На Косову маске обавезне за све

Косовска влада одлучила је да сви грађани обавезно носе маске ван својих домова и буду на дистанци од два метра.

"Обавеза свих становника Косова је да носе маске преко лица приликом сваке активности ван њихових кућа или станова, као и одржавање физичке удаљености од два метра у заједничким јавним или службеним просторијама", наводи се у одлуци.

"Одлука такође обавезује све јавне и приватне институције да дезинфекциона средства за руке и маске за лице држе на приступачним местима, на улазу објекта, која могу да користе службеници институција и посетиоци ", додаје се у одлуци.

Такође, на листу градова у којима је на снази мера карантина од 21:00 до 5:00 сати додате су јужна Митровица, Гњилане, Косово Поље и Штрпце. У карантину су већ Приштина, Призрен, Урошевац, Вучитрн, северна Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан, Зубин Поток.

За особе од 65 година и старије са хроничним сметњама, косовска влада увела је ограничење кретања од пет часова ујутру до 10 пре подне и од 18 до 21 увече. 

Примена нових мера почиње вечерас.

У функцији мера за превенцију и борбу против вируса, косовска влада је одобрила одлуку којом се обавезују сви житељи Северне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине који уђу на територију Косова, морају да поседују негативни пи-си-ар тест, не старији од 72 сата од времена када се појаве на прелазима за улазак.

Приликом уласка преко аеродрома у Приштини не морају да предоче сертификат за пи-си-ар тест, већ ће потписати изјаву у којој се наводи да ће у року од три сата напустити територију Косова.

Ко је особођен да предочи тест 

Превозници који долазе из поменутих земаља на Косово не морају да предоче сертификат за тест, али морају да се придржавају међународних транспортних протокола. Чак и организовани превоз аутобусима или редовним међународним линијама у транзиту из ових земаља не треба да предоче потврду за тест, али потписују изјаву која их обавезује да напуштају Косово у року од пет сати.

Ослобођени обавезе полагања пи-си-ар теста су и страни дипломати из поменутих земаља који су акредитовани у Приштини, као и њихове породице. 

"Сви грађани Црне Горе, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, који такође имају косовско држављанство, ако имају пребивалиште на Косову, такође су изузети од представљања теста", наводи косовска влада.

У наставку других мера за сузбијање и спречавање ковида обустављене су активности јавних и приватних вртића; рекреативне, културне и спортске активности затворене су на целом Косову.

Сви тржни центри дужни су да обављају комерцијалну активност ‪од 05:00 ујутро до 21:00‬, стриктно спроводећи услове према Приручнику за заштиту од ковида, а пре свега обавезно ношење маске и стварање услова за физичку дистанцу потрошача.

Одлука коју је усвојила косовска влада обуставља рад јавних тржишта возилима и животињама, обуставља верске церемоније и забрањује окупљање више од пет људи на јавним трговима, парковима и слично.