Коронавирусом заражено још 357 особа, 11 умрло; Вучић каже да вероватно неће бити полицијског часа

Према последњем пресеку, у Србији је коронавирусом заражено још 357 особа од 8.567 тестираних. Преминуло је 11 пацијената. На респираторима је 118 људи.

Ванредно и у Прокупљу, строже мере од сутра

У Прокупљу је уведена ванредна ситуација због коронавируса, а на основу епидемиолошке ситуације, која је према извештају Дома здравља процењена као несигурна и креће се ка неповољној.

На седници Штаба за ванредне ситуације, донета је и наредба која предвиђа мере зашите од ширења вируса, а које ће се примењивати од сутра, наведено је на сјату Града Прокупља.

Једна од мера је забрана организовања прослава и других организованих окупљања.

Ванредна ситуација и у Трстенику

Због сузбијања и спречавања ширења заразне болести ковид 19 и заштите становништва Штаб за ванредне ситуације у Трстенику донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији Општине Трстеник.

Од почетка избијања епидемије на подручју ове општине инфицирано је 11 пацијената од укупно 529 на подручју Расинског округа у којем су од шест општина ванредну ситуацију прогласиле четири - Брус, Александровац, Трстеник и Крушевац који бележи највећи број оболелих, 342 пацијента.

На Бањици од јуче примљено 260 пацијената, ред испред болнице

У "Штарк арени" примљено је 50 пацијената, а на Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" од јуче 260 особа.

Испред улазних врата Института за ортопедију чека још 15 пацијената, каже директор тог института проф. др Зоран Башчаревић.

Ако се настави овакав прилив, до поноћи неће бити ниједног слободног кревета, јер на "Бањици" могу да приме 300 пацијената. Пацијенти не стижу само из Београда, већ и из Ваљева Ужица.

Извештај Соње Стричевић

Студентима додатни испитни рок, за заражене и накнадни рокови

Сви студенти факултета Универзитета у Београду имаће допунски испитни рок, а за оне који су били заражени коронавирусом биће обезбеђени и додатни рокови, закључак је са данашње седнице Сената Универзитета у Београду.

Повећан број оболелих у Новом Саду, уведене нове мере

У Новом Саду је повећан број оболелих од ковида 19, а градоначелник Милош Вучевић рекао је након састанка са Штабом за ванредне ситуације да су донете одређене мере, између осталог, скраћење радног времена угоститељских објеката до 23 часа, саопштено је из његовог кабинета.

Према његовим речима, забрањено је организовање прослава у затвореном простору са више од 50 људи, док трговински објекти, као и предшколске установе, морају да појачано врше дезинфекцију и предузимају друге превентивне мере.

Градоначелник је нагласио да су те мере временски ограничене у зависности од развоја епидемиолошке ситуације у граду, под условом да Влада не донесе одлуке које ће важити за целу државу.

"Подаци у вези са тренутном епидемиолошком ситуацијом на територији Новог Сада, закључно са јучерашњим датумом, показују да је 55 новозаражених у граду, и да имамо укупно 469 активних случајева. Протеклог петка, 2. јула, тај број је износио 301, што показује да се крећемо у опсегу од 30 до 50 новозаражених дневно", рекао је Вучевић.

Извештај Милана Срдића

Сутра коначне мере због погоршане епидемиолошке ситуације

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији да ће сутра бити донете коначне мере због погоршане епидемиолошке ситуације.

У последња 24 сата у Србији је од ковида 19 оболело још 357 особа, а преминуло 11, чиме је укупан број преминулих порастао на 341.

Од почетка епидемије регистровано је укупно 17.076 потврђених случајева заразе. Тренутно су активна 3.173 случаја. 

Ванредна ситуација до сада је проглашена у више од 20 општина и градова и подразумева предузимање посебних мера за спречавање ширења коронавируса.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да имамо регионе где је ситуација несигурна, као у Београду, Сјеници, Тутину, Новом Пазару и Ужицу, али да имамо делове земље где бележимо побољшања, као у Крагујевцу. 

Председник Александар Вучић је рекао да се он залаже за увођење полицијског часа, али да га вероватно неће бити.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће коначну одлуку о увођењу полицијског часа донети Кризни штаб у наредна два дана

Лончар није прецизирао да ли ће та мера бити уведена на територији целе Србије истичући да није намера да се "кажњавају" они који се придржавају свих епидемиолошких мера.

Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, рекла је за РТС да су у последња 24 часа у болнице широм Београда примљена 144 болесника. 

Докторка Милошевић је навела да је током последња 24 сата прегледано 320 болесника, око 100 у току ноћи.  

"Са оволиким приливом болесника питање је колико ћемо моћи да издржимо. Зато апелујем на све ваше гледаоце да се маске носе", истакла је Милошевићева.