У Београду ситуација алармантна, нове мере и полицијски час за викенд

Према последњим информацијама, у Србији је забележено 299 нових случајева коронавируса, а преминуло је 13 особа. Ванредна ситуација због коронавируса на снази је у 21 општини и граду. Због алармантне епидемиолошке ситуације у Београду уводе се нове мере – забрана окупљања више од пет људи и полицијски час за викенд, најавио је председник Александар Вучић. Поручује да би волео да забрана кретања буде на снази у целој Србији, али да ће коначну одлуку о томе донети Кризни штаб.

Ванредна ситуација и у Александровцу

Ванредна ситуација проглашена je и у Александровцу. Одлука Опшинског кризног штаба за ванредне ситуације ступа на снагу сутра у 7 часова.

Од почетка епидемије коронавирус регистрован је код 74 лица. Не постоји локално жариште, а клиничка слика пацијената је блажа или средње тешка. Општина Александровац има око 20.000 становника.

Башчаревић: За десет сати примљено 115 пацијента

Институт за ортопедско хируршке болести "Бањица"у Београду од јутрос се вратио у ковид систем.  Директор Зоран Башчаревић каже за РТС да је у ту установу за десет сати примљено 115 пацијента и да је њихово здравствено стање теже него што је било стање пацијента у марту.

"Клиничка слика је тешка, данас имамо средње тешке и тешке пацијента, још увек не требају респиратори, али им треба терапија кисеоником", рекао је Башчаревић.

Колико је ситуација тешка говори и податак да је у марту и априлу у болницу примљено 220 пацијента за седам дана,  а данас је за 10 сати примљено 115 пацијента, каже доктор Башчаревић и указује да ће до јутра примити 150 пацијента.

Забрана кретања у четири општине на северу КиМ

У четири општине на северу Косова и Метохије са српском већином уводи се мера забране кретања свих особа од 21 часа вечерас до пет изјутра, одлучено је на седници Кризног штаба.

Та мера важиће у наредних седам дана.  

"Волео бих да забрана кретања буде на снази у целој Србији, одлука на Кризном штабу"

Што се тиче нових мера, Вучић каже да ће Кризни штаб саопштити када крећу са применом.

"Може да се догоди да тога не буде ако бројеви буду бољи у наредна два дана у шта не верујем", рекао је Вучић.

"Рачунајте на забрану кретања од петка вероватно од 18 часова до понедељка ујутру у 5 сати. Лично бих волео да то буде за целу Србију, а да ли ће ме Кризни штаб послушати и премијерка Брнабић то ћемо да видимо", поручио је Вучић.

"Чека нас тешка јесен, али победићемо"

Чека нас тешка јесен, вакцине сигурно неће бити до следеће године, ако је и тада буде, наводи Вучић.

"Мораћемо да будемо дисциплинованији, али победићемо", поручује председник.

Изградићемо две велике ковид болнице

Како бисмо били спремни за нови талас коронавируса на јесен донели смо одлуку о изградњи две велике ковид болнице – прва на Батајничком друму, а друга болница биће у Крушевцу.

Поред тога, обезбедићемо и 10 модуларних болница које ће лако моћи да се премештају са места на место према потребама, истакао је Вучић.

"Мораћемо да избегнемо судар грипа и короне, вакцина за два милиона људи"

Мораћемо да избегнемо судар грипа и корoнавируса на јесен, рекао је Вучић и додао да ће морати да се против грипа вакцинише више од два милиона најугроженијих људи.

Вакцину ће примити сви здравствени радници, војска, полиција, шалтерски службеници, деца од три до 12 година, пензионери и сви хронични болесници.

Најтежи талас коронавируса очекујемо око 1. новембра, а пре тога ће кренути грип, додао је Вучић. 

Обраћање Александра Вучића (Танјуг/Драган Кујунџић)

Сутра ново појачање са ВМА лекарима у Новом Пазару

Председник се захвалио свим лекарима у Новом Пазару и истакао да сутра у тај град стиже ново појачање са ВМА.

"Покушаћемо да ставимо ситуацију потпуно под контролу", казао је Вучић.

"У резерви имамо 578 респиратора, за осам дана биће их 1.100"

Вучић је навео да у магацину у Крњешевцима у резерви има 578 респиратора.

"Имаћемо их 1.100 у року од осам дана", додао је Вучић и истакао да опреме има довољно, али да је важно да се сачувају животи здравствених радника.

