Преминуло још 13 људи, од коронавируса заражене још 383 особе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији регистрован код још 383 особе. Од последица заразе преминуло још 13 људи. На респираторима 177 особа. Број тестираних је 9.183. Влада Србије усвојила одлуке у вези са спречавањем ширења коронавируса, које ће од петка важити на целој територији Републике.

Вучић: Скупо нас коштају протести, надам се паду броја оболелих

Прекјуче, јуче и данас имали смо велики број оболелих и надам се да ће сутра и прекосутра тај почети да пада, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

"То су протести који нас коштају. Коштају нас најскупље могуће, коштају нас живота људи и лекара, јер је нечија неодговорност ишла тако далеко да их је баш било брига за људе, здравствене раднике... А, то су они који ниједну болницу нису изградили 30 година", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Не жели, каже, ни по питању коронавируса да се додворава било коме.

"И даље сам љут што нисмо увели полицијски час, троструко мање заражених бисмо сада имали", рекао је Вучић.

Највећи број заражених у дану у Краљеву

Према последњем извештају Завода за јавно здравље, у Краљеву је још 77 лица заражено коронавирусом. Никада више у једном дану од избијања епидемије.

Још један пацијент у Општој болници је преминуо. Укупно је ковид 19 однео 16 живота у Краљеву.

Притисак на ковид болницу је огроман. Тренутно је 76 хоспитализованих пацијената са средње тешком клиничком сликом.

На респираторима је троје пацијената док се један пацијент лечи неинванзивном методом.

Још два одељења у Општој болници биће придодата ковид систему. Лекари и медицинско особље, међу којима су и они који су доскора помагали колегама у Новом Пазару и другим градовима, апелују да се суграђани придржавају епидемиолошких мера како би се смањио број инфекција и притисак на болницу и особље који су месецима изложени вирусу.

"Ситуација је врло тешка. Врло алармантна. Да би могао овај наш систем, овде у Краљеву, да на неки начин опстане и задовољи све потребе нашег града, ја највише молим наше суграђане да поштују препоруке, да покушамо да сачувамо овај град зато што је ситуација много, много озбиљна", каже др Зорица Костић, инфектолог Опште болнице Студеница.

Главна сестра Марија Мијаиловић поручује да се особље не може више експонирати толикој количини вируса који циркулише.

"Зато молимо све суграђане града Краљева да се мало уразуме. Само мало да поведемо рачуна. Помозите себи, помозите нама", апелује Мијаиловићева.

Извештај Ратка Бечког

Неповољна ситуација у Војводини, траже се решења

Епидемиолошка ситуација на територији Војводине је и даље неповољна због дневног пораста заражених.

У КЦ Војводине лечи се 254 пацијента. Највише је Новосађана у болницама 161. У КЦВ има шест ковид болница, а на територије целе покрајине још шест општих болница болница је претоврено у ковид болнице. 

Јуче до 15 часова било је највећи број оболелих у једном дану, укупно 162, од тога 79 у Новом Саду и тај град је најугроженији на територији Војводине.

Извештај Милана Срдића

Кисић Тепавчевић за РТС: Док чекамо вакцину, ношење маски има смисла

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да када се једном вакцина направи, мора да се покаже да је безбедна, а потражња за њом ће бити велика.

"Водимо комуникације са свим еминентним произвођачима, интензивнији преговори се воде са одређеним компанијама, тако да нас то сврстава у први ред земаља када једном вакцина дође на тржиште", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Уколико вакцина покаже безбедност и ефективност, онда ћемо бити једна од земаља које су прве у реду за вакцину, указује она.

Безбедност вакцине је оно што је на првом месту, без обзира на то што је свет жељно чека, мора бити ефикасна и безбедна, изричита је проф. Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, док чекамо вакцину, ношење маски има смисла. 

Још седморо заражених у Расинском округу, чекају се резултати 500 брисева

Према последњим подацима Завода за јавно здравље у Крушевцу, у Расинском округу присуство коронавируса потврђено је још код седам пацијената – пет из Крушевца, једног из Александровца и једног из Варварина.

Како РТС незванично сазнаје, резулатати анализе око 500 брисева узоркованих пре недељу дана још се из Београда очекују, а у Заводу за јавно здравље у Крушевцу обустављена су даља комерцијална тестирања.

Од почетка епидемије број инфицираних у Расинском округу достигао је 556, од тога највише у Крушевцу 349. Епидемиолошка ситуација у округу процењена је као несигурна, а на подручју града Крушевца и територији општина Брус, са 62 оболела, и Александровац, где су инфицирана 93 пацијента, ситуација се сматра неповољном и уведено је ванредно стање.

