Заражено још 289 особа, преминуло 6 – ванредно у 16 градова и општина

За последња 24 сата забележено је нових 289 случајева коронавируса у Србији, а преминуло је шест особа. На респиратору су 93 пацијента. Тестиране су 7.872 особе. Ванредно у 16 општина и градова.

Ограничава се радно време угоститељских објеката у Зрењанину, Вршцу и Панчеву

Новом наредбом Градског штаба за ванредне ситуације ограничава се радно време угоститељских објеката на територији града Зрењанина, и то радним даном од 07 до 23 часа, а викендом од 07 до 24 часа, уз обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима.

Надзор над применом наредбе вршиће Одељење комуналне милиције и Одељење инспекција градске управе града Зрењанина.

Посебне превентивне мере на снази су и у Панчеву и Вршцу. На територији ових градова такође је ограничено време рада угоститељских објеката од 6.00 до 23.00, уз поштовање других мера заштите.

И Владичин Хан прогласио ванредну ситуацију

У општини Владичин Хан проглашена је ванредна ситуација због погоршања епидемиолошке ситуације изазване ширењем коронавируса.

Одлуку о проглашењу ванредне ситуације донео је председник општине Владичин Хан Горан Младеновић, на основу препоруке општинског штаба за ванредне ситуације.

На територији општине Владичин Хан ће од 7. јула, од седам сати почети да се примењују посебне мере заштите становништва, прописане Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19.

Једна од њих је да је забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите, а у свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

Забрањено је организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација, а радно време угоститељских објеката ограничено на период од седам до 20 сати.

Како се наводи, рад угоститељских објеката мора бити прилагођен тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

Ванредна ситуација и на територији општине Богатић

На седници Штаба за ванредне ситуације, због повећања броја оболелих од коронавируса, проглашена је ванредна ситуација на територији општине Богатић.

Седам особа је у Богатићу заражено вирусом, према подацима Завода за јавно здравље, четири случаја су потврђена данас. 

Од 29. јуна до 5. јула у ковид амбуланти је прегледано 187 пацијената. У том периоду, укупно је урађено 154 серолошких тестова, а протекле седмице урађено је шест тестова пи-си-ар методом. 

На седници штаба за ванредне ситуације, донете су и одређене мере. Између осталог, обавезна је употреба маски у затвореном простору и минимална дистанца од метар и по.

Забрањује се окупљање више од 100 особа у затвореном простору, и више од 500 на отвореном. Рад угоститељских објекта се ограничава на временски период од 6 до 23 часа.

Др Јанковић: Надамо се да смо досегли одређени плато криве новооболелих

Имунолог др Срђа Јанковић каже за РТС да благи пад новооболелих у последња два дана тумачи као стагнацију и да можда можемо да се надамо да смо досегли одређени плато криве новооболелих. 

Јанковић је рекао да што се тиче броја пацијената на респиратору, ту имамо пораст али да је то очекивано. 

На пиатње колико тестирање даје реалну слику, Јанковић каже да сигурно не можемо очекивати да тестирањем откријемо баш све заражене особе. 

Када је реч о промени тежине клиничке слике, Јанковић каже да је увек у групама које нису ризичне постојао један проценат особа које развију тежу клинику слику и да се због тога каже да нико није потпуно безбедан. 

Векић: Пацијенти у Арени имаће комплетан третман

Арена је спремна за прихват ковид позитивних пацијената, са најлашком клиничком сликом, који ће из београдскиух болница бити пребачени након визите, каже за РТС државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

О њима ће бринути 15 лекара и 35 медицинских сестара. 

"Поред здравствених и безбедносних фактора, обезбедили смо хигијенске и друге најнеопходније услове за пацијенте. Поред рендгена и лабораторије, имаће комплетан третман пулмолога и интерниста који ће бринути о њиховом здрављу", рекао је Векић.

Према његовим речима, позитивни пацијенти биће директно збринути у Арени само у ситуацијама када то процене тријажне екипе у болницама у Земуну, Бежанијској коси, Инфективној клиници и Градском заводу за плућне болести.

Разговор Драгане Биберовић са Бериславом Векићем

Нове мере у Пироту - обавезне маске, ограничен број људи

Градски штаб за ванредне ситуације у Пироту донео је одлуку о увођењу низа превентивних мера против епидемије, које подразумевају обавезно ношење маски у затвореном простору и јавном превозу, ограничавање окупљања и дефинишу рад угоститељских објеката, такси службе и пијаца.

