Број заражених у Шапцу премашио 900, у Врању се разматра отварање пете ковид болнице

Број заражених коронавирусом у Србији се не смањује, а расте и број пацијената на респираторима. Лекари упозоравају да је притисак на здравствени систем огроман и да ће бити потребни нови капацитети. Због погоршања епидемиолошке ситуације, поново се свакодневно одржавају конференције за новинаре Кризног штаба.

Вулин: Ковид болница на Батајничком друму у најкраћем могућем року

Министар одбране Александар Вулин обишао је радове на припреми за изградњу објекта за смештај и лечење лица оболелих од инфекције ковид 19 у Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму. 

Како се наводи у саопштењу, Вулин је имао прилике да се увери да је Војнограђевинска установа Београд предузела мере ради рашчишћавања терена. 

Извршавајући наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Министарство одбране обезбедило је одговарајућу локацију из фундуса земље које то министарство користи, рекоа је Вулин.

"Наша инжињерија је већ почела да ради на рушењу постојећих објеката и на рашчишћавању и припреми овог простора за изградњу ковид болнице. Као што је председник Вучић наложио, ковид болница ће бити урађена у најкраћем могућем року и ово је прилика да се покаже колико смо ефикасни и колико размишљамо унапред", истакао је министар Вулин. 

У ковид амбулантама у Београду 3.225 прегледа

У ковид амбулантама београдских домова здравља за 24 сата прегледано је 3.373 пацијента, и то јуче током дана 3.225 пацијената и 148 пацијената у две дежурне ковид амбуланте током ноћи.

Директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић рекао је за Танјуг да су претходних дана прегледали и тестирали огроман број људи, да је рекордан број био у суботу, када је у две ковид амбуланте прегледано 320 пацијената.

Стојановић каже да проблем представља и то што се пацијенти лекару јављају неколико дана након што се појави повишена температура, када се код већине развије упала плућа.

У Шапцу 105 новозаражених

Према најновијим подацима, у Шапцу је још 105 заражено коронавирусом, па је број оболелих у том граду премашио 900.

У шабачкој болници ситуацију оцењују као тешку, али под контролом. У тој установи смештено је 178 пацијената са средње тешком, и тешком клиничком сликом. Три особе су на респиратору.

У ковид амбуланту у просеку се јави више од 200 грађана сваког дана.

"И даље је неповољна ситуација, с тим што се ја и даље надам, да ћемо максимум за недељу дана доћи у неку бољу ситуацију. Ветеринарски специјалистички институт ће почети са већим капацитетом да ради. У односу на април месец, када нам је просек година оболелих био око 49 година, сада нам је тај просек година око 43, што значи да је млађа популација више захваћена у овој ситуацији, и оно што могу да вам кажем, да нажалост имамо 104 оболеле особе преко 65 година", каже за РТС др Драгана Радојчић, начелник за контролу и превенцију болести ЗЗЈЗ Шабац.

Још 159 случајева коронавируса у Војводини, двоје преминуло

У Клиничком центру Војводине лечи се 238 пацијената од ковида 19, док је њих 19 на респираторима. Према подацима до 15 часова јуче, две особе су преминуле.

У последњих 24 сата у Војводини је регистровано 159 нових случајева, међу којима је 65 из Новог Сада. Број хоспитализованих случајева због теже клиничке слике и даље у значајном порасту, као и број оболелих којима је потребна механичка вентилација, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.

Од почетка епидемије у Војводини је регистровано укупно 2.850 случајева који су потврђени пи-си-ар методом, међу којима је у Новом Саду 1.117.

Институт наводи да се епидемиолошка ситуација у Војводини оцењује као неповољна, као и да се очекује даље погоршање ситуације.

"Здравствени систем АП Војводине је под великим оптерећењем и ако се овај тренд не заустави капацитети којима располаже ће убрзо бити превазиђени," наводи се у саопштењу.

У ковид амбулантама у Пироту 70 прегледа дневно

У Пиротском округу регистрован је већи број оболелих последњих недељу дана.

Завод за јавно здравље је упозорио да се број новооболелих повећава из сата у сат. Дневно се у ковид амбулантама обави око 70 прегледа.

За последњих месец дана код 95 оболелих је потврђен вирус, али је број оболелих многи већи у односу на број тестираних и потврђених.