Из превентивних разлога иста одлука на снази је и у општини Трстеник, у којој је коронавирус потврђен само код 11 грађана. Међу општинама са мањим бројем оболелих налази се Варварин са 28 и Ћићевац са 13.

Број излечених у Расинском округу расте, према последњим подацима достигао је 378, док је битку са короном изгубило 39 људи.

На Инфективном одељењу крушевачке Опште болнице хоспитализован је 91 пацијент са респираторним тегобама.

На препоруку Завода за јавно здравље, Штаб за ванредне ситуације у Крушевцу поново је дозволио рад отворених базена на територији града и у Рибарској бањи уз ограничење од 40 купача на 1.000 метара квадратних и поштовање појачаних хигијенских и низа епидемиолошких мера. На улазу је обавезна контрола телесне температуре, као и поштовање прописане дистанце од два метра између лежаљки, четири метра између сунцобрана и најмање метар и по између гостију у баровима и кафићима.

Уз поштовање истих препорука, а на основу одлуке Општинског штаба за ванредне ситуације, са радом је почео и отворени базени у Трстенику.

Нови Пазар: Хоспитализовано 248 пацијената, 8 на респираторима

Према подацима које су Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар, Дом здравља и ЗЗЈНП, стање 15. јула је следеће: укупно хоспитализованих пацијената је 248,
број нових пријема ​25, број отпуста​​ 22, а број транспортованих пацијената​ – 2 (Болница "Драгиша Мишовић" Београд).

На респираторима је ​8 пацијената, а број преминулих​ 8 (Нови Пазар 3, Сјеница 5).

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 300 (од чега првих прегледа 188, а контролних прегледа 112).

Хала "Шумадија сајма" прва привремена болница у Крагујевцу

Одлуком Градског кризног штаба, за прву привремену болницу у Крагујевцу одабрана је хала "Шумадија сајма", потврдио је за РТС директор Клиничког центра у Крагујевцу Предраг Саздановић.

Њен капацитет је од 180 до 200 места и задовољава све еидемиолошке услове, по налазу Института за јавно здравље.

"У следећих неколико дана, планирано је извођење неопходних грађевинских радова како би се обезбедили сви неопходни епидемиолошки услови", рекао је Саздановић.

Додаје да је у току обука за 20 лекара и 35 техничара из домова здравља у Крагујевцу, Лапову, Баточини, Рачи и Тополи, који ће лечити пацијенте у привременој болници на Сајму.

Иначе, привремена болница биће део система Клиничког центра у Крагујевцу, у којем се тренутно лечи 170 пацијената, од којих су 92 на некој врсти кисеоничне терапије.

Влада усвојила нове мере за заштиту од короне

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Србије је усвојила најновије одлуке у вези са спречавањем ширења коронавируса, које ће од 17. јула важити на целој територији републике.

Овим мерама забрањују се окупљања на јавним местима у затвореном и на отвореном простору истовремено више од десет људи. За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од најмање метар и по, односно на свака четири квадратна метра може бити присутна само једна особа.

Ношење заштитне маске обавезно је на свим јавним местима у затвореном простору, што значи да су родитељи малолетне деце, као и деце са посебним потребама и њихови старатељи, дужни да обезбеде да њихова деца носе заштитну маску.

Влада је препоручила да се маске носе на свим јавним местима на отвореном простору. На местима на којима није могуће обезбедити растојање од најмање метар и по (редови испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта), ношење маски је обавезно.

Број оболелих у Подунавском округу повећао се за 6 пацијената

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, број оболелих у Подунавском округу се повећао за 6.

У Смедереву и Великој Плани су регистрована по 3 новооболела, док у Смедеревској Паланци нема нових случајева. Чекају се резултати за још око 200 грађана Смедерева, потврдила је директорка Завода, др Ана Јовановић. Она је такође додала да је ситуација неповољна.

У смедеревској Општој болници "Свети Лука" тренутно је хоспитализована 171 особа, већина је из других градова Србије. Од тог броја, њих 69 је позитивно на ковид 19. Како је потврдио вршилац дужности директора др Ненад Ђорђевић, на респиратору се налази 15 особа. У последња 24 часа, преминуо је један пацијент.

Општа болница "Стефан Високи" у Смедеревској Паланци такође је у ковид систему. На лечењу се налази 37 особа, углавном из општина Велика Плана и Смедеревска Паланка.

Директор болнице, др Никола Ристић, рекао је да може да се обезбеди 107 кревета за потребе пацијената оболелих од ковида, као и то да се очекује пријем пацијената из Београда и других градова. Такође је потврдио да је један пацијент преминуо али и да се на респиратору налази једна особа.

