила зелено светло за употребу, епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да је то охрабрујуће за човечанство, али да је то за нас још  прилично далеко.

"Наше законске норме за вакцину су најстроже и то се може очекивати тек након четврте фазе, што значи ми бисмо чекали још око пола године", рекао је доктор Кон.

Кон: Наше законске норме за вакцину су најстроже

У крушевачкој болници 95 пацијената

Према данас пристиглим резултатима број заражених у Расинском округу већи је за 97 у односу на јуче. Ово су још увек окаснели резултати тестирања у периоду после 6. јула.

Највише новооболелих је у Крушевцу 55, затим у Александровцу 18, Брусу 12, Трстенику и Ћићевцу по шест. На инфективном одељењу крушевачке Опште болнице је 95 пацијента, 16 више него јуче.

У Дому здравља кажу да је током викенда у ковид амбуланти било мање пацијената и то са лакшом клиничком сликом.

Иначе у Расинском округу укупно је 810 заражених, 399 излечених и 39 преминулих.

Још две особе преминуле у Краљеву

Како РТС сазнаје у Општој болници Студеница, у Краљеву су од ковида 19 преминуле још две особе, а од почетка епидемије битку са вирусом изгубило је 20 Краљевчана.

Према подацима градског кризног штаба, 19. јула стигли су резултати тестирања198 узорака који су прикупљени у претходним данима и 108 је позитивно. Укупно је у Краљеву од почетка епидемије оболело 868 грађана.

На ковид одељењу краљевачке болнице збринуто је 92 пацијента, а четири су на респиратору.

У суботу је у ковид амбуланти Дома здравља прегледано 100 пацијената, а у недељу 112, што је благи пад броја прегледа у односу на претходни викенд.

У домовима за старе 63 оболела

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, присуство коронавируса потврђено је код 63 корисника и 53 запослена, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Присуство коронавируса потврђено је у Обреновцу, Младеновцу, Матарушкој Бањи, Руми, Крагујевцу, Београду, Књажевцу, Суботици, Димитровграду, Тутину, Кулини, Врању, Новом Пазару, Шапцу, Ћуприји, Панчеву, Прибоју, Гаџином Хану, Кладову, Ковачици, Стамници и Великом Поповцу.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 643, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 237.

У Моравичком округу 35 новозаражених, преминуле две особе

Коронавирус у Моравичком округу потврђен је код још 35 особа, а највећи број новозаражених је из Ивањице – 18, а у последња 24 сата, од последица ковида 19, преминуле су две особе са територије тог округа, изјавио је шеф Радног тима за праћење ширења коронавируса Михаило Луковић.

У Чачку је забележено 12 нових случајева, Горњем Милановцу три и у Лучанима два.

Како је навео Луковић, у болници је тренутно хоспитализовано 185 пацијената, а на респиратору се налази њих 15.

Луковић каже и да је претходних дана забележен мањи број пријема и прегледа у болници.

"Можемо рећи да чачанска болница излази из критичне фазе. Ми смо припремили додатне капацитете, али надам се да неће бити потребе за њиховим попуњавањем", казао је Луковић.

У општини Ивањица евидентиран је пораст инфицираних, а врло често се јављају пацијенти са тешком клиничком сликом, додаје Луковић и истиче да је управо из Ивањице велики прилив пацијената у чачанску болницу.

У Златиборском округу за неколико дана 167 позитивних, преминуло девет

Од пристиглих резултата из претходних дана са подручја Златиборског округа, потврђено је 167 нових случајева, а преминуло је девет особа.

У Ужицу је забележено још 19 случајева, Пожеги 27, Ариљу 17, Сјеници 16, Бајиној Башти 14, Пријепољу 13, Новој Вароши 11, Чајетини девет, Прибоју седам и Косјерићу пет, саопштио је Завод за јавно здравље Ужице.

