Погоршава се ситуација у Шапцу, од понедељка у ковид систему и Институт за реуматологију

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Републике Србије на усвојила је Одлуку о одређивању посебних мера заштите становништва од ове заразне болести на територији Града Београда. Петак је по многим параметрима био најтрагичнији дан од почетка борбе са ковидом 19. Број активних случајева 3.639.

Строже мере на снази и у Нишу

У ковид болницама нишког клиничког центра хоспитализован је 291 пацијент. Код 97, од којих је четворо деце, сва у стабилном стању, потврђен је коронавирус. На респираторима у веома тешком стању је шесторо пацијената.

У четири ковид болнице у Врању укупно је хоспитализовано 170 пацијената, код 81 је потврђен је коронавирус.

У Лесковцу је 124 хоспиталозовано, девет са потврђеним ковидом.

У Сурдулици хопитализована су 63 пацијента, од којих 53 са потврђеним коронавирусом.

По одлуци Градског кризног штаба од данас се у Нишу примењује сет мера за спречавање ширења епидемије, које се односе на обавезну употребу маски у затвореном простору и држању дистанце од два метра.

Маске су обавезне у јавном превозу, такси возилима, на пијацама. Забрањено је организовано окупљање више од 20 особа на простору јавне намене - и у затвореном и на отвореном. То се пре свега односи на прославе, музичке и спортске догадјаје са публиком где је обавезно одстојање два метра.

Рад угоститељских објеката ограничава се на радно време од 6.00 до 21.00 за затворени део, односно 6.00 до 23.00 за отворени део угоститељског објекта.

Забрањује се рад велнес центара и затворених базена, сем за клубове уз поштовање дистанце, док отворени базени могу радити, такође уз поштовање мера заштите.

Салони, теретане, верски објекти могу радити уз коришћење маски, поштовање дистанце и сталну дезинфекцију, а дезинфекција је захтевана и за улазе стамбених зграда и јавне површине.

Општа болница у Ужицу пуна, молба за формирање пољске болнице

Због попуњености капацитета за смештај пацијената оболелих од ковида-19 у Општој болници у Ужицу, упућена је молба Републичком кризном штабу и Министарству здравља да се у оквиру болнице обезбеди пољска болница због прилива новозаражених који се очекује, рекао је Танјугу градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Петковић је навео да је у ужичкој болници, која је регионалног карактера и прима пацијенте из целог Златиборског округа, тренутно на лечењу око 340 ковид пацијената, и да је остало још пет слободних места.

У Ужицу је због погоршане епидемиолошке ситуације од 6. јула уведена ванредна ситуација, а градоначелник наглашава да се тек очекује већи број новооболелих, указујући да се чекају резултати за више од 500 тестова.

Ђерлек: Подмукла болест, увек морамо бити спремни

Kooрдинатор болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек каже за РТС да је болница успела да се консолидује за функционисање у ковид систему.

"Карактеристично је да мормао бити спремни да нас не изненади нови талас, ради се о подмуклој болести и увек морамо бити спремни за не дај боже и имати капацитет", рекао је Ђерлек.

Додаје да су у испомоћ медицинским радницима у Новом Пазару дошле колеге из целе Србије: "Желим да им се захвалим, дошли људи из БиХ, подсећа ме на бившу Југославију, трудимо се да помогнемо свим пацијентима", каже Ђерлек.

Извештај Драгослава Гогића (13.00)

Две преминуле особе од ковида-19 из српских средина на КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 46 новоинфицираних корона вирусом у последња 24 часа а две особе су преминуле, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Преминуле особе су из Звечана и Прилужја. Подлегле су последицама болести у последња три дана.

На северу Косова регистроване су укупно 34 новооболеле особе, од тога у Косовској Митровици и Лепосавићу по 13, у Звечану шест и у Зубином Потоку четири.

На централном Косову је још 12 особа позитивно на коронавирус.

Три нова случаја заразе регистрована су у Липљану, по двоје из Пећи, Штрпца и Косовске Каменице, док је по једна заражена особа из Грачанице и Гњилана.

У болници у Косовској Митровици хоспитализовано је око 50 пацијената, док је по двоје смештено у болницама у Нишу и Крагујевцу.

У последње три недеље тестирања, односно од 18. јуна забележено је 217 новоинфицираних у српским срединама на Косову а укупно 340 од почетка епидемије.

Још троје Краљевчана преминуло, оболеле још 63 особе

У Општој болници у Краљеву преминуле су две особе, а у Клиничком центру у Крагујевцу један пацијент који је транспортован из Краљева. Укупно је од почетка епидемије од последица коронавируса преминуло 11 особа из Краљева.

У Ветеринарском институту Краљево тестирана су 64 узорка, а 48 је било позитивно. Стигли су резултати који су претходне недеље послати у лабораторију "Ватрено око" и од 34 узорка 15 је позитивно. Укупан број оболелих у Краљеву од почетка епидемије је 307.

Joш 78 заражених у Шапцу

Број заражених коронавирусом у Мачванском округу и даље расте. Према последњим информацијама Завода за јавно здравље у Шапцу, бој позитивних на ковид на територији окуга у односу на јуче увећан је за 107, од тога 78 је новозаражених у Шапцу.

У ковид амбуланти у том граду јуче је прегледано 265 пацијената што је рекорд до сада а за три дана укупно 750.

Ветеринарски спецјалистички институт прими до сто узорака дневно, а више од 70 одсто су позитивни. Из лабораторије Ватрено око и даље се чека налаз за 119 тестова.

