Пелемиш поручује да вирус није ослабио, Ђерлек каже да ће отказ добити они који су на "лажном боловању"

У Србији је коронавирус регистрован код још 309 особа, показују последње информације. Од последица заразе преминуло је још 11 људи. На снази нове мере Владе Србије за Београд. Председник Вучић предлаже да се отвори болница са 500 до 1000 лежајева, која би била главна болница за оболеле од ковида 19.

Затварају се све џамије у Србији

Мешихат исламске заједнице у Србији одлучио је да због погоршања епидемиолошке ситуације и повећања броја заражених коронавирусом, а посебно на простору Санџака, затвори све џамије.

Та одлука донета је у циљу превентивног деловања и спречавања да се зараза шири џамијским путем, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Исламске заједнице у Србији, а које је потписао председник Мешихата Муфтија Мевлуд еф. Дудић.

Како се наводи, до побољшања епидемиолошке ситуације, намаз ће обављати само имами и муезини, а препоручује се да све џеназе полазе од породичних кућа, као и да се верници клањају сходно могућностима, испред џамијских гасулхана или на локалним мезарјима, у присуству само најужних чланова породице.

За пар сати први пацијенти у војној болници у Новом Пазару

Др Мирсад Ђерлек каже да у болници имају 209 пацијената, а у медицинској школи њих 30. Каже да је велики спас за Нови Пазар војна болница која за неколико сати почиње да прима пацијенте.

Генерал мајор Угљеша Јовичић, начелник управе за војно здравство, рекао је да су добили задатак да у што краћем року подигну пољску болницу.

"Приступили смо одмах реализацији, постављени су кревети и шатори, а стигло је 40 медицинара из свих војни здравствених устанва. За пар сати први пацијенти ће бити збринути. Остаћемо колико треба и урадити све што је у нашој моћи да пацијенте најуспешније лечимо", рекао је генерал мајор Јовичић. 

Пелемиш: Треба јасно и гласно рећи - вирус није ослабљен

Инфектолог Мијомир Пелемиш каже да треба јасно и гласно рећи да вирус није ослабљен, а доказ је да сви оболевају.

Вирус не бира узраст, питање је само какав ће бити исход, рекао је Пелемиш.

То је, додаје, вирус који је од почетка овде. "Доказано је да умиру и млађи, без и једне једине друге болести", упозорио је Пелемиш.

Стигла помоћ из Турске зa Нови Пазар и Тутин

У Београд је слетео авион којим је допремљена медицинска помоћ Србији из Турске, намењена пре свега Новом Пазару и Тутину.

Потпредседник Владе Расим Љајић захвалио је Турској.

"О коликој количини робе се ради најбоље илуструје чињеница да је пун авион био намењен за две или три државе, а сада је пун авион са заштитном, медицинском опремом, дезинфекционим средствима и другом опремом намењен за два или три града, или општине у Србији", рекао је Љајић.

Амбасадор Турске у Србији Танџу Билгич рекао је да Турска у борби против пандемије наставља да буде уз Србију и Нови Пазар.

У Новом Пазару на боловању 70 медицинара

На боловању је тренутно 70 лекара, медицинских техничара и сестара који су запослени у Општој болници Нови Пазар, каже координатор те здравствене установе др Мирсад Ђерлек.

Истиче да ће од свих њих тражити да му сутра донесу документацију како би се утврдило да ли су на правом или лажном боловању.

Ђерлек је на конференцији за медије рекао да, уколико се утврди да немају позитиван пи-си-ар тест и да су отишли на лажно боловање, добиће моментално отказ.

"Дошли су људи из целе Србије. Ако ми Пазарци бежимо, какви смо људи. Добиће отказ кунем се и Пазарцима и целој Србији. У овој борби морамо да учествујемо заједно, нису њихови животи важнији од живота других медицинских радника", нагласио је Ђерлек.

Нова привремена болница од понедељка

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће од понедељка у спортској дворани у Арени бити отворена привремена ковид болница која ће имати 500 болничких кревета и све услове за пријем оболелих од коронавируса.

Од уторка ће Ортопедска клиника на Бањици бити враћена у ковид систем.

У региону само Румунија тестирала више од Србије

Вучић је рекао да је Србија спровела више тестова на коронавирус него све земље бивше Југославије, плус Албанија.

Као што се на графици може видети, у региону је једино Румунија тестирала више од Србије. 

У региону само Румунија тестирала више од Србије

Вучић предлаже да се отвори привремена болница

Председник Вучић је предложио да се отвори привремена болница попут оне на Карабурми, са са 500 до 1000 лежајева за интензивну и полуинтензивну негу.

То би била главна болница за следеће ударе коронавируса, јер, како је рекао, "ако је сада овако, ко зна шта нас чека на јесен".

Изјава Александар Вучића

Још две особе преминуле у Новом Пазару

Председник Србије Александар Вучић каже да је ситуација у Новом Пазару боља него јуче, да је мање пацијената у болници, али и да су две особе преминуле.

"Ја сам крив што сам после избора ишао у Москву и Брисел, жив се поједох. Да нисам сигурно бих раније војску укључио и било би мање проблема у Новом Пазару", рекао је председник који је присуствовао приказу дронова на аеродрому у Батајници.