У установама социјалне заштите заражено 56 корисника и запослених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих коронавирусом заражено је 20 корисника и 36 запослених, саопштили су из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Заражених има у установама у Обреновцу, Младеновцу, Матарушкој Бањи, Руми, Крагујевцу, Београду, Димитровграду, Тутину, Крагујевцу, Кулини, Врању, Шапцу, Чуприји, Панчеву, Гаџином Хану...

Приватне лабораторије се већ јављају за тестирање

Премијерка Ана Брнабић рекла је да су се поједине приватне лабораторије већ пријавиле да врше тестирање на коронавирус и додала да је Кризни штаб одредио минималне услове које те лабораторије морају да испуне да би то радиле.

"Стигле су пријаве од одређених приватних лабораторија и за брзе тестове из крви и за пи-си-ар тестове", рекла је Брнабићева.

КБЦ Земун у претходном таласу добио 50 лекара и 80 сестара

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће 200 додатних медицинских радника у борби против короне бити распоређени као помоћ у раду Института "Батут" и захвалила партнерима из ЕУ на подршци за финансирање њиховог ангажмана. 

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић рекао је да је та установа у претходном таласу добила 50 лекара и 80 медицинских сестара, који су распоређени.

"Сада смо у другом начину рада, бавимо се послом у лечењу пацијената од ковида, запослићемо младе људе где треба, а после ћемо видети где ће дати допринос", каже Стојановић.

Захвалио се свим колегама лекарима и особљу медицинском и немедицинском који се боре са ковидом. 

Драгош Стојановић изјавио је да је оптимистичан што ће се број заражених смањивати у наредном периоду, због одговорности грађана који носе маске и држе дистанцу, али је и опрезан када то каже јер је већ данас до 15 часова у КБЦ Земун било 10 пацијената више него јуче.

Комплексна епидемиолошка ситуација у Београду

Ова два дана смо издржали највећи број заражених, па ако се сви буду продиржавали мера, надам се стабилизацији, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Епидмиолошка ситуација у Београду је комплексна, указала је Брнабићева.

Премијерка Брнабић изјавила је да ће поштовање мера уведених у циљу борбе против коронавируса контролисати кризни штабови на локалу, надлежне инспекције или Комунална полиција, у градовима у којима постоји, али пре свега инспекције. 

Јанковић: Бојазан да ствари могу да се погоршају

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да морамо бити веома опрезни јер епидемија још не јењава.

"У овом тренутку постоји и оправдана бојазан да ствари могу да се погоршају и велика нада да можемо да спречимо да се погоршају ако доследно спроведемо ове мере", истакао је др Јанковић.

Брнабић: Смиривање ситуације у Шапцу и Новом Пазару

Премијерка Ана Брнабић указала је на конференцији за новинаре Кризног штаба да се ситуација смирује у Шапцу и Новом Пазару и то даје разлог за одређени оптимизам.

"Далеко је највећи број заражених у Београду, а имамо и доста нестабилну ситуацију у Краљеву", рекла је Брнабићева и додала да је забележен и раст броја заражених у Новом Саду.  

"Ван сваке сумње да је дошло до раста броја новозаражених услед протеста и то нам долази за наплату. За мене је ово очекивано и лакше је када се носите с тим бројевима", рекла је она.

Грађани су послушали апеле Кризног штаба. Знам да ћемо видети резултат мера које смо доносили, рекла је премијерка.

Тестиране 9.183 особе, умрло још 13

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији регистрован код још 383 особе. Од последица заразе преминуло још 13 људи. На респираторима 177 особа. Број тесираних је 9.183.

У Србији и даље расте број оболелих од коронавируса. Отварају се нове ковид болнице. У ковид систем ушао је и Институт за медицину рада у Београду.

По броју новооболелих на првом месту су и даље Београд и Нови Сад. 

Београд је у овом тренутку "потенцијална бомба", каже епидемиолог Предраг Кон и наглашава да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да није потпуно одустала од увођења полицијског часа, али да с таквом одлуком мора да се сложи цео Кризни штаб.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Нови Сад најугроженији на територији Војводине и да ће у току дана имати састанак са градоначелником Милошем Вучевићем како би се договорили о начину увођења додатних мера. 

Од сутра је у читавој земљи забрањено окупљање више од 10 људи, а маске су обавезне у затвореном простору и на отвореном ако је дистанца између људи мања од метар и по.

Из Светске здравствене организације поручују да се вирус није знатно променио и да су зато важне мере превенције, како би на јесен ситуација била што повољнија.

"Тестирај, изолуј, лечи, најбољи је рецепт за сваку земљу", рекао је за РТС Маријан Ивануша, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.