СЗО: Људи могу да пренесу коронавирус и до три дана пре него што развију симптоме

Широм света расте број заражених коронавирусом, а милиони људи суочавају се са новим рестрикцијама и оштрим мерама које би требало да смање и ограниче ширење вируса. У свету више од 13 милиона људи има коронавирус, а преминуло је близу 600.000 људи. Из СЗО наводе да је ситуација озбиљна, али да није изненађујућа.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша рекао је за РТС да је ситуација са коронавирусом у свету јако озбиљна и да је пандемија интензивнија него икада пре. Додаје да ситуација са повећаним бројем заражених није изненађујућа.

"Ми никад нисмо рекли да ће преко лета тај вирус или да ослаби или да ће да нестане. Ми једноставно нисмо знали колико ће бити активан, али смо и раније видели да је у земљама са тропском или суптропском климом, са вишим температурама, исто тако је био релативно активан, тако да није то неко велико изненађење", рекао је др Ивануша током гостовања у Јутарњем дневнику.

Навео је да се вирус јако брзо шири у одређеним деловима САД, у Јужној Америци и Европи где је први врх првог таласа био јако озбиљан, па се ситуација смирила ванредним мерама.

"Када су се опуштале те мере, наравно ми смо очекивали погоршање. Сада то погоршање видимо, не само у Србији, већ и у бројним земљама широм Европе", казао је др Маријан Ивануша.

"Вирус остаје релативно стабилан"

Директор Канцеларије СЗО у Србији је истакао да је вирус остао релативно стабилан, без обзира на то што се зна да се вируси јако брзо мењају, али и да је наше понашање важно.

"Нити је пуно блажи, нити је пуно гори што је био. Преноси се с човека на човека. Наше понашање је кључно за то како ће се ширити тај вирус. А ми знамо да се у околини где има 95 до 99 посто људи осетљивих на тај вирус може ширити експлозивно ако је присутан у тој околини", нагласио је др Ивануша.

Како је додао, мере и наше понашање су најбитнији у спречавању ширења вируса.

"Због тога, ми знамо да здравствени систем као такав има одређени капацитет и ако превазиђемо ту бројку онда долазимо на ивицу те ситуације коју смо видели у неким земљама да заправо здравствени систем више није био у стању да прима пацијенте и да им опскрбу која је битна", истакао је др Маријан Ивануша.

Око 20 одсто оболелих има тежак облик болести 

Навео је да у просеку око 40 одсто оболелих има блажи облик болести, око 40 одсто средње тешки, док 20 одсто оболелих има тежак облик ковида 19. 

"Од тих 20 посто тешких облика, пет посто је критичних. То су људи који практично сви завршавају на вентилаторима", казао је др Ивануша.

Додао је да су старије особе захваљујући упозорењима на почетку епидемије постале опрезније, док је млађа популација мање опрезна због тога што мисли да ће имати блажи облик.

"У било којем животном добу може доћи до болести. Наравно, у просеку, млађи имају блажи облик болести, али ако има велики број млађих људи који су оболели од ковида, одређени број њих ће имати озбиљан облик болести. Дакле, ако немаш среће, а имаш 20 година, можеш да умреш од ковида", упозорио је директор Канцеларије СЗО у Србији.

Људи су заразни и до три дана пре него што развију симптоме 

Доктор Ивануша је истакао да је најважније да се спречи пренос са оболелих на здраве особе и да људи постају заразни један до три дана пре него што развију симптоме.

"Дакле, иако имате неког ко изгледа потпуно здрав, тај човек већ може да шири вирус и особа остаје заразна једну до две недеље након појаве симптома, а код тежих случајева и дуже", рекао је др Маријан Ивануша.

Како наводи, тестирање, изоловање и лечење заражених особа је најбољи начин за спречавање заразе и додаје да заражене особе треба да обавесте контакте како би они пратили своје здравствено стање и били у карантину.

"Нема чаробног лека и нема још вакцине Те јавно здравствене мере треба да остану на снази и да се испоштују. Ми имамо добру сарадњу са Министарством здравља. Причали смо јуче шта је још потребно од опреме. Треба се спремити за најгоре, али се надати најбољем и да вакцина стиже што пре", казао је др Ивануша.