Директор Дома здравља у Пироту др Радован Илић каже да расте број инфицираних и да је епидемиолошка ситуација несигурна која може да ескалира, ако се не придржавамо мера личне и колективне заштите.

Највећи број оболелих у том крају је у доби од 30 до 59 година.

Зец: Контролисана ситуација у Сремском округу

Директорка завода за јавно здравље у Сремској Митровици Нада Зец каже за РТС да се региструје повећање броја заражених, али да је тренутно "све контролисано".

У претходна два дана испитано је 75 узорака, од којих је 28 позитивно. То су подаци за територију читавог Сремског округа, који броји више од 300.000 становника.

Нада Зец наводи да је јуче у Сремској Митровици регистровано троје позитивних а прекјуче, шест.

У општој болници у Сремској Митровици хоспитализована су 73 пацијента у ковид центру, од којих су 49 позитивних са лаком и средње тешком формом обољења, каже Зец.

"То су пацијенти пристигли протеклих неколико дана из целог Срема, свих делова из који пацијенти гравитирају ка нама. Тренутно је све контролисано, има и простора и кадрова, завод има ПЦР апарат, ујутру и током дана узети брисеви, увече издајемо резултат", напомиње Зец.

Нови смртни случај из српских средина на КиМ

У српским срединама на КиМ забележен је још један смртни случај у последња 24 часа, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Преминула особа од последица ковида 19 била је старија од 60 година.

Вршилац дужности директора Здравственог центра Косовска Митровица доктор Златан Елек пренео је медијима да у тој установи нема пацијената на респираторима.

У КБЦ Косовска Митровица тренутно су хоспитализована 93 пацијента оболела од ковида 19. Међу њима 11 пацијената је смештено у тријажном центру, 68 у ковид болници, а 15 на инфективном одељењу.

Ови пацијенти су углавном са тешком и средње тешком клиничком сликом, где већина захтева кисеоничну потпору, пренео је Елек.

Додао је да је у другом таласу већи број пацијената са упалом плућа. Забрињава, како каже, што велики број младих који су инфицирани вирусом корона.

У срединама под надзором здравственог система косовске владе у протекла 24 часа преминуло је још шест особа, укупно 108 од избијања епидемије.

Регистривано је 187 нових случајева инфекције.

Излечено је 2.370 особа док је активних случајева 2.640.

Ђерлек: Мирнија ситуација

Ситуација у Новом Пазару је мирнија, за РТС каже Мирсад Ђерлек, координатор Регионалног ковид центра у Новом Пазару.

"Гледајући статистичке податке, можемо да кажемо да је било доста мирно у односу на оно пре седам дана. Ситуације је још озбиљна, увек морамо да будемо обазриви и спремни. Гледамо да сваког дана систем функционисања болнице доведемо до перфекције", напомиње Ђерлек.

 

Још 19 слободних кревета у Врању, разматра се отварање пете ковид болнице

У четири ковид болнице у Здравственом Центру у Врању хоспитализовано је 197 пацијената, сви пацијенти су са бронхопнеумонијом, а 46 је на кисеонику.

Најтежи случајеви упућују се у нишки Клинички центар. У ковид болницама има још 19 слободних кревета.

"Још увек нисмо донели одлуку о томе где би следећа ковид болница била, ту одлуку ћемо донети на нашем кризном штабу, уколико буде било потребно. Иначе, ми имамо нека мишљења да би могло и даље у оквиру Здравственог центра да се отвори пета Ковид болница. Разматрамо једно одељење или можда и пољска болница, јер би здравствени радници који раде у Здравственом центру могли да се прерасподеле и да ту буду у све те четири за сада, односно пет ковид болница", наводи Љиљана Антић, директорка Здравственог центра.

Још 21 случај коронавируса у Златиборском округу, касарна у Ужицу постаје болница

Ужичка болница, после претварања дела "Чиготе" у ковид болницу, проширује простор за смештај и лечење оболелих за нових 150 постеља у згради некадашњег командно образовног центра касарне.

По данас пристиглим резултатима је још 21 особа позитивна али се тек очекују резултати за неколико стотина људи.

Тренутно је у стационарима у Златиборском округу смештено више од 500 пацијената, највише у Општој болници Ужице у којој су смештајни капацитети при крају.

У 10 ковид амбуланти у округу и на инфективном одељењу јуче је прегледано 1.200 пацијената.