У Општој болници "Лаза К.Лазаревић" смештено је више од стотину оболелих, око 80 је у црвеној зони.

У овој установи у току је реорганизација посла а сви хитни пацијенти који нису позитивни на ковид упућују се у болнице у Ваљеву и Лозници.

Незванично сазнајемо да ће од понедељка у Шапцу ипак постојати Ургентни пријем у оквиру такозване зелене зоне.

У самоизлацији тренутно је више од хиљаду Шапчана. Наложене превентине мере у граду се поштују, и до сада нико није кажњен.

У Војводини се пуне болнички капацитети

Тренд троцифреног броја оболелих у АПВ настављен је и током претходна 24 сата и у том периоду регистровано је нових 126 случајева оболелих од ковида 19. Присуство вируса се евидентира у свим војвођанским окрузима, а највећи број оболелих бележи се у Јужнобачком округу и граду Новом Саду.

Тренутно je на територији Војводине потврђено 1.275 активних случајева пацијената заражених вирусом.

У Клиничком центру Војводине се у овом тренутку лечи 201 пацијент од којих се 16 налази на механичкој вентилацији и у тешком општем стању. У Општој болници у Панчеву на лечењу је 100 пацијената. У осталим ковид центрима општих болница у Војводини налази се 95 пацијената, од тога је у Врбасу 36, у Сремској Митровици 20, у Сомбору 15, Суботици 13, у Вршцу 8 и у Кикинди 3.

У Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду налази се троје деце код којих је потврђено присуство овог вируса.

Од почетка епидемије, од вируса је оболео 321 здравствени радник у Аутономној Покрајини Војводини.

Нажалост, до данашњег дана од последица ове опаке болести преминула су 54 грађанина АП Војводине.

"Сви ови подаци нам јасно указују на то да је ситуација веома озбиљна и да је последњи тренутак да покажемо максималну одговорност. Апелујемо на грађане да се придржавају свих препоручених епидемиолошких мера заштите, како бисмо зауставили даље неконтролисано ширење вируса међу популацијом", саопштио је секретаријат за здравство.

Фото: Танјуг/Тања Валич

Ступио на снагу нови правилник за послодавце и запослене

Министарство за рад донело је правилник за послодавце и запослене са превентивним мерама за спречавање ширења епидемије коронавируса, који од данас ступа на снагу. Послодавци треба до 10. августа да донесу план примене мера, у складу са правилником.

Лончар за РТС: Подаци од протекле ноћи не охрабрују

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је у току последњег дана и ноћи у Београду било 3.185 прегледа, а само на Инфективној клиници 318.

"То нису уопште подаци којимa можемо да будемо задовољни", поручује министар и додаје да они одражавају како се ми понашамо и како се лично боримо против коронавируса. 

У понедељак Институт за реуматологију постаје ковид болница, рекао је Лончар.

Двоје преминулих у Новом Пазару, смирује се ситуација у Сјеници

Координатор болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек каже за РТС да је, након драматичне ноћи између четвртка и петка када је преминуло 10 пацијената, ситуација у болници у том граду нешто боља.

Хоспитализовано је 309 пацијената, током ноћи било је 40 пријема. На респираторима је пет пацијената на механичког вентилацији и три на неинвазивној.

Каже да је у последња 24 сата дошло до два егзитуса (смртна случаја), а један пацијент је транспортован за Ниш.

"Ове цифре охрабрују, ми настављамо борбу истом жестином, морамо да будемо у 100 одсто борбеној готовости", рекао је Ђеркел.

Према његовим речима, ковид одељење у Сјеници је затворено, а настављају да раде све четири ковид амбуланте. Сви пацијенти из Сјенице су у болници у Новом Пазару.

"Према речима директора тамо се примећује благи пад броја прегледаних пацијената. Јуче у све четири ковид амбуланте прегледано 175 пацијената. Далеко смо од доброг стања али сваки милиметар напред значи", рекао је Ђеркел.

Додаје да је у Тутину за сада под контролом: "Није тако црно као што смо мислили, немамо притисак пацијената оданде.

"Не дај боже и да се деси нешто, имамо алтернативу и капацитете и да примимо још пацијената из Тутина и Сјенице", рекао је Ђеркел за РТС.

Према последњим подацима, број активних случајева коронавируса у Србији је 3.639, а битку са ковидом 19 изгубилo je 370 особa. Петак је био најтрагичнији дан од почетка епидемије.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је петак по великом броју параметара најгори дан од почетка наше борбе са коронавирусом.

Истакла је да Влада не жели да уводи полицијски час, али ако не буде резултата, неће се презати од увођења најрестриктивнијих мера.

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о одређивању посебних мера заштите становништва од ове заразне болести на територији Града Београда.

Очекивало се да топлота и Сунце макар ублаже вирус и помогну да превентивне мере дају резултате али то се није догодило, рекли су саговорници специјалне емисије Око на РТС-у и чланови Кризног штаба. Поручују да је потребно носити маску, држати дистанцу и избегавати окупљања.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да у овом периоду постоји више извора инфекција, због чега има и више заражених. Имаћемо нови пик средином следеће недеље, па све до краја те недеље, упозорава Тиодоровић. Додаје да о борби за бољи живот треба размишљати и разговарати када будемо имали стабилну здравствену ситуацију.

Београд већ дуго има највише новозаражених, болнице у главном граду су препуне.