Брнабић: Поштовање мера даје простор за оптимизам, Јанковић: ситуација најблаже речено неповољна

Председница Владе Србије Ана Брнабић наглашава да је велики раст броја оболелих забележен у Београду и Новом Саду, посебно у последња два дана што је, како је рекла, директна последица окупљања на протестима претходних дана. Имунолог Дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић наводи да још нисмо изашли из ситуације која је, како каже, најблаже речено неповољна. Директор КБЦ Земун истиче да данас имамо десет пацијената више него јуче.

Председница Владе Србије Ана Брнабић нагласила је да је велики раст у броју оболелих забележен у Београду и Новом Саду, посебно у последња два дана, што је, како је рекла, директна последица окупљања на протестима претходних дана упркос апелима лекара да људи држе физичку дистанцу јер је наш здравствени већ ионако преоптерећен и не може да издржи оволики прилив оболелих.

"Иза нас је још један тежак дан. Далеко највећи раст броја заражених је у Београду, имамо и даље доста нестабилну ситуацију у Краљеву и раст броја заражених у Новом Саду. За разлику од ових градова, видимо смиривање ситуације у Шапцу и Новом Пазару", објашњава Брнабићева.

Додаје да је Београд само у протеклих неколико дана био стабилнији, али да је јуче и данас забележен раст и да се погоршала ситуација у протекла два дана.

Оцењује да је добро што протести нису дуго трајали и што се очекује да ускоро поново видимо пад броја заражених.  

Премијерка је подсетила да су од сутра, 17. јула, на снази нове мере Кризног штаба и Владе Србије које подразумевају обавезно ношење маске у затвореном простору, обавезно ношење маске на отвореном уколико је физичка дистанца мања од метар и по, забрана окупљања у затвореном више од 10 људи, држање дистанце од метар и по. 

Брнабићева је изразила уверење да ће се то одразити и на бројеве новозаражених наредних дана, као и да ће се притисак на здравствени систем смањити. 

"Очекујем да ће наредних дана додатне мере донети резултате. У овом тренутку ситуација је тешка. Ја макар сада гајим благи оптимизам, јер видим да смо се сви заједно укључили у борбу. Хвала грађанима што поштују мере", рекла је премијерка.

Јанковић: Ситуација најблаже речено неповољна

Имунолог Дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић наводи да још нисмо изашли из ситуације која је, како каже, најблаже речено неповољна.

"Још нисмо у ситуацији да епидемија јењава, то и даље од нас зависи. У овом тренутку постоји оправдана бојазан да ствари могу да се погоршају или пак нада да то можемо да спречимо уколико сви доследно спроведемо ове донете мере", поручио је Јанковић.

Директор КБЦ Земун: Више пацијената него јуче  

Директор Клиничко-болничког центра Земун Драгош Стојановић наводи да га брине то што данас имамо десет пацијената више него јуче.

"Увек постоји оптимизам и морамо да будемо оптимисти, али ми као лекари, људи из струке, увек гледамо дешавања у наредне две недеље. Оно што мене као оперативца и човека с прве линије одбране брине јесте то што имамо десет пацијената више него јуче", објаснио је Стојановић.

Наводи да се визите у болницама раде три пута дневно и, како каже, јутрос у осам часова, током прве визите, било је ослобођено десет кревета у ковид болницама у Београду.

"У 15 часова, када је била друга визита, направили смо још 20 слободних места, надам се да ћемо данас у 19 сати ослободити још толико кревета. То значи да ћемо, надам се, данас ослободити 50 места, али се бојим да ћемо, према динамици долазака пацијената у току дана, имати најмање 60 пријема", рекао је Стојановић.

Директор КБЦ Земун наводи да је та установа у претходном периоду добила 50 лекара и 80 медицинских сестара неопходних за функционисање болница, што је дошло у правом тренутку.

"КБЦ Земун је добио 50 лекара и 80 сестара у претходном таласу, ми смо их поделили према аспирацијама, али и потребама кућа. Сви ти млади лекари и сви ми који смо других специјалности смо у другом начину рада. Бавимо се короном. Тако да ћемо запослити те младе људе и видети где ће неко дати свој највећи допринос", истакао је Стојановић, који је додао да је велика срећа што је запослен и средњи медицински кадар.

Најавио је да је договорено да се у наредном периоду отворе нове ковид болница како у Београду, тако и у осталим деловима Србије. 

Апелује на грађане да у овим данима буду опрезни и поштују све мере Владе.