Зграда у кругу касарне, површине 2.000 квадрата, је иначе прошле године са 50 милиона динара реновирана а она је,како су утврдили, боље решење, уместо пољске ковид болнице што је био један од предлога.

Уз помоћ града, Црвеног крста и привредника, када се заврши развођење кисеоника, зграда ће бити спремна да прими оболеле.

Кон за РТС: Вирус пробио епидемиолошке баријере и налази се у популацији

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да је Србија у крајње озбиљној епидмиолошкој ситуацији која захтева велику помоћ комплетном здравственом систему.

У Шапцу 178 пацијената на болничком лечењу, троје на респиратору

У ковид болници у Шапцу смештено је 178 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Од тог је троје на респиратору.

За последњих месец и по дана број новооболелих у Шапцу је 12 пута већи, преко 800 пацијената је заражено коронавирусом, а више од 1.000 људи је у самоизолацији.

Др Весна Цветковић наводи да је у току јучерашњег дана у ковид амбуланти у Шапцу обављено 228 прегледа.

"Свима ће бити урађена адекватна лабараторијска дијагностика и рендгенски снимак плућа. Лекар ће на основу тога да процени кога ће да тестира", наводи др Весна Цветковић.

Додаје да за сада на располагању имају доста тестова и да у просеку ураде до 100 тестова дневно.

"Захваљујући сарадњи са Ветеринарским специјалистичким институтом резултате тестова добијамо у року од 24 сата, што је јако битно за пацијенте, како би што пре добили адекватну терапију.

Апелује на грађане да се јаве уколико осете неке симптоме ковид инфекције и додаје да је амбуланта отворена од 07.00 до 20.00 часова.

У Краљеву још једна особа преминула, а 59 заражено коронавирусом

У Краљеву је преминула још једна особа од ковида 19, а још 59 људи је оболело. Од 92 узорка који су анализирани у Ветринарском специјалистичком инстиуту Краљево, 59 је било позитивно.

Из лабораторије "Ватрено око" чека се резултат за још 6 узорака. Од почетка епидемије, у Краљеву је преминуло 15 пацијената, а оболело је 444 људи.

У КЦ Крагујевац на лечењу 180 пацијената, деветоро на респиратору

У ковид систем данас улази и интерна клиника у Крагујевцу. Директор Клиничког центра Предраг Саздановић рекао је РТС да је неопходно учинити додатне напоре да се прошире капацитети с обзиром на повећан број заражених пацијената у Крагујевцу, Шумадији и околини.

"Принуђени смо да комплетну клинику за интерне болести преселимо на другу позицију. Сви пацијенти који нису ковид имају негу и здравствену заштиту. Отворили смо нових 125 кревета са 40 кисеоничних места који могу да буду и интензивна нега", каже Саздановић. 

Саздановић указује да се у овом тренутку у КЦ 180 пацијената лечи, 32 тражи интензивну негу, девет је на респуратору, и да се то мења из сата у сат. 

Деветоро пацијената на респиратору у Чачку

У болници у Чачку хоспитализовано је 137 пацијената, а озбиљност ситуације потврђују и чињенице да велики број њих има тешке упале плућа и тешке клиничке слике.

Према последњим информацијама, у формираном респираторном центру тренутно је 12 пацијената, од којих је деветоро на респиратору.

Само јуче у чачанској болници прегледано је 65 пацијената, а велики притисак трпи пријемно-тријажна амбуланта пошто долази доста пацијената са симптомима коронавируса.

У чачанској болници има пет ковид павиљонских одељења. Због великог прилива пацијената, разматрана је могућност преласка читаве болнцие у ковид систем, али то би значило да би остали пацијенти морали да потраже помоћ у Горњем Милановцу.

Двадесетак Пи-Си-Ар тестова дневно 

Директор Дома здравља Александар Пајовић каже за РТС да се тестирање брзим тестовима ради у ковид амбуланти у Љубићу. Резултати тог серолошког теста стижу за пола сата.

За Пи-Си-Ар тестирање постоји листа чекања, пошто дневно пристиже око 80 захтева за цео Моравички округ, каже Пајовић.

Према његовим речима, Пи-Си-Ар тестови се требују од РФЗО, а дневно се добије 20-30 тестова. 