Од почетка епидемије до данас је на територији тог округа укупно потврђено 1.486 случајева инфекције кронавирусом.

Извештај Наталије Видић

Шумадијски округ: За два дана 115 случајева, у Крагујевцу 91

Према подацима за два дана, у Шумадијском округу је забележено 115 нових случајева коронавируса, од чега у Крагујевцу највише – 91, саопштио је директор Института за јавно здравље "Крагуј" Драган Васиљевић.

У Аранђеловцу је регистровано још три позитивна на коронавирус, колико и у Тополи, у Рачи један, Книћу 12, Баточини пет, а општина Шумадијског округа где није забележен ниједан нови случај је Лапово.

Од почетка епидемије, у Шумадијском округу је забележено укупно 1.518 заражених, од тога у Крагујевцу 1.220, Аранђеловцу 95, Тополи 36, Рачи 37, Книћу 87, Баточини 33, Лапову 10.

У кућној изолацији тренутно се налази на нивоу целог округа 803, од тога у Крагујевцу 580, Аранђеловцу 96, Тополи 15, Рачи четири, Книћу 57, Баточини 38, Лапову 13.

У КЦ Војводине 282 пацијента, 24 на респиратору

У Клиничком центру Војводине тренутно су хоспитализована 282 пацијента код којих је потврђен коронавирус, од чега су 24 на респиратору, саопштено је из те здравствене установе.

У војној болници у Петроварадину тренутно је смештен 31 пацијент оболео од ковида 19.

Како напомињу из КЦ Војводина, од великог броја осталих хоспитализованих пацијената, који су оболели од ковид 19, а с обзиром на тежину клиничке слике, уз осталу неопходну терапију, примењује се и интензивна кисеоничка потпора.

КЦ Војводине апелује на грађане да је обавезно придржавање свих превентивних заштитних мера, што подразумева ношење заштитних маски, одржавање одговарајуће дистанце између особа, редовно прање и дезинфекција руку, као избегавање окупљања становништва у већем броју у затвореном простору.

Пет нових случајева заразе у Бору

Од претходног извештаја Завода за јавно здравље "Тимок" Зајечар, у Бору је регистровано пет нових случајева коронавируса, док су две особе излечене, чиме је укупан биланс заражених на данашњи дан у том граду 28.

Како је објављено на сајту Града, код новооболелих пацијената установљена је блага клиничка слика и налазе се у кућној изолацији.

Директор Опште болнице у Бору Горан Јоксимовић каже да је евидентно да се грађани Бора придржавају прописаних мера које се тичу ношења маски у јавним установама и затвореним просторима.

Од суботе је у Бору проглашена ванредна ситуација

Лончар: Шабац, Краљево и Чачак проблематични

Лончар: Имамо проблем у Шапцу, Краљеву, Чачку. Део пацијената из тих болница преводи се у Београд. Апелујем на све у том подручју да се придржавају мера. Апелујем на људе у Врњачкој Бањи да пазе да не би били ново жариште.

Стевановић: Гојазност је само један од фактора ризика

Горан Стевановић: Већа смртност код мушкараца, код нас 64,84 одсто мушкарци, жене 35,16 одсто. Гојазније особе са тешком клиничком сликом имају већу шансу за компликације. Гојазност само један од фактора ризика.

Стевановић: Крајем прве и друге недеље углавном долази до погоршања

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић: Крај прве недеље болести и крај друге недеље болести су тренуци кад долази до погоршања стања. То важи за сваку старосну групу. Заједничка карактеристика свих који су имали погоршање је да су имали тешку упалу плућа. Не постоји заједничка карактеристика за одређену старосну групу. Старији и хронични болесници имају веће шансе за погоршања.

Јовановић: Подаци на локалу стижу за неколико дана

Joвановић о неслагању података са локала и података са конференције: Не ради се о подацима који су у једном дану пристигли, већ за неколико дана. То ће се у наредних неколико дана кориговати. Ревизија података из базе је уобичајен поступак у сваком институту и држави.

