Ситуација у Новом Пазару се стабилизује, војска пристиже у помоћ

У новопазарској болници тренутно је 205 ковид позитивних пацијената. У протекла 24 часа забележено је пет смртних случајева, а један пацијент је на респиратору. Од јуче болница прима и пацијенте из Сјенице. Стигло је још 10 респиратора али и помоћ војске која поставља пољску болницу. У протекла два дана новопазарска Општа болница бележи благо побољшање ситуације.

Ситуација са растом заражених од ковида 19 се полако стабилизује, тврде у новопазарској болници.

"По статистици, од пет до седам одсто је мањи број заражених људи сваког дана у Новом Пазару и у нашем региону у овом делу Србије", истиче координатор Опште болнице Мирсад Ђерлек.

Готово читава медицинска установа је ковид болница. Због великог броја грађана који сумњају да имају коронавирус, испред Инфективног одељења постављена су два шатора. Потенцијално заражене прегледаће шест лекара. Све остале пацијенте преусмеравају у друге болнице и здравствене центре.

"Оставили само гинекологију због хитног царског реза или неке компликације која не може да чека ни до Рашке, а камоли неки други град, и оставили смо хирургију због политрауме", наводи Мирсад Ђерлек.

Нови Пазар сада има 28 респиратора. Поставља се и војна болница са 150 кревета. У њој ће бити још 15 војних лекара и 25 медицинских техничара.

"Почели смо да подижемо шаторе и до сада смо припремили 160 кревета. Војска је спремна, све је припремљено. Очекујемо екипу са ВМА да се прикључи и да почнемо да помажемо локалном становништву, каже командант 28. моторизованог батаљона, мајор Бобан Илић.

Пораст броја заражених био је евидентан у све три општине овог дела Србије. 

Грађани кажу да носе маске у затвореним просторијама.

Успостављен је и кол-центар где најближа родбина може да добије информације о здравственом стању оболелих. Улаз у "црвену зону" Опште болнице строго је забрањен.