Лончар за РТС: Подаци од протекле ноћи не охрабрују, молим грађане да схвате ситуацију

Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да подаци од претходне ноћи не охрабрују, као и да је током јучерашњег дана и протекле ноћи само у Београду било више од 3.000 прегледа. Поручио је да ти подаци показују како се ми понашамо и како се лично боримо против коронавируса.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је у току последњег дана и ноћи у Београду било 3.185 прегледа, а само на Инфективној клиници 318.

"Од тога смо имали негде око 270 пријема, значи пацијената који су морали да буду примљени што у Београду што у унутрашњости", додао је Лончар.

"То нису уопште подаци којимa можемо да будемо задовољни", поручује министар и додаје да они одражавају како се ми понашамо и како се лично боримо против коронавируса.

Када је реч о капацитетима у престоничким ковид болницама, Лончар каже да после толико пријема само се чека да оде један пацијент истог момента се пресвлачи постељина и долази нови пацијент.

"Ми смо принуђени већ два дана да пацијенте који су из Београда и који заслужују болничко лечење морају да легну или у Младеновцу или у Пожаревцу или у Смедереву, сада проширујемо те капацитете на Чачак на Шабац, морамо да се сналазимо да би сваком пацијенту омогућили адекватне услове лечења", рекао је Лончар.

"Ја се стварно надам да су ово подаци који ће натерати наше грађане и који ће све нас натерати да само размислимо у којој се ситуацији налазимо и шта је то што морамо да урадимо да бисмо изашли из ове ситуације", додао је Лончар.

Институт за реуматологију постаје ковид болница

Указао је да је отворена привремена болница Арена, али је ограничена само за пацијенте који нису за полуинтезивну и интезивну негу, као и да привремене болнице добија и Крагујевац и Ниш.

"Већ у понедељак Институт за реуматологију ћемо претворити у ковид болницу. Пацијенте који су на болничком лечењу иду у Клинички центар на једну или две клинике, а цео капацитет Института за реуматологију ћемо претворити у ковид болницу јер немамо избора", рекао је Лончар.

"Молио бих људе да схвате у каквом се положају налази наш здравствени систем који жели свакоме од њих да помогне", истакао је министар.

Указао је да на преглед треба да се оде када се осети неки од симптома – повишена температура, кашљање, болови у грудима, у грлу.

Лончар је одговорио и на притужбе грађана који кажу да чекају на преглед и да се тако продужава време од појаве првих симптома.

"Да ли је могуће да цео дан и целу ноћ се ви понашате као да короне нема и радите све супротно од онога што ми препоручујемо – не носите маску, идете у масу, више је вас у затвореном простору, не перете руке, не придржавате се ничега и све време тако радите и онда дођете и кажете да вам је гужва амбуланти. Не разумем, шта очекујете? Да ћете ви тако да се понашате, а испада крив здравствени систем који пада на ноге да вам помогне", поручио је Лончар.

"Ситуација ће бити онаква како се ми будемо понашали"

Нагласио је да све зависи од нашег понашања. Када ми будемо прихватили да променимо наше навике у наредних четири, пет, шест дана ће наши резултати бити много бољи, рекао је Лончар.

"Још једном молим све, заобиђите све теорије да ће то бити за седам дана, да ће то бити за десет дана, за две недеље. Показали су се сви ти познаваоци светски да ништа нису погодили. Једино што је тачно је да ми мало знамо о овом вирусу. Оно основно што знамо је да зависи од нас и да можемо да га спречимо", објаснио је Лончар.

Навео је да се то види на примеру земаља где се поштују мере заштите и има резултата и земаља где се не поштују мере и где резултата нема.

"Можемо од данас да променимо своје понашање и своје навике и имаћемо резултат онда за четири или пет дана. Само под тим условом, када то променимо и послушамо ове мере", додао је министар.

Указао је да ако грађани не желе да слушају апеле да ће морати да се прибегне и другим мерама.

"Једноставно, ми имамо одговорност према здрављу и животу свих људи у Србији. Ми пратимо ситуацију, гледамо да искористимо све могућности које постоје, али очигледно да некима ни то није довољно", закључио је министар.