Стокић: Оболевају млађи, а лечење траје дуже

Са нестрпљењем се чекало лето, међутим оно нам је, уместо пада броја заражених, донело још тежу епидимиолошку ситуацију у читавој земљи. У протекла 24 сата умрло је 11 људи, зараза коронавирусом потврђена је код још 351 особе, на респиратору је 169 пацијената у најтежем стању. Чини се да нема дела земље где се ситуација не погоршава. Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић каже за РТС да се у том клиничком центру од ковида 19 лечи 254 пацијента, а да је уочено да у овом периоду оболевају млађи људи, а да лечење траје дуже.

Едита Стокић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавила да у КЦ Војводине према јутрошњем извештају смештено је 254 пацијената заражених коронавирусом.

"Њих 19 је на примени механичке вентилације, а остали пацијенти имају тешку или врло тешку клиничку слику, тако да се поред лечења примењује и интензивна кисеоничка тератија", изјавила је Стокићева.

У овом периоду је, наводи, у последњих недељу дана дошло до рапидног раста пацијената са тешком клиником сликом. Уочено је додаје обољевање и оних у средњој и млађој животној доби.

"Разликује се у односу на први пик брз пораст броја пацијената који се дијагностификују, оних са тешком клиничком сликом и пацијентима са млађом животном доби. Овај развој је дао драматичност у целој ситуацијиј, јер је пораст био нагао и брз. Тешка клиничка слика у првом пику није била у тој мери", навела је Стокићева.

Према њеним речима, У Војводини и Новом Саду, који има највећу преваленцију оболелих, подршку систему чине ковид амбуланте које су одиграле значајну улогу у откривању пацијената.

"С обзиром на то да је КЦВ установа пружања терцијарне здравствене услуге, пацијенти са тежом клиничком сликом се у ту установу упућују из целе Војводине. КЦВ је сходно порасту броја пацијената прилагођавао своје капацитете и поред Клинике за инфективне болести, били смо принуђени да капацитете проширимо", напоменула је Стокићева.

Постељни фонд променљива варијабла

Оцењује да је рад у КЦВ пренапрегнут.

"Лекари и друго здравствено особље су итекако ангажовани, и уморни су, али сада има довољно личне заштитне опреме, медикаментске терапије, капацитета за смештај, али да постоји једна црвена линија преко које се неће моћи прећи", указала је Стокићева.

Каже да је постељни фонд је променљива варијабла, јер за оне који се смештају на интензивну негу, тај фонд је другачији него за оне са средње тешком сликом.

"Морамо је посматати као динамичку, с озиром на број људи, јер је у току пријем нових болесника, а неки се припремају за отпуст. Примећено је у овом таласу и да је период хоспитализације продужен, и сада лечење дуже траје него у првом пику. А да не говорим о пацијентима који су на механичкој вентилацији и код којих је тежина клиничке слике таква да захтева вишенедељено и вишемесечно лечење", нагласила је Стокићева.

Сада су, истиче, критеријуми за отпуст клиничко стање, а и ако су отпуштени, а није потврђено да су ковид негативни они наствљају даље лечење под надзором инфектолога и у кућној су изолацији.

Поликлиника наставила са радом 

КЦВ је, напомиње, од пре пар дана постао уствнова која располаже и пи-си-ар дијагностиком ковид вирусне инфекције.

"Међутим, КЦВ поред лечења ковид позитивних пацијената, паралелно лечи и пацијенте са другим незаразним обољењима и који су ковид негативни. Наш ургентни центар у току ноћи је обавио 170 прегледа и 13 хитних интервенција. Наша поликлиника је наставила са радом, а на дневном нивоу преко 1.000 пацијената амбулантно обави прегледе на специјалистичкој поликлиници под посебним условима уласка и боравка", напоменула је Стокићева.

Наводи да је КЦВ је у делу клинике за гинекологију обавио пет порођаја жена које су ковид позитивне.

"Данас је примљена још једна пацијенткиња и у току је припрема за њен порођај. Та клиника је практично подељена на део који обавља порођаје ковид позитивних и ковид негативних пацијената", указује Стокићева.