Лончар: Струка одређује да ли ће вакцина бити обавезна

Министар здравља Златибор Лончар: Још нема регистроване вакцине за употребу, цео свет је у једној врсти борбе да дође до што боље позиције да има приоритет кад се појави вакцина. Најбитнији су ефикасност и безбедност вакцине. Струка одређује да ли ће вакцина бити обавезна или не. Минимум је да вакцина буде препоручена, посебно за високоризичне групе, пре свега за здравствене раднике, хроничне болеснике.

Јовановић: Деца ће носити маске ако се пропише лекар

Директорка "Батута" Верица Јовановић: По сваку цену инсистирати на ношењу маски код деце, није увек најбоља препорука. Епидемиолози ће дефинисати превентивна правила, пре свега држање дистанце и ношење маски у вртићима.

Деца која имају осетљиве респираторне органе, у консултацији са педијатром ће бити одлучено. На отвореном да се деца не окупљају у већим групама, а маске унутра да се носе само у одређеним условима. Деца ће носити маске ако то пропише лекар, у вртићима највећа мера дистанца, хигијена руку и проветравање простора.

Од данас почела с радом апликација која обавештава о пи-си-ар тесту

Директор канцеларије за ИТ и е-Управу Михајло Јовановић: Од данас на сајту е-Управе грађани могу да се пријаве за нотификацију да им је готов пи-си-ар тест. Остављају се ЈМБГ, имејл и опционо број телефона, кад је тест завршен, грађани ће добити обавештење. Услуга је бесплатна и добровољна и поруке не садрже информацију да ли је тест позитиван или негативан, већ када је готов тест.

Преминуло 10 особа, још 359 позитивних

У последња 24 сата тeстирано је 8.349 узорака, од којих је 359 позитивно.

Хоспитализована су 4.762 пацијента, од којих је 190 на респираторима.

Преминуло још десет особа. 

Број активних случајева је 6.623. 

Ускоро почиње конференција за новинаре

Очекује се почетак конференције за медије на којој ће бити саопштени најновији епидемиолошки подаци.

Коронавирус се и даље шири кроз популацију, али поштовање мера даје прве резултате. Епидемиолози поручују да се крива заразе у Београду заравњује.

Најмлађи пацијент на респиратору у ковид болници Клиничког центра Србије је 2001. годиште, рекао је за РТС проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију и реаниматологију КЦС.

"Сада имамо више млађих пацијената, између двадесете и тридесете, и тридесете и четрдесете године, чак су и они на механичкој вентилацији, тако да нико није поштеђен", рекао је Лађевић. 

Међу пацијентима који су на респиратору у Клиничком центру у Нишу су и две труднице које се налазе у тешком општем стању.

Ново жариште у установама социјалне заштите је приватни дом за старе из села Доњи Душник у Гаџином Хану, а 16 корисника дома је хоспитализовано у болници у Нишу.

Министар Златибор Лончар разговарао је са директорима ковид болница о даљим корацима у спречавању ширења епидемије и рекао да су обезбеђена сва места за Београд, па у наредних 48 сати ако неки пацијент дође, неће морати да га шаљу у неки други град.

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", докторка Верица Јовановић, рекла је за РТС да је важно тестирање применити онда када је неопходно. Истиче да је кључан преглед, а не тест.

"Не треба радити тест онда ако смо некада и негде спорадично били у контакту са особом која је заражена, то ствара забуну и ствара оптерећење које је беспотребно. Резултате треба обезбедити и постићи код особа којима је то неопходно како би се наставило лечење. У сваком случају, уколико имате симптоме, јавите се ковид амбуланти. Кључно је јавити се на преглед, а не обавити тест", објаснила је Јовановићева.

Данас почиње са радом апликација која ће помоћи грађанима да сами проверавају резултате тестирања на коронавирус.