Војска завршава опремање привремене болнице у Крагујевцу, за два дана спремна за пацијенте

Опремање привремене болнице за ковид пацијенте у простору "Шумадија сајма" у Крагујевцу иде по плану. Ако буде потребно, већ за два дана може да почне са радом. Новоформирану болницу је обишао и министар одбране Александар Вулин.

Министар Александар Вулин је истакао да је Војска Србије на располагању својој земљи и у складу са упутствима Кризног штаба који је формирала Влада Републике Србије.

"У првом таласу пандемије, када је војска постављала сличне болнице, то је спасило и заштитило наш здавствени систем од преоптерећења и пуцања, зато што су сви они пацијенти који нису морали да буду у болници, били су у привременим болницама", истакао је министар Вулин.

Нагласио је да не постоји здравствени систем и не постоји војска нити лекари који су у стању да нас заштите од пандемије уколико ми то сами не будемо урадили.

"Ми сами можемо да победимо пандемију и нема здравственог сиситема који може да издржи више хиљада људи који ће му доћи истог дана и затражити исту услугу или исту негу. Нико неће остати без помоћи, нико неће остати без неге, зато и намештамо ове привремене ковид болнице" рекао је Вулин.

Истакао је да свако има одговорност за себе, за своје здравље и за здравље оних које воли.

Заменик команданта 310. самоходног ракетног дивизиона за ПВД 250. ракетне бригаде за ПВД мајор Игор Видановић је рекао да су припадници те јединице ангажовани на задатку формирања привремене ковид болнице у Крагујевцу.

"Ситуација озбиљна, али под контролом" 

Према речима заменика градоначелника Крагујевца Ивице Момчиловића, Крагујевац је један од првих градова који је увео ванредну ситуацију због неповољне епидемиолошке ситуације.

"Тренутно је ситуација у Крагујевцу озбиљна, али је држимо под контролом. Захваљујемо нашем Клиничком центру, Институту за јавно здравље и Дому здравља Крагујевац, а наравно и Војсци Србије која нам помаже у овом кризном периоду и сада током формирања привремене ковид болнице", рекао је Момчиловић.

Навео је да у Крагујевцу на дневном нивоу има између 30 и 60 новозаражених и да тај број не расте.

Директор Клиничког центра Крагујевац др Предраг Саздановић рекао је да је привремена болница "Шумадија сајам" део Инфективне клинике и да ће бити опремљена са 150 до 170 места за пацијенте који излазе из Клиничког центра Крагујевац, али који нису за кућну негу.

"То је прва група пацијената, а за другу групубћемо да покушамо да спречимо такозвано хоризонтално ширење инфекције у породицама, односно да пацијенти позитивни на ковид 19 овде буду хоспитализовани, да добију адекватну медицинску негу и терапију и да ту врсту самоизолације претворимо у изолацију како они не би били нови извори ширења заразе", рекао је доктор Саздановић.

"Пристижу пацијенти из свих околних болница"

Доктор Саздановић је истакао да су припреме при крају и да ће привремена болница почети с радом за дан два, уколико буде било потребно.

"Епидемиолошка ситуација је веома озбиљна. У Клинички центар Крагујевац пристижу пацијенти из свих околних болница, а Крагујевац и Шумадија имају више од 1.300 ковид позитивних пацијената. Сви су они потенцијални пацијенти и Клиничког центра Крагујевац и ове привремене болнице и зато смо приморани да је направимо што смо данас успешно и завршили", рекао је доктор Саздановић.

Објаснио је да ће у привременој болници радити лекари и техничари из Дома здравља Крагујевац, Медицине рада "Застава", домова здравља Топола, Рача, Баточина, Лапово.

Планирано је да ради 20 лекара и 38 техничара, али ће њихов број бити већи уколико и број пацијената буде већи у привременој болници "Шумадија сајам".

Обиласку су присуствовали начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић, као и представници институција града Крагујевца.