У Крагујевцу за три дана 129 новозаражених

У протекла три дана на територији града Крагујевца регистровано је 129 новозаражених - у среду 38, четвртак 33 и у петак 48.

У Клиничко-болничком центру хоспитализовано је 57 пацијената, од којих се шест налази на респиратору.

"Батут": Осамдесет одсто оболелих је из Београда

Директорка "Батута" Верица Јовановић каже да је 80 одсто новозаражених из Београда, а расте и број инфицираних из округа где је проглашена ванредна ситуација.

Истиче да нема потврде да је вирус мутирао, али клиничка манифестација јесте другачија - више је младих са лакшим клиничким сликама који оболевају.

Јовановићева апелује на поштовање препорука - ношење маски, држање дистанце и хигијену руку. 

Изјава Верице Јовановић

У Шапцу јуче 120 тестираних

Више од 20 особа са симптомима од јутрос чека испред ковид амбуланте у Шапцу. Редови су током целог дана.

У дому здравља кажу да су за само два дана тестирали 190 пацијената са симптомима коронавируса. Наводе да засад имају довољно тестова, јуче су од Завода добили 130 тестова, а 120 особа је тестирано.

Јуче је прегледано чак 168 пацијената. Како би све могли да збрину, од пре два дана у ковид амбуланти ујутру раде четири лекара, а после подне три. 

У почетку су се јављали млађи Шапчани, а сада има и оних старијих од 50 година. Из Шапца апелују на све позитивне пацијенте да буду изоловани у својим кућама, у посебним собама и да им нико не долази у посету.

Извештај Тање Димитрић Мијаиловић

Ковид амбуланта од следеће недеље и у Љубићу

Епидемиолози кажу да се свакодневно бележи 8-10 новоинфицираних, а у ковид одељењима чачанске болнице је око 60 пацијената. Све више људи се јавља и у ковид амбуланте.

Др Александар Пајовић каже да у амбулантама прегледају дневно 150 пацијената који су били у блиском контакту са неким зараженим или имају симптоме. Од понедељка ће отворити једну амбуланту и у Љубићу.

Истиче да тестова има довољно, али се раде искључиво према индикацијама. У чачанском Заводу за јавно здравље тест се може урадити и комерцијално.

Извештај Силвије Пашајлић

Тренутно заражена 33 корисника домова за старе

Министар задужен за рад и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да су 33 корисника домова за старе тренутно заражена, од којих је највише корисника дома из Петроварадина.

Сваки нови корисник дома мора да уради пи-си-ар тест, након којег иде 14 дана у изолацију.

Дешавало се да након пет-шест дана покажу симптоме, рекао је Ђорђевић.

Гостовање Зорана Ђорђевића у Јутарњем програму

Др Ђерлек: Ово је смртоносна болест, а не вађење зуба

Доктор Мирсад Ђерлек, координатор Опште болнице у Новом Пазару, каже да охрабрује благо побољшање у смањеном броју новозаражених.

Поред лечења пацијената, каже, покушавају и психички да смире људе. "Разумем све, ово је смртоносна болест, а не вађење зуба, покушавамо да их информишемо и спасимо дезинформција", рекао је Ђерлек.

Подсећа да је цела болница у ковид режиму, осим гинекологије и хирургије.

Ђерлек напомиње да се осталим пацијентима не ускраћује здравствена заштита, већ се шаљу у Новопазарску бању, Краљево, Горњи Милановац, Чачак.

Изјава Мирсада Ђерлека

Ко контролише поштовање нових мера

Заменик градоначелника Београд Горан Весић каже да ће ношење маски у јавном превозу контролисати санитарна инспекција, а комунална милиција може да јој асистира.

За радно време угоститељских објеката, који не смеју да раде после 23 часа надлежна је комунална милиција.

Поштовање обавезе ношења маски у затвореном простору контролише се на више нивоа - од власника објеката до санитарне инспекције.

Изјава Горана Весића

Ванредно у девет општина и градова

Због повећаног броја заражених коронавирусом, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању и Ивањици, а од 3. јула и у Београду, Шапцу, Чачку и Ариљу.

Због повећаног броја заражених коронавирусом, ванредна ситуација проглашена је до сада у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању и Ивањици, а од 3. јула и у Београду, Шапцу и Чачку и Ариљу. 

Ситуација са растом оболелих од ковида 19 се полако стабилизује, тврде у новопазарској болници.

Влада Србије донела је јуче нове мере које се односе на Београд - затварање ноћних клубова и кафића од 23.00 до 6.00, казне за неношење маске у превозу и максималан број од 100 људи у затвореном простору.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је у емисији Око да не смемо да дозволимо да се вирус умножава и преноси и да од свих нас зависи даља епидемиолошка ситуација.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић навео је да је сада поново тренутак да подигнемо позорност на виши ниво. 

Додао је да су у Београду уведене мере као што су ношење маске, држање дистанце, ограничење броја људи када је реч о окупљањима и ограничење рада угоститељских објеката. 

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору прописана је казна у износу од 5.000 динара за свако физичко лице које буде кршило ову меру.