Све већи број грађана поштује мере, када можемо да очекујемо ефекте

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да бисмо уколико не примењујемо мере превенције, које све већи број становника примењује, имали много већи број оболелих од ковида.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да последњих дана имамо неку стабилност када је у питању укупан број лабораторијски потврђених случајева, али бројеви су на изузетно високом нивоу поготово за овај период године.

"Суштина је да како сваки нови дан видимо пар стотина нових потврђених случајева заразе, а имајући у виду и значајан број асимптоматских носилаца инфекције - јасно је да имамо велики број потенцијалних резеровара", рекла је Кисић Тепавчевић.

"Да не примењујемо мере превенције, које све већи број становника примењује, имали бисмо много већи број оболелих, и овај број је велики и представља оптерећење за здравствени систем, али и та стабилност представља једну оптимистичну карактеристику у овом моменту и надамо се да ћемо нарених дана да видимо и силазни ток", указала је Кисић Тепавчевић.

Не смемо да се опуштамо јер је ситуација и даље нестабилна, али је јасно да ми на ширење овог вируса можемо и треба да утичемо, каже она.

Према њеним речима, сви који немају имунитет су осетљиви, без обзира на узраст, пол, занимање.

"Око 65 одсто хоспитализованих налази се у узрасној групи од од 20 до 49 година - то је категорија становика која је највише изложена, нешто више су заступљене особе мушког пола", каже Кисић Тепавчевић.

Када је у питању дистртивбуција у односу на поједине регионе, не постоји ниједан регион који је заштићен - трећина потврђених случајева је из Београда, последњих дана.

"Имамо и нових жаришта, читава наша земља је подручје интензивне жаришне трансмисије", каже Кисић Тепавчевић.

Сваки град је потенцијално жариште 

Највећи број новопотврђених случајева је из највећих градова где је највећи број становника, подвлачи Кисић Тепавчевић.

Истиче да је сваки град потенцијално жариште, вирус циркулише у полулацији, а због коришћење мера од петка, треба да очекујемо ефекте наредних дана.

Према њеним речима, ефекти мера се могу очекивати за седам до 14 дана, од дана када се уведу.

Вирус ће се ширити онолико колико се поштују, односно не поштују мере, указала је заменица директора "Батута".

"Сада је ниво свести наших грађана на изузетно високом нивоу, потребно је да сваки појединац схвати колико сам може да допринесе или да нам свима одмогне - тако да уколико се у наредном периоду будемо сви тако понашали, одогворно и савесно, да користимо мере јако брзо ћемо да видимо ефекте", закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.