Лончар: Подаци говоре о озбиљности ситуације

Како је саопштио министар здравља Златибор Лончар, у последња 24 сата у Србији је тестирано 8.658 особа, од којих су 344 биле позитивне на ковид 19. Умрло је 13 особа, а од почетка епидемије 418. Подаци о броју тестираних и оптерећеност болничких капацитета говоре о озбиљности ситуације, нагласио је министар.

На респираторима се тренутно налази 170 пацијената. У Србији су укупно тестиране 507.002 особе. Активних случајева је 4.574.

Према речима министра здравља, колико је озбиљна ситуација најбоље говори податак да је у ковид амбулантама само у Београду за 24 сата тестирано 3.225 особа.

Када је реч о здраственим радницима, њих 70 је хоспитализовано, док је још 500 позитивно на коронавирус и налазе се у самоизолацији.

Капацитети у Београду су на максимуму, ковид болнице су попуњене више од 90 одсто, рекао је Лончар. Реуматолошки институт спремиће још 100 постеља, а пацијенти ће бити упућивани и у Смедерево, Пожаревац, Белу Паланку...

Пацијенти су сада млађи, чак и на респиратору и оболевају све млађи, лечење траје дуже а клиничка слика је озбиљнија, нагласио је министар здравља.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да је клиничка слика тежа, због чега хоспитализација дуже траје.

"Пацијенти долазе са тешким упалама плућа, болест поприма тежи облик и они често морају на јединице интензивне неге. Тренутно су то људи од 30 до 50 година дакле популација која је и најактивнија. Структура људи који изгубе битку се такође помера ка млађима", рекао је Стевановић.

Према речима заменице директора Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Дарије Кисић Тепавчевић, оболевају они који су највише изложени, који се најмање штите и који мисле да им вирус не може ништа. Они су и примењивали најмање преветивне мере, а то је углавном најактивнији део популације, људи старости од 30 до 50 година.

"Нема ништа ново да се каже када је реч о превенцији: ношење маски, физичка дистанца и прање руку јесу мере које спасавају живот", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Што се тиче полицијског часа и неких мера ограничења слободе кретања, нисмо њих сада разматрали нити мислимо да је то потребно, поручује Дарија Кисић Тепавчевић.

"Рекли смо када и зашто смо увели такву врсту мера, на почетку ове пандемије када је то имало свој циљ – да заштити најстарију популацију наших суграђана. У међувремену нисмо стајали скрштених руку и те како смо ојачали наш здравствени систем, набавили респираторе, набавили тестове, изградили привремене болнице", рекла је Кисић Тепавчевићева.

"Нажалост, изгледа да ћемо дуго да се боримо са овим вирусом сви као свет и сви морамо да схватимо своју појединачну улогу и само тако можемо да победимо овај вирус", додала је Кисић Тепавчевићева.

Министар здравља је још једном апеловао на људе да не иду у масу, да не буду са више људи посебно у затвореном простору, да носе маске и држе дистанцу.

"Најљубазније молим све грађане Србије да је крајње време да узмемо ствар у своје руке, да поштујемо мере које су неопходне и изађемо из овога", поручио је Лончар.