У Арени 225 пацијената, старости од 21 до 85 година

Београдска арена као највећа привремена болница за збрињавање оболелих од коронавируса ради већ 13 дана. У Арени су смештени пацијенти из целе Србије који имају средње тешке, али и теже симптоме болести. Сваки пети пацијент прима кисеоник из боце, а најављено је да би наредних дана требало да буде завршено увођење инсталација неопходних за дистрибуцију кисеоника. Пуковник Вељко Милић, координатор привремене болнице Београдска арена каже за РТС да у тој привременој болници најмлађи пацијент има 21, а најстарији 85 година.

Пуковник Вељко Милић, координатор привремене болнице Београдска арена рекао је за Дневник РТС-а да је јутрос у 6 часова у тој привременој болници 225 пацијената.

"Кроз Арену је прошло 345 пацијената, сада је део још унутра. Ради се о лакшим према средње тешким пацијентима. Углавном су покретни сви. Погоршање се детектује и на време се одводе у ковид болнице", истакао је Милић.

Према његовим речима, у Арени су пацијенти са тежом сликом, од оних који су били на Београдском сајму.

"Радимо као класична болница са надгледањем пацијената. Цео тим из Сајма је премештен овде са још неким члановима. Комбинована екипа са људима из Завода за железницу и другим заводима. Стање пацијената се прати најмање два пута дневно, а за оне који су иоле тежи на сат или два", рекао је Милић.

Око 80 одсто је, напомиње, упућено кућама на 14 дневну изолацију, а двадесетак одсто у друге ковид болнице због погоршања стања.

"Преко 90 одсто има запаљења плућа и то су обостране пнеуномује", истакао је Милић.

Најмлађи пацијент има 21 годину, а најстарији 85.

"Ми смо од РФЗО добили концентраторе кисеоника са протоком од пет и осам литара. Међутим ово је један велики корак напред, па ће од уторка највероватније почети инсталирање система за снабдевање кисеоником, где ће сваки кревет имати прикључак за кисеоник. Претпостављам да ћемо и нешто теже пацијенте да задржавамо дуже", навео је Милић.

На Сајму, додаје, од 625 радника нико се није заразио.

"Настављамо да примењујемо све мере заштите и боримо се да се нико не зарази овде. Заштитне опреме имамо довољно", закључио је Милић.