Од сутра у Војводини пет болница за лакше пацијенте

Од сутра ће у Војводини бити отворено пет болница за лакше пацијенте, рекао је председник. 

На северу КиМ ситуација тежа, предузимаће рестриктивне мере

На северу Косова и Метохије тежа је ситуација него што је била и они ће предузимати рестриктивне мере, навео је Вучић.

"Ситуација у Београду алармантна"

Вучић поручује да је ситуација у Београду алармантна, а озбиљна у још четири града.

Наводи да су ковид болнице препуне. 

Додаје да је једино добро што се људи у Београду јављају лекарима на време, па је мање преминулих него у другим деловима земље. 

Вучић: Полицијски час од петка до понедељка

Епидемиолошка ситуација је алармантна у Београду и због тога предузимамо мере – од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од пет особа и у затвореном и у отвореном простору.

"Од петка идемо на дугачки полицијски сат, односно забрану кретања, закључно са понедељком", рекао је Вучић.

За шест сати у Арену примљена 62 ковид пацијента

Првих четворо пацијената стигло је из КБЦ Земун у Штарк Арену око 13.30 часова, јавља репортер РТС-а. До 17 сати је из београдских ковид болница стигло 15 пацијената.

Када стигну кола Хитне помоћи она пролазе ригорозну контролу.

И Институт Бањица је од данас у ковид систему.

За шест сати из ковид болница у Београду примљено је 62 ковид пацијента. Пацијенти који се довозе у Арену захтевају терапију, али не и кисеоничку потпору.

То су и параметри који ће пацијенти да буду упућени на Бањицу, а који у Арену.

Још 16 новооболелих у Краљеву, укупно 168

Према подацима Завода за јавно здравље Краљево од 4. јула, у Краљеву је регистровано 16 нових случајева коронавируса, објављено је на сајту града.

Како се наводи, од 48 послатих узорака у Клинички центар Србије - лабораторију "Ватрено око", урађена су 42 узорка, од којих је 16 позитивно, а 26 негативно.

Тако је, према добијеним информацијама, на дан 4. јула, на територији Краљева евидентирано 168 лица позитивних на коронавирус.

(Град Краљево

Нова донација ЕУ Србији, стигло 10.000 маски

Контигент од 10.000 заштитних маски стигао је у Србију, а реч је о новој донацији Европске уније допремљене из складишта хитне медицинске опремe у Румунији.

Ванредна ситуација и у Крушевцу

Због погоршања епидемиолошке ситуације изазване ширењем заразне болести ковид 19 у Крушевцу, на седници Градског штаба за ванредне ситуације донета је одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији града Крушевца.

Од сутра, када ступа на снагу одлука, забрањено је окупљање више од пет лица у затвореном или отвореном простору ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра, забрањује се организовања свечаности, угоститељски објекти радиће од 7 до 20 часова уз примену свих мера заштите, затварају се отворени и затворени базени, спа и велнес центри.

Ванредна ситуација и у Крушевцу (EPA/ANDREJ CUKIC)

И у Новој Вароши проглашена ванредна ситуација

Штаб за ванредне ситуације општине Нова Варош прогласио је ванредну ситуацију на територији целе општине због ширења коронавируса, наводи се на сајту општине.

Како је наведено, забрањује се окупљање више од пет особа у затвореном и отвореном простору, уколико није могуће држати физичку дистанце од два метра и у свим затвореним просторима и јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски.

Такође, забрањује се организовање свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација, а радно време угоститељских објеката ограничено је до 20 часова.

У угоститељским објектима за једним столом не могу да седе више од две особе, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или особе које живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

Ванредна ситуација у Новој Вароши подразумева и пуну примену свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања, а у основним, средњим школама и високошколским установама одложена су окупљања, док се испити могу организовати уз примену мера заштите.

Забрањено је и коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара и неопходно је спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда, као и у козметичким салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама.

У болници у Прокупљу 22 пацијента са симптомима

У Окружној болници у Прокупљу збринута су 22 пацијента са симптомима болести које изазива коронавирус, али ковид 19 није потврђен код свих, јер резултати тестова нису готови, изјавио је начелник Топличког округа Милан Аранђеловић.

Према његовим речима, ситуација је слична у целом округу - и у Куршумлији, али није аларманто јер се јављају спорадични случајеви.

Аранђеловић је за Танјуг додао да пацијенти смештени у прокупачкој болници имају лакшу или средње тешку клиничку слику или блажу упалу плућа.

Ковид амбулантама у Прокупљу, а које раде целодневно, последњих пет до седам дана обраћа се нешто више људи са температуром, рекао је Аранђеловић.

У Златиборском округу још 94 особе заражене у последња 24 сата

У последња 24 сата у Златиборском округу потврђена су још 94 позитивна случаја на ковид 19, од којих готово половина – 47, у Ужицу, које има највећи број оболелих, саопштио је ужички Завод за јавно здравље.

У Сјеници је забележно 18 нових случајева, у Новој Вароши осам, Пријепољу шест, Прибоју и Пожеги по пет, у Ариљу три и у Чајетини два, наводи Танјуг.

Након ажурирања података из здравствених установа, у претходне две недеље преминуло је шест особа – три особе женског пола из Сјенице и по једна особа мушког пола из Нове Вароши, Ужица и Чајетине, наводи се у саопштењу.

Од почетка епидемије, Златиборски округ има потврђених 749 случајева и до сада се опоравио 181 пацијент, а умрла су 23.

Због пораста броја новооболелих и погоршане епидемиолошке ситуације на територији тог округа, ванредна ситуација је проглашена у Ужицу, Пожеги, Ариљу и Прибоју.

Региструју се нови случајеви заразе широм Србије (Танјуг/Александар Ћирић)

Јовановић: Дуготрајније лечење пацијената у овој фази епидемије

Директорка Института "Батут" и члан Кризног штаба Верица Јовановић каже да ову фазу епидемије коронавируса карактерише тежа клиничка слика пацијената који су на болничком лечењу, што захтева дуготрајније лечење.

Јовановићева је за Танјуг навела да је важно да се пацијенти чим крену први симптоми јаве лекару и да се на време укључи терапија.

"Важно је да се пацијенти са респираторним инфекцијама јаве на време у ковид амбуланту у дому здравља и да се на време почне са терапијом како би се избегле компликације", рекла је Јовановићева.

Како каже, прати се епидемиолошка ситуација у целој Србији, а посебна пажња усмерена је на локалне самоуправе, где је уведена ванредна ситуација.

"Према подацима Завода за јавно здравље, у Новом Пазару је дошло до благог пада регистровања нових случајева ковида 19. Међутим, клиничка слика свих оболелих, који су смештени не само у болници у Новом Пазару већ у свим болницама на територији наше земље, јесте таква да је потребно дуготрајније лечење", закључила је Јовановићева.

Заражено девет корисника и 30 запослених у домовима и установама социјалне заштите

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено
је присуство коронавируса код девет корисника и 30 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 638, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 228, наводи се у саопштењу.

Скоро 3.000 активних случајева новог коронавируса у Србији

До сада је у Србији регистровано укупно 16.719 случајева коронавируса, а укупан број смртних случајева је 330 (проценат смртности 1,97 одсто), објављено је на сајту www.covid19.rs. Укупан број тестираних особа је 455.604. Број активних случајева је 2.942.

Преминуло 13 особа, расте и број пацијената на респираторима

У последња 24 сата, у Србији је преминуло 13 особа од последица коронавируса. Забележено је 299 нових случајева заразе од 8.287 тестираних особа. Тренутно се на респираторима налази 110 пацијената.

У Србији се и даље бележи велики број заражених, а ванредна ситуација због коронавируса на снази је у 17 општина и градова.

У ковид режиму од данас је и Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" у Београду, који може да смести око 300 лакших или средње тешких пацијената.

С тог института апелују на грађане да поштују мере превенције и не иду у кафане и на прославе, јер трпе пацијенти који би из других разлога требало да буду збринути у тој установи.

Прве пацијенте синоћ је примила и смедеревска Општа болница "Свети Лука", па је тако званично постала једна од ковид болница. 

Епидемиолог др Предраг Кон каже да је епидемиолошка ситуација у Београду неповољна и да за сада нема неких показатеља да се поправља.

Додаје да ће се тек крајем ове или почетком следеће недеље видети ефтекти обавезног ношења заштитних маски у јавном превозу и објектима. 

И даље је тешка ситуација у Новом Пазару, у ком је на терену и војска. Координатор новопазарске болнице др Мирсад Ђерлек каже да је ноћ била веома тешка, али и да проценат позитивних пацијената међу тестиранима опада.

Председник Вучић ће се вечерас у 18 часова обратити јавности, а говориће и о плановима за сузбијање епидемије коронавируса.