Према последњим подацима, на подручју Моравичког округа од почетка епидемије забележено је 440 случајева коронавируса, а преминуло је 35 пацијената.

Извештај Силвије Пашајлић

На Институту за реуматологију биће смештени пацијенти са средње тешком клиничком сликом

Директор Института за реуматологију Немања Дамјанов рекао је за РТС да ће на Институту бити хоспитализовани пацијенти са средње тешком клиничком сликом ковида-19.

"Немамо услове за респираторе, за најтеже пацијенте. Они који буду имали потребе за тим, биће транспортовани у друге болнице", рекао је Дамјанов.

Први пацијенти биће примљени чим стигне сва неопходна опрема, која се очекује током дана.

Део пацијената Института је отпуштен а део је премештен у Клинику за дерматовенерологију КЦС, где је отишао и део запослених како би бринуо о њима, рекао је директор Института за реуматологију.

"Огромна већина наших људи је комплетно ангажована да ради у ковид систему", рекао је Дамјанов.

Додаје да је четворо запослених на Институту заражено коронавирусом, од којих је један излечен. Троје заражених је добро, а сви су се заразили ван радног места, наводи Дамјанов.

Разговор Тање Зиндовић са Немањом Дамјановим

Дан жалости у Новом Пазару

Градоначелник Нихат Бишевац прогласио је 14. јул даном жалости у Новом Пазару.

Одлука је донета због саобраћајне несреће у којој су погинула три младића и смрти бројних Новопазараца од коронавируса у последњих неколико недеља.

Строже мере и у Ковину, забрањене прославе

Штаб за ванредне ситуације општине Ковин донео је низ строжих мера како би се спречило ширење коронавируса, а које су на снази од данас.

Забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа. Такође, забрањено је и организовање свечаности, прослава, свадби, као и организовање спортских и других забавних манифестација.

Ограничен је рад угоститељских објеката на временски период од 6.00 до 23.00, уз обавезу поштовања заштитних мера и физичке дистанце.

Штаб апелује на грађане да се придржавају свих мера и препорука. 

Још две особе преминуле у Краљеву

Краљево је донекле било поштеђено у првом пику епидемије, али сада није, јавља репортер РТС-а. Од последица ковида-19 умрле су још две особе, па је укупан број пацијената које су изгубиле битку са болешку порастао на 14.

Према последњем извештају Градског завода за јавно здравље, коронавирусом су заражене још 34 особе. Укупно 385.

На ковид одељењу болнице "Студеница" је 67 пацијената, од којих је један на респиратору. Код већине оболелих примењује се оксигена потпора, пошто је њихова клиничка слика озбиљна.

Велики је и притисак на ковид амбуланту где се дневно прегледа око 100 особа код којих се сумња да су носиоци вируса.

Према речима епидемиолога, ситуација се мења из часа у час. Данас ће бити одржана седница Кризног штаба у Краљеву.

У овом граду на снази је ванредна ситуација. 

Извештај Ратка Бечког

У Србији је још 279 нових случајева заражених коронавирусом, а умрло је 12 особа. Порастао је број особа на респиратору - 154, што је највећи број од почетка епидемије.

Председница Владе Ана Брнабић рекла на конференције за новинаре да је јучерашњи дан био најгори дан од почетка епидемије по броју пацијената који се налазе на респираторима. 

Није искључила могућност увођења још рестриктивнијих мера и апеловала на грађане да поштују превентивне мере како би спречили ширење епидемије.

"Носите маске што чешће. Молба је да се људи не окупљају, јер је то најнеодговорније понашање и атак на наш здравствени систем", рекла је премијерка. 

Имунолог Срђа Јанковић каже да се за сада још увек не можемо ослонити на колективни имунитет, јер је једноцифрен проценат прокужености, па су и даље "алфа и омега" стратегије борбе против ковида 19 - мере превенције заражавања.

Лекари упозоравају да је притисак на здравствени систем огроман и да ће бити потребни нови капацитети.

Сремска Митровица је постала ново жариште у Војводини. Тамо је у болници око 80 оболелих од ковида19. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић каже да се у Војводини бележи и до 120 нових случајева дневно.

Послодавци и запослени су обавезни да примењују више мера за спречавање заразних болести. То предвиђа нови Правилник о превентивним мерама за спречавање ширења епидемије. Казне за непоштовње мера су од 20.000 до милион динара.