Како се наводи, спровођење мера почиње 7. јула, а трајаће до 22. јула.

Укупно су донете 22 мере о чијем ће се спровођењу старати инспекцијски и други органи.

У чачанској болници 96 пацијената

У пријемно-тријажној амбуланти Опште Болнице Чачак свакодневно је велики прилив пацијената са симптомима и знацима ковид инфекције.

На свим одељењима која су претворена у ковид одељења хоспитализовано је укупно 96 пацијената.

У формираном респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом тренутно се налази 10, четири пацијента су на респиратору. Плланиран је транспорт пацијента за КЦ Крагујевац.

На педијатрији је хоспитализовано дете које је је стабилно.

И Лучани у ванредној ситуацији

У Општини Лучани проглашена је ванредна ситуација због повећаног броја оболелих од коронавируса. 

Како се наводи на сајту општине, одлуку о проглашењу ванредне ситуације донео је Штаб за ванредне ситуације општине Лучани, где је данас потврђено присуство вируса код шест пацијената, док се за 21 пацијента очекују резултати са тестирања на вирус.

Општински Штаб за ванредне ситуације издао је наредбу која подразумева обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору и којом се забрањује организовање свечаности и спортских и других забавних манифестација.

Ограничава се радно време угоститељских, трговинских радњи и малопродајних објеката, тако да радно време почиње најраније у 7 часова, а завршава се најскасније до 22 часа.

Ограничава се и број особа у трговинским и објектима у којима се пружају услуге, укључујући и угоститељске, на број којим се обезбеђује физичка дистанца од најмање два метра.

Наредба подразумева и да је у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Налаже се вршиоцима јавних услуга, органима локлане самоуправе, јавним предузећима и установама на територији општине Лучани да предузму мере за заштиту запослених и организују вршење услуга грађанима у складу са датим препорукама, као и појачано прање и дезинфекција јавних простора.

Санитарни надзор у 148 објеката, није било неправилности

Санитарна инспекција Министарства здравља обавила је санитарни надзор у 148 објеката на територији Србије у којима, како је речено у том министарству, није било неправилности у примени заштитних мера у циљу контроле и спречавања ширења епидемије корона вируса.

Како је наведено, контролисани су објекти у градовима и општинама које су прогласиле ванредну ситуацију. Од 148 објеката, у Београду је контролисано 59.

Осим санитарне инспекције, контролу примене мера врше и друге инспекције. 

Ванредна ситуација и у Прибоју

У Прибоју је проглашена ванредна ситуација на предлог општинског штаба за ванредне ситуације, а због погоршане епидемиолошке ситуације изазване ширењем коронавируса.

То значи да је од данас у тој општини забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу више од два метра.

У свим затвореним просторима неопходно је ношење заштитних маски и држати дистанцу.

Забрањује се организовање свечаности, спортских и других манифестација као и музичких.

Ограничава се радно време угоститељских објеката на рад од 7 до 22 сата.

У угоститељским објектима не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у једном домаћинству.

Забрањује се рад базена отворених и затворених и спа и велнес центара, а у јавном превозу је обавезно ношење заштитних маски.

Неопходно ношење маски у превозу (Фото: Танјуг/Јарослав Пап)

У припреми више сценарија за наставу од 1. септембра

Министар Младен Шарчевић рекао је новинарима да је у припреми више сценарија за комбиновану наставу која би од септембра могла да почне у основним и средњим школама у Србији.

Најавио је да се ових дана наставља снимање часова за онлајн наставу, у случају да коронавирус буде присутан на почетку нове школске године.

Шарчевић је казао да се тренутно утврђују капацитети основних и средњих школа, као и високих школа и факултета, за модел комбиноване наставе која би подразумевала да ученици наизменично једне недеље иду у школу, а друге прате онлине наставу.

Шарчевић: Постигнут договор са студентима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је са представницима студената из студентских домова у Београду. Шарчевић је истакао да је са студентима постигнут договор.

Договорили смо се да студентски домови неће прекидати са радом и да студенти остану у студентским домовима током лета, рекао је министар.

На подручју Шапца позитивне 183 особе, у болници 50 пацијената

На подручју Шапца позитивне су 183 особе, 750 је у изолацији. У ковид амбуланту, са неким од симптома, јуче се јавило 128 пацијената, а тестирано пи-си-ар тестовима њих 84. Резултати се чекају, послати су у Београд у лабораторију.

На резултате чека 301 особа тестирана у протеклих неколико дана. Од сутра 90 тестова из ковид амбуланте Дома здравља радиће се у Ветеринарском специјалистичком институту, а резултати ће стизати у року од 24 часа, речено на конференцији за новинаре Кризног штаба.

У шабачкој болници смештено је педесет пацијената. Са 11 од јуче, укупно је у црвеној зони 30 потврђених са ковидом и симтомима који захтевају болничко лечење. У сивој зони још је 20 особа најчешће са упалом плућа које чекају резултате тестова. Теже оболели упућени су за Београд.

У установама социјалне заштите и домовима позитивно 38 особа

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство ковида 19 код девет корисника и 29 запослених, саопштило је ресорно министарство. Укупан број излечених корисника установа до сада је 638, а запослених 227.

Присуство вируса потврђено је у геронтолошким центрима у Обреновцу, Матарушкој Бањи, Срем у Руми, Крагујевцу, у Београду у Дому "Бежанијска коса", Служби "Помоћ у кући" Геронтолошког центра Београд.

Вирус је присутан и у Дому за ментално ометене у развоју у Тутину, Дневном боравку "Стари град" Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Београд, Прихватилишту за ургентну заштиту деце од злостављања и занемаривања при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска.

Такође и у крагујевачком Заводу за смештај одраслих "Мале пчелице", Дому за смештај одраслих Кулина, центрима за социјални рад у Врању и Новом Пазару, Центру за породични смештај и усвојење у Крагујевцу, градским центрима за социјални рад у Чукарици, Лазаревцу, Звездари и на Врачару.

Прихватилишту за децу Београда, Организацији социјалне заштите за пружање услуге лични пратилац детета "Дечје срце", у Београду и Дому за смештај одраслих и старијих "Липовачки одмор", Београд.

Дом за смештај одраслих и старијих "Доживети стоту" Београд, "Стара пруга" Умка и "Радост" у Неготину, решењем о забрани рада Министарства не пружају услугу социјалне заштите домског смештаја одраслих и старијих. Министарство за рад забранило је рад Дому за смештај одраслих и старијих "Нада", у Београду.

Од почетка епидемије у Србији регистровано 16.420 случајева

Према ажурираним подацима, објављеним на сајту www.covid19.rs, укупан број регистрованих случајева у Србији од почетка епидемије сада је 16.420, а број смртних случајева је 317. Број тренутно активних случајева је 2.737. Укупно је тестирано 447.317 особа.

Последњи пресек – нових 289 случајева од 7.872 тестирана

Према последњем пресеку, у Србији је забележено 289 нових случајева коронавируса, а преминуло је још 6 особа. За последња 24 сата тестиране су још 7.872 особе.

Ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању, Ивањици, Београду, Шапцу, Чачку, Ариљу, Краљеву, Пожеги, Ужицу, Прибоју, Лучанима, Богатићу и Владичином Хану због повећаног броја заражених коронавирусом. 

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић упозорио је да је све већи број пацијената са озбиљном клиничком сликом старости између 30 и 50 година  и апеловао на грађане да се јаве ковид амбулантама чим се појаве симптоми и редовно јављају уколико им се стање погорша како би били упућени на даље лечење.

Због повећаног броја оболелих, спортска дворана Арена од данас се претвара у ковид болницу.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС после састанка са директорима ковид болница да ће привремена болница у Арени почети да ради у току поподнева.

У Арену ће бити смештани пацијенти којима се стање побољшава, и којима су остала два или три дана примања терапије. Објаснио је да ту неће бити смештани асимптоматски пацијенти, него они којима је клиничка слика таква да захтева редовно праћење.

Због повећаног броја заражених коронавирусом, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању, Ивањици, Београду, Шапцу, Чачку, Ариљу, Краљеву, Пожеги.

Током дана ванредна ситуација уведена је и у Ужицу где се у болници трнутно на лечењу од ковид 19 налази 